Disperarea medicilor de familie: „Suntem din ce în ce mai puțini” / Apel către pacienții lor

Publicat: 23 11. 2020, 06:42
Disperarea medicilor de familie: „Suntem din ce în ce mai puțini” / Apel către pacienții lor / Foto: Pixabay.com

Tot mai mulți medici de familie se infectează cu coronavirus, după ce pacienții ascund simptomele de teamă ca nu cumva să ajungă la spital!

Un medic de familie de 55 de ani, care avea cabinetul în orășelul oltean Potcoava, s-a infectat cu Covid-19 în timpul unei consultații la domiciliu, scrie Adevărul.ro.

Acesta a fost răpus de virus și riscurile pentru colegii medici sunt la fel de mari, spune Marius Puenea, un alt medic de familie prins în linia frontului anti-Covid.

„Suntem din ce în ce mai puțini”

„Am pacienţi care, foarte frumos, au sunat la 112, au spus că au vorbit cu mine, le-am dat reţetă, au avut probleme respiratorii, am adăugat antibiotic, am adăugat dexametazonă, a fost bine, a dat Dumnezeu să iasă din perioada de risc şi o persoană la 50 de ani, care de-abia se mişca, deja în două zile a fost mult mai bine. Clar, dacă era o problemă mai mare, îmi transmitea şi sunam la ambulanţă“, spune Puenea, referindu-se la pacienții care au fost onești și au depășit momentul critic Covid.

„Mai bine se poate face evaluarea într-un serviciu de urgenţă şi pentru celelalte rămânem noi în stare să-i vedem pe cronicii aceia mulţi, care nu mai pot merge la spital. Dacă acelora le lipseşte un medic, boala lor se decompensează şi clar vor ajunge la spital. Noi încă mai putem să ţinem în frâu ca spitalele să nu intre în colaps. Dar noi trebuie să fim apţi pentru aşa ceva. Suntem din ce în ce mai puţini“, avertizează dr. Puenea, care îi linişteşte pe pacienţi: „Când ajung la spital sunt testaţi, sunt văzuţi de un medic specialist care este echipat cum trebuie, fac nişte investigaţii în Urgenţă, fac o radiografie dacă au probleme şi pot merge acasă şi ulterior primesc şi rezultatul la test. Nimeni nu-i internează împotriva voinţei lor“, a mai spus doctorul.

Simptomele grave ale Covid

Pacienții care ascund simptomele bolii își fac un rău imens, lor și celor din jur, a explicat Puenea, care a făcut o trecere în revistă a simptomelor grave ce necesită transferul la spital: „persoane cu crize de tuse, inapetit neselectiv, care obosesc şi când merg la toaletă, şi când mănâncă, şi când vorbesc, deja, dacă ar avea un pulsoximetru, ceea ce ar fi de dorit, s-ar putea face o evaluare şi să ştie că atunci când saturaţia a scăzut undeva la 90-91 trebuie să meargă la spital“, a încheiat medicul.