Oficial BCE: Introducerea de noi restricții va duce la un nou trimestru de recesiune în unele țări europene

Publicat: 04 11. 2020, 18:04
Oficial BCE: Introducerea de noi restricții va duce la un nou trimestru de recesiune în unele țări europene. Sursa foto: Shutterstock

Economia Spaniei, dar și economiile altor state europene, ar urma să înregistreze scăderi în trimestrul al patrulea al acestui an din cauza noilor restricții pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2.

Avertismentul a fost făcut miercuri de către Pablo Hernandez de Cos, guvernatorul Băncii Spaniei și membru în cadrul Consiliului de Administrație al Băncii Centrale Europene (BEC), după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

De Cos a declarat, în fața parlamentarilor spanioli, că numărul tot mai ridicat de noi cazuri de COVID-19 provoacă incertitudine în legătură cu capacitatea Europei de a gestiona criza provocată de pandemie.

„Implementarea pe scară largă a noilor măsuri pentru controlarea crizei sanitare ar putea conduce la o încetinire semnificativă a activităților economice, ba chiar la o recesiune, cel puțin în unele țări sau sectoare, în trimestrul al patrulea al acestui an”, a declarat oficialul.

În contextul în care numărul tot mai mare de noi infectări cu SARS-CoV-2 pune presiune enormă asupra sistemelor de sănătate, cele mai importante țări din Zona Euro au început să impună noi restricții, ceea ce reprezintă o lovitură, mai ales la adresa sectorului serviciilor.

Economia Zonei Euro a scăzut cu 11,8% în trimestrul al doilea al acestui an în contextul în care restricțiile impuse pentru limitarea primului val al pandemiei, dar și-a revenit puternic în trimestrul al treilea, înregistrând o creștere de 12,7% comparativ cu trimestrul anterior.

De Cos avertizează asupra impactului crizei asupra economiei Spaniei

În fața Parlamentului de la Madrid, De Cos a declarat că ultimele evoluții ale pandemiei se încadrează în cel mai sumbru scenariu luat în calcul de Banca Centrală a Spaniei. Potrivit acestui scenariu, economia Spaniei ar urma să scadă cu 12,6% în 2020.

Avertizând în legătură cu creșterea datoriei publice, De Cos a recomandat ca bugetul național al Spaniei să includă măsuri fiscale pentru reducerea deficitului după încheierea crizei sanitare.

După ce Guvernul spaniol a prezentat, săptămâna trecută, un proiect de buget care prevede creșterea cheltuielilor sociale și a investițiilor în infrastructură, De Cos a făcut apel la parlamentari să analizeze în profunzime nivelul veniturilor și cel al cheltuielilor.

Spania este una dintre țările cel mai puternic afectate de pandemia de COVID-19, cu peste 1,2 milioane de cazuri și peste 36.000 de decese.