Prima pagină » Coronavirus » Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor cu vârste mai mici de 12 ani. Care sunt țintele Strategiei naționale de imunizare împotriva COVID-19

Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor cu vârste mai mici de 12 ani. Care sunt țintele Strategiei naționale de imunizare împotriva COVID-19

Guvernul vrea să înceapă vaccinarea copiilor cu vârste mai mici de 12 ani. Care sunt țintele Strategiei naționale de imunizare împotriva COVID-19
Sursa foto: Shutterstock

Ministerul Sănătății propune Guvernului României să aprobe începerea vaccinării împotriva COVID-19 a copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, deci sub pragul de 12 ani care se aplică în prezent și își propune ca anul viitor să ajungă la acoperire vaccinală de 20% a acestei categorii de vârstă, „date fiind studiile existente de relevă un grad crescut de reticență parentală, urmând a fi reevaluată periodic”, iar la populația generală, de peste 12 ani, obiectivul este de 70% în 2022 și de 90%, în 2023.

Documentul elaborat la nivelul Ministerului Sănătății, respectiv proiectul de Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, a fost transmis Secretariatului General al Guvernului (SGG), datat în 5 noiembrie, pentru fi inclus de urgență pe agenda Executivului.

„Obiectiv de acoperire vaccinală precaut de 20%”

Conform documentului, în prezent sunt 1,37 de milioane de copii cu vârste cuprinse între 5-11 ani, care, la fel ca cei de 0-4 ani, aproximativ 980.000, nu sunt vaccinați anti-COVID. La categoria de vârstă 12-15 ani, cu cel puțin o doză sunt vaccinați 95.525 de copii (11,3%), iar cu schema completă, aproape jumătate, aproximativ 54.500 (6,4%), conform datelor Comitetului Național pentru Coordonarea Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), la data de 1 noiembrie.

La finalul acelei zile, cu 7.063.080 de persoane cărora li s-a administrat cu cel puțin o doză, România avea o rată de vaccinare cu cel puțin o doză de aproape 42% a populației eligibile de peste 12 ani, iar din populația generală rezidentă, de 36,8%, sub ținta stabilită în Strategie, conform documentului. Cea mai vaccinată categorie de vârstă era cea de 60 – 69 de ani (49,2%).

„Ținînd cont de situația curentă, pentru anul 2022, Comitetul Național de Vaccinologie (CNV) a recomandat un obiectiv de acoperire vaccinală de 70% din populația eligibilă peste 12 ani cu ponderare pe categoriile de vârstă și obiectiv de acoperire vaccinală precaut de 20% din populația de 5-11 ani. Conform calculelor, ar rămâne de acoperit minim 28% din populația eligibilă de peste 12 ani și 20% din populația de 5-11 ani”, se arată în documentul publicat pe site-ul SGG.

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat, la începutul lunii noiembrie, după ce Agenţia americană pentru alimente şi medicamente a autorizat vaccinul de la Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5-11 ani, că vaccinarea copiilor din această grupă de vârstă va fi recomandată celor cu afecţiuni cronice, iar pentru ceilalţi vaccinul va fi recomandat în funcţie de rapoartele de risc-beneficiu, pentru a se vedea care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecţie şi asupra transmiterii.

„În mod deosebit vaccinarea copiilor din grupa de vârstă 5-11 ani va fi ferm recomandată celor care sunt în evidenţă cu afecţiuni cronice şi aici vorbim de obezitate, diabet, afecţiunile cronice renale, afecţiunile neurologice, Sindromul Down, care ştim că, din păcate, creşte riscul de zece ori de deces în cazul maladiei COVID-19, dar şi alte afecţiuni neoplazice, cum ar fi bolile onco-hematologice, leucemiile, limfoanele ş.a.m.d., copiii care sunt în evidenţă cu tratamente care scad răspunsul imun. Pentru celelalte grupe de vârstă va fi recomandat vaccinul de la compania BioNTech Pfizer în funcţie de rapoartele de risc-beneficiu şi aici vom vedea toate aceste date pentru că Centrul European de Control al Bolilor va face acest raport, va face această evaluare de risc-beneficiu tocmai pentru a vedea cât se poate de clar care va fi impactul vaccinării asupra riscului de infecţie şi asupra transmiterii pentru ca acest lucru ne interesează foarte mult”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, în 2 noiembrie, citat de News.ro.

Câte doze sunt necesare pentru următorii doi ani

Numărul de doze necesare pentru acoperirea țintelor din documentul supus analizei Guvernului în 2022 ar fi de aproximativ 22,8 milioane. Având în vedere stocurile disponibile și necesitatea realizării un stoc de rezervă de 25% „pentru a acoperi anumite situați neprevăzute sau stabilirea unor măsuri care extind utilizarea certificatului verde pentru o categorie mai largă a populației”, dar și eventuale pierderi, necesarul suplimentar pentru 2022 ar fi de 16,9 milioane de doze.

„Comitetul Național de Vaccinologie (CNV) a recomandat ca în estimarea numărului necesar de doze din vaccinurile disponibile să se țină cont de ponderea de administrare a diferitelor vaccinuri în ultimele câteva luni, având în vedere reticența populației pentru anumite vaccinuri”, se precizează în documentul guvernamental. Astfel, vaccinurile Spikevax (produs de Moderna) și Vaxzevria (produs de AstraZeneca) au o rată de administrare foarte mică, nefiind acceptate de populație și există un excedent semnificativ față de cantitățile contractate.

Pentru anul următor, 2023, când oficialii își propun să ajungă cu acoperirea vaccinală la 90% din populație eligibilă, de peste 12 ani, extimarea a luat în calcul 20% din populație ce ar urma să primească doup douze, plus o doză booster pentru cei 70% ce vor fi fost vaccinați. În total, se estimează că vor fi necesare 18,8 milioane de doze, la care se adaugă un stoc de rezervă de 25%, totalizând 23,1 milioane de doze.

Astfel, pentru 2022 și 2023, ar fi nevoie de 40 de milioane de doze pentru atingerea țintelor propuse. „Estimarea necesarului de vaccin pentru 2022 și 2023 depinde de un număr de factori ce nu pot fi luați în calcul în momentul de față. O rată de acceptare în rândul populației pe fondul absenței unei comunicări adaptate și unor măsuri de încurajare din partea statului, numărul de doze utilizate s-ar putea reduce. În situația în care se impune revaccinarea cu un vaccin adaptat pentru o variantă nouă, numărul de doze necesare ar crește semnificativ”, se arată în documentul semnat de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila Zoltan.

Documentul nu include nicio mențiune în privința impactului bugetar, iar la capitolul informarea societății civile, se precizează că este adoptat în conformitate cu prevederile art. 7, alin ()13 din Legea nr 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, respectiv „în cazul reglementării unei situații care, din cauza circumstanțelor sale excepționale, impune adoptarea de soluții imediate, în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public, proiectele de acte normative se supun adoptării în procedura de urgență prevăzută de reglementările în vigoare”.

Coordonatorul CNCAV spunea, la Maratonul Informării, din weekendul trecut, că dacă va fi menținut ritmul actual de vaccinare, până la finalul acestui an am putea să ajungem la peste 9,5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză.

„Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă peste 55% rată de vaccinare din populația eligibilă a României peste 12 ani. Așa încât, împreună cu persoanele care au fost infectate, care au trecut prin boală, am putea să ajungem la finalul anului la o imunitate de grup de peste 75%. Însă ne întrebăm în mod firesc: este, oare, suficient, acest lucru, în condițiile în care astăzi varianta Delta este dominantă? Ne permitem să creștem rata de imunitate de grup prin îmbolnăviri, prin mii și mii de cazuri noi, care vedem că în fiecare zi, din păcate, generează sute de decese? Ei bine, nu”, a mai spus medicul.

Proiectul MS de Hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.031/2020 privind aprobarea Strategie… by Gandul.info on Scribd

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele
Mediafax
Dragoş Şeuleanu, fostul preşedinte-director general al Societăţii Române de Radiodifuziune, a murit
Digi24
Reacția Beijingului, după ce Japonia a publicat imagini fără precedent cu traseele portavioanelor chineze
Cancan.ro
Americanii sunt în stare de șoc! Cine ar fi, de fapt, femeia care se afișează la brațul lui Donald Trump: 'Melania îl detestă! Este doar o
Prosport.ro
Gigi Becali a luat decizia, după plecarea lui Nicușor Dan
Adevarul
„Așa proastă nu m-am mai simțit”. Confesiunea unei antreprenoare care trimite, lunar, către stat taxe de până la 10.000 de euro
Mediafax
Putin transmite un avertisment aliaților Kievului și reiterează motivul pentru care a inițiat conflictul cu Ucraina
Click
„Am furat-o”. Marea dragoste a cascadorului Szobi Cseh: femeia de care s-a îndrăgostit nebunește când era căsătorit
Wowbiz
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Antena 3
Reacție halucinantă. Directorul CFR Călători, despre casele din Dubai: „Trebuie să mor de foame? N-am 5.000, am 11.000 de euro pe lună”
Digi24
Ce venituri lunare are șeful CFR Călători: Nu sunt sărac. Nu este vina noastră că preşedintele nu are 100.000 de euro
Cancan.ro
Meteorologii Ease Weather anunță temperaturi de vară până la mijlocul lui noiembrie, în București și în celelalte orașe din România
Ce se întâmplă doctore
Lena Enache, soția fotbalistului Gabi Enache, a șocat cu ultima apariție în public. Cum arată acum blondina care l-a despărțit de prima soție
observatornews.ro
"Mi-au luat 8.000 de euro și-au dispărut!" Zeci de români, păcăliți cu anunțuri false de mașini
StirileKanalD
Doliu în lumea medicală din România! A murit la doar 33 de ani pe tura de gardă
KanalD
Tragedie rutieră pe centura Florești–Cluj! Un bărbat și-a pierdut viața, iar o femeie luptă pentru supraviețuire, după un grav accident
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Rușii de la Lada prezintă un nou model de talia Daciei Duster.
Descopera.ro
Au privit departe în Univers și au fost ȘOCAȚI! Ce au văzut?
Capital.ro
Se elimină scutirea. ANAF află totul despre banii românilor. Decizie națională începând cu 1 iulie 2025
Evz.ro
Taxa care îi ustură pe șoferi. Zonele fierbinții ale Capitalei
A1
Delia, ipostaza incendiară în care artista se lasă fotografiată foarte rar. Ce imagini a postat din vacanță pe rețelele sociale
Stirile Kanal D
Delia a fost omorâtă! Cei doi copii ai săi au fost martorii momentelor tragice! Imaginile groazei, din locul în care femeia și-a dat ultima suflare
Kfetele
Cum arată Alex și mama Teodorei Marcu, după 3 săptămâni de la tragedie
RadioImpuls
Divorț BOMBĂ în showbiz-ul românesc! Un cuplu îndrăgit s-a destrămat. Fanii sunt șocați. Cei doi păreau de nedespărțit: "Nu poți permite la infinit niște lucruri care nu-s demne de o femeie. Am și eu o familie"
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă: – Bubulino, nu-ți mai ascunde amantul în cămară!
Descopera.ro
Meta anunță schimbări: Cum vom accesa de acum Facebook și Messenger?