Johnson&Johnson, apel la toți producătorii de vaccinuri anti-COVID să analizeze cazurile de tromboze. Ce au răspuns Pfizer și Moderna

Publicat: 16 04. 2021, 17:25
Actualizat: 16 04. 2021, 18:02
Johnson&Johnson, apel către ceilalți producători de vaccinuri anti-COVID. Sursa foto: Shutterstock

Compania farmaceutică americană Johnson&Johnson a făcut apel la ceilalți producători de vaccinuri împotriva COVID-19 să studieze mai atent riscurile de apariție a trombozelor asociate acestor seruri.

Apelul companiei americane vine în contextul în care și propriul vaccin pentru imunizarea împotriva SARS-CoV2 ar fi responsabil pentru apariția unor cazuri de tromboze.

Compania AstraZeneca, afectată la rândul ei de unele îngrijorări legate de riscuri de coagulare, a acceptat invitația celor de la Johnson&Johnson, informează Agerpres.

În schimb, companiile americane Pfizer/BioNTech și Modera au refuzat să se alăture inițiativei, spunând că vaccinurile lor par să fie sigure din acest punct de vedere.

Utilizarea vaccinului Johnson&Johnson, suspendată în SUA

Autorităţile federale americane din domeniul sănătăţii au recomandat marţi sistarea utilizării vaccinului Johnson & Johnson cel puţin pentru câteva zile, după ce şase femei cu vârste mai mici de 50 de ani au dezvoltat o formă rară de cheaguri sangvine după ce au fost inoculate cu acest ser.

Acum o săptămână, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunțat că examinează patru cazuri de forme rare de tromboze raportate la persoane din SUA care au primit vaccinul de la Johnson&Johnson. După anunțul EMA, se pare că reprezentanții companiei au început să îi contacteze pe ceilalți producători de vaccinuri împotriva COVID-19.

Pfizer și Moderna nu sunt de acord cu propunerea J&J

Companiile americane Pfizer și Moderna nu au fost de acord cu propunerea Johnson & Johnson referitoare la studierea mai atentă a riscului de apariție a trombozelor.

Cele două companii susțin că nu este cazul să dubleze eforturile depuse deja de agențiile americane din domeniul sănătății.

Pfizer și Moderna susțin că astfel de efecte adverse specifice nu au fost raportate în rândul persoanelor care au fost imunizate cu vaccinurile împotriva COVID-19 produse de cele două companii.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) accelerează evaluarea în ceea ce privește vaccinul Janssen (Johnson&Johnson), după cazurile rare de cheaguri neobişnuite raportate în SUA ca urmare a utilizării vaccinului.

Comitetul de siguranţă al EMA (PRAC) revizuieşte cazurile foarte rare de cheaguri neobişnuite de sânge care au avut loc în Statele Unite în urma utilizării vaccinului împotriva Covid-19 Janssen (Johnson & Johnson). O recomandare este așteptată săptămâna viitoare.