Medici de familie și funcționari la CAS Brăila și Constanța, complici în decontarea rețetelor false

Medici de familie și funcționari la CAS Brăila și Constanța, complici în decontarea rețetelor false

Procurorii DIICOT fac 59 de percheziții, luni, în București, Brăila, Constanța și Vrancea, fiind vizați 25 de medici și farmaciști care au decontat rețete false de medicamente pentru boli incurabile, iar după introducerea cardului de sănătate au eliberat prescripții pe numele unor copii cu handicap.

Potrivit unor surse judiciare, percheziții au loc la sediile din Buzău și Constanța ale firmei vizate în anchetă, Ahmeya Pharm SRL, la locuința din Brăila a administratorului societății, Liliana Sgîrcitu, la domiciliul asistentei Maria Bănățeanu și la biroul acesteia de la Spitalului Județean de Urgență Constanța, precum și la Adrian Iacob, directorul Penitenciarului Focșani, unde este încarcerat Titi Sgîrcitu, patronul firmei, acesta fiind condamnat pentru infracțiuni cu violență, într-un alt dosar.

Conform anchetatorilor, este vizată o grupare formată din 25 de membri – reprezentanți și ‎angajați ai farmaciilor care activează sub sigla SC Ahmeya Pharm SRL și medici de familie sau medici specialiști din Brăila și Constanța. Aceștia sunt suspectați că în perioada 2011-2015 au decontat fraudulos sume importante de bani din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, provocând un prejudiciu de nouă milioane de lei.

Anchetatorii mai spun că membrii rețelei au întocmit și decontat prescripții medicale fictive pentru medicamente folosite în tratarea de boli incurabile, cu preț de vânzare foarte ridicat, pe numele rudelor apropiate, iar după introducerea cardului de sănătate aceștia au eliberat prescripții medicale pe numele unor copii cu handicap psihic, majoritatea aflați în plasament.

Membriii grupării sunt acuzați de înșelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, uz de fals, fraudă informatică, fals informatic, abuz în serviciu (toate în formă continuată), precum și de constituire a unui grup infracțional organizat, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declarații, camătă, trafic de influență, cumpărare de influență, dare și luare de mită și șantaj.

Potrivit uor surse judiciare, SC Ahmeya Pharm SRL a fost înființată în 2009, de Titi Sgîrcitu, în prezent încarcerat în Penitenciarul Focșani, administratorul firmei fiind soția acestuia, Liliana Valentina Sgîrcitu.

Prin intermediul acestei societăți, în complicitate cu medici și funcționari de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Brăila, cu știința majorității angajaților de la cele două puncte de lucru ale societății, aceștia au decontat ilegal sume importante de bani, simulând eliberarea unor medicamente din stocuri, în baza unor rețete fictive, eliberate de medici specialiști sau de familie, valoarea estimată a prejudiciului fiind la acel moment de 1,8 milioane de lei.

Surse din rândul anchetatorilor au precizat că, în urma unui control efectuat de Camera de Conturi Brăila la CAS Brăila, care a vizat perioada 1 ianuarie 2011 – 30 iunie 2012, a rezultat că Liliana Sgîrcitu ar fi fost sprijinită de medicii specialiști oncologi Cosmin Boldeanu și Daniela Vasile, de medicii de familie Paul Crețu și Sorica Vasile, care ar fi eliberat scrisori medicale în baza cărora au fost emise prescripții medicale fictive pentru medicamentul „Voriconazolum”. Ulterior, aceste prescripții au fost decontate cu celeritate la Casa de Asigurări de Sănătate Brăila, prin SC Ahmeya Pharm, cu sprijinul unor angajați ai Casei de Asigurări de Sănătate Brăila, existând suspiciunea că societatea a înregistrat operațiuni fictive de achiziție a acestui medicament.

Liliana Sgîrcitu ar fi dezvoltat și în județul Constanța un mecanism similar de fraudare a Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, prin intermediul a două puncte de lucru ale SC Ahmeya Pharm SRL, deschise din 12 aprilie 2013, beneficiind și în acest caz atât de complicitatea angajaților și a unor medici și funcționari din cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța.

În județul Constanța, activitatea era coordonată de Mirela Boboc, care, sub stricta îndrumare a Lilianei Sgîrcitu, căuta să „atragă la colaborare” atât medici care să asigure rețetele fictive, cât și funcționari de la Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale și de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța, pentru a facilita și accelera decontarea prescripțiilor, spun surse medicale.

Astfel, în activitatea infracțională ar fi fost atrași medicii Eugenia Muja, Mihaela Irina Mătărângă și Elena Dumea, care au emis, în perioada iulie 2013 – februarie 2015, mai multe prescripții despre care există suspiciunea că ar fi fictive, precum și Maria Bănățeanu, asistent în cadrul Spitalului Județean de Urgență Constanța, care trebuia să faciliteze și să intermedieze accesul la medicii dispuși să emite rețete fictive.

Anchetatorii au probe din care rezultă că reprezentanta și angajații SC Ahmeya Pharm SRL s-au înțeles cu funcționari de la CAS Constanța să le dea informații despre data și tematica unor controale efectuate la punctele de lucru ale societății, iar aceștia ar fi intervenit pentru ca firma să nu fie sancționată contravențional. Totodată, în urma anchetei s-a stabilit că angajați ai aceleiași instituții coordonau activitatea unor societăți comerciale ce activează în domeniul farmaceutic, utilizând informații obținute în virtutea funcției, în scopul obținerii de avantaje sau foloase pentru aceste firme, inclusiv prin folosirea abuzivă a funcției.

Anchetatorii au mai stabilit că decontările obținute de SC Ahmeya Pharm SRL în baza prescripțiilor fictive s-au realizat prin introducerea în Platforma informatică din asigurările de sănătate de date informatice nereale, din rețetele fictive, fiind astfel prejudiciat bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

În timpul anchetei, procurorii au obținut și indicii privind comiterea unor posibile infracțiuni de corupție, legate de un eventual transfer al deținutului Titi Sgîrcitu din Penitenciarul Focșani într-o altă unitate, au mai arătat sursele citate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Ziua în care România şi-a făcut cei mai puternici aliaţi