O tânără a parcurs 1.700 de kilometri pentru a se vaccina în București. Care este motivul

Publicat: 30 05. 2021, 11:22
Actualizat: 30 05. 2021, 11:24
Mulți români aleg să se întoarcă în țară pentru vaccinarea anti-COVID-19 datorită faptului că procedura este mai simplă decât în țările în care locuiesc / Sursă FOTO: Alexandra Pandrea - Gândul.ro

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ia amploare în românia iar tot mai mulți români plecați în străinătate au ales să se întoarcă în țara natală pentru a se imuniza împotriva virusului SARS-CoV-2, care a declanșat o pandemie mondială. Acesta este și cazul unei tinere care locuiește în Suedia.

În București, dar nu numai, sunt organizate maratoane de vaccinare anti-COVID-19 în cadrul cărora oamenii se pot imuniza fără programare și doar cu buletinul. Ediția a doua a Maratonului Vaccinării București a început vineri, 28 mai, la ora 16.00, şi se încheie luni, 31 mai, la ora 08.00.

La această ediție sunt aşteptaţi atât cei care fac rapelul și au primit prima doză la Maratonul Vaccinării Bucureşti – ediţia I (din perioada 7 – 10 mai), cât şi cei care doresc să facă acum prima doză, urmând ca rapelul să îl facă, după trei săptămâni, la oricare dintre centrele de vaccinare unde sunt locuri disponibile, mai ales că acum totul se poate face fără programare, potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor.

Mii de oameni au fost imunizați la Maratonul Vaccinării din București

În cursul zilei de sâmbătă, 29 mai, peste 10.000 de persoane au primit fie prima doză de vaccin, fie pe a doua sau chiar a fost imunizați complet cu vaccinul într-o singură doză Janssen, dezvoltat de Johnson&Johnson.

Maratonul din Capitală are loc la Sala Palatului și la Biblioteca Națională a României, unde oamenii se pot imuniza cu vaccinul Pfizer sau Janssen.

O tânără care locuiește în Suedia a ales să parcurgă 1.700 de kilometri cu avionul pentru a se vaccina în România cu serul produs de Johnson&Johnson. Aceasta susține că nu s-ar fi putut vaccina în această perioadă în țara unde își desfășoară activitatea.

„Momentan cred că sunt persoanele peste 60 de ani care se vaccinează şi am venit să-mi fac vaccinul aici”, a declarat aceasta potrivit stirileprotv.ro.

Unii oameni care s-au vaccinat în cadrul maratonului susțin că au luat această decizie deoarece au mai multă liberate de a călători și își doresc revenirea la normalitate.

Tinerii se întorc în țară pentru a se vaccina anti-COVID-19

Și fiul medicului Mihai Craiu, care este student în Marea Britanie, a ales să revină în România pentru a se vaccina. Acesta a ales să se imunizeze cu vaccinul Janssen, într-o singură doză.

„Din grabă, în primul rând pentru că trebuie să fac un singur vaccin şi mi-a fost de asemenea recomandat de părinţi. Am înţeles că e sigur, eficient. Mi s-a părut mult mai uşor la noi (n.r. procesul de vaccinare) şi într-adevăr în Marea Britanie, în special pentru cei tineri, mi s-a părut că este mult mai greu”, a declarat Călin Craiu.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ia amploare în România, autoritățile deschizând mai multe centre drive-thru unde oamenii se pot imuniza fără programare, doar cu buletinul, așa cum se întâmplă și în cadrul maratoanelor, care au loc în București, Bihor, Botoșani, Brașov, Dolj, Ialomița, Mehedinți, Prahova și Tulcea. (Lista completă cu centrele de vaccinare drive-thru și a maratoanelor AICI).

În ceea ce privește aprovizionarea cu doze de vaccin, România primește cea mai mare tranșă de doze cu vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech luni, 31 mai, respectiv 1.091.610, potrivit unui anunț făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

Vaccinul Pfizer, aprobat pentru imunizarea copiilor cu vârste între 12 și 15 ani

De asemenea, s-a dat startul vaccinării copiilor între 12 și 15 ani, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer pentru aceștia. Doctorul Valeriu Gheorghiță, corodonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că platforma de programare pentru vaccinare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare copiii vor putea fi programați prin contul părinților.

În București este amenajat primul centru mobil de vaccinare anti-COVID pentru copiii, situat în Parcul Lumea Copiilor (zona rotondă), în imediata apropiere a centrului de vaccinare de la Palatul Național al Copiilor. Noul centru mobil va avea două puncte de imunizare, în care se va administra serul produs de Pfizer-BionTech