Fotografia unei mame românce, în genunchi în fața medicilor, premiată de autoritățile din Spania: „Arată cele mai bune sentimente, în cele mai grele momente. O poveste care a ajuns la sufletele noastre”

Fotografia unei mame românce, în genunchi în fața medicilor, premiată de autoritățile din Spania: Arată cele mai bune sentimente, în cele mai grele momente. O poveste care a ajuns la sufletele noastre”
Fotografia unei mame românce îngenucheată în fața medicilor, premiată de autoritățile din Spania: "Arată cele mai bune sentimente, în cele mai grele momente. O poveste care a ajuns în interiorul nostru”. Foto: EFE Noticias
Publicat: 01/11/2020, 19:43
Actualizat: 06/04/2021, 14:38

Guvernul provinciei spaniole Navarra acordă anual premiile „Teobaldo” pentru „munca bună făcută în diferite categorii și domenii ale jurnalismului”. Iñaki Porto, fotograf colaborator al Diaro di Noticias, a primit premiul” Teobaldo” pentru fotografie de presă. Jurnalistul a fost premiat pentru o fotografie distribuită de Agenția „Efe”, mediu cu care colaborează, fotografie în care o arată pe Simona, mama tânărului român Denis Cirpaci, care a fost internat la Terapie Intensivă timp de șaizeci de zile

Mama Simona a îngenuncheată în fața echipei de medici și asistenți medicali de la Clinica „San Miguel” pentru a le mulțumi dedicării lor pentru salvarea vieții fiului ei. Acest premiu este sponsorizat de „Invers & Carver”.

Medicul Txuma Urtasun, cu acea imagine care i-a fost întipărită în minte, a recunoscut că „plângeam cu toții”. Era o mulțime de dragoste în camera lui Denis și acesta a fost cel mai bun mod în care mama sa a găsit-o pentru a răspunde.

Foto: EFE Noticias/ Twitter

O imagine diferită de celelalte datorită încărcăturii emoționale pe care o conține

Într-un moment atât de intim, juriul subliniază: „Și acolo Iñaki era, cu camera lui, ca întotdeauna, discret, fără să deranjeze, pentru a imortaliza una dintre imaginile care nu numai că corespunde capitolului gros al acestei pandemii nedorite, dar care arată și cele mai bune sentimente, în cele mai grele momente, ale unei persoane dedicate total”.

Fotografia face parte dintr-o serie care a însoțit articolul „Miracolul lui Denis: șaizeci de zile în Terapie Intensivă”, scris de Ana Isabel Cordobés și publicat și de Agencia „Efe”.

În opinia juriului este o imensă piesă umană, într-un moment în care jurnaliștii nu au putut accesa cu ușurință locurile unde situația dramatică a bolnavilor a fost in centrele spitalicești,  în contextul în care  impedimentele de accesare a acestor unități spitalicești au negat societății informații reale despre situația din acele zile”.

Lucrarea, adaugă el: „Distilează valori, dăruire, detașare, angoasă, dar și speranță; o credință în ceva care trebuie să existe dincolo și o încredere deplină într-o echipă de medici și asistente care au devenit o familie. Fără îndoială, a fost o poveste, care a ajuns la sufletele noastre”.

Fără îndoială, poveștile care au ajuns adânc în interior și reflectă munca bună pe parcursul acestor luni dificile.

Povestea lui Denis Cirpaci

Șaizeci de zile îl separă pe Denis Cirpaci de ziua în care a intrat în Terapie Intensivă până în momentul în care a părăsit-o, „un miracol al medicilor și al lui Dumnezeu”, rezumă soția sa Heidi.

Denis Cirpaci cu soția sa Heidi la clinica San Miguel. Foto: EFE Noticias/ Twitter

Denis Cirpaci este un tânăr de origine română, care locuiește în Navarra de aproape douăzeci de ani și este bine cunoscut pentru conducerea mai multor companii de automobile. Zile întregi a fost cel mai tânăr pacient cu coronavirus internat la o Terapie Intensivă în Navarra.

Pe 20 martie, își amintește el, a intrat în clinica San Miguel din Pamplona, ​​după ce a observat o „febră de 39 de grade timp de aproximativ patru sau cinci zile”.

A intrat în secție,  pe 23 martie, la 1 dimineața, starea sa s-a înrăutățit și a fost internat la Terapie Intensivă. A făcut-o la 28 de ani și a ieșit la 29 de ani, la două luni după intrarea sa „cu mai multe urcușuri și coborâșuri”.

„S-au întâmplat atâtea lucruri …” rezumă el.

Din cele două luni, a dormit patruzeci de zile în care soția sa, Heidi Drăgan, a putut fi aproape de el. „Nu am putut merge să-l văd, dar m-au lăsat să mă uit la ferestre și asta este ceva ce alții nu au putut face.”

In acele zile dificile, medicii le-au spus că „trebuie doar să se roage”, își amintește soția sa, care mulțumește echipei medicale „și mai ales lui Dumnezeu, care ne-a mișcat pe toți” pentru recuperarea soțului ei.

Atât Denis, cât și Heidi erau catolici când au ajuns în Spania, deși aparțin acum Bisericii Evanghelice.

Timp de două luni, atât soția, cât și mama lui Denis s-au refugiat în rugăciune. În camera clinicii au o copie a Bibliei în limba română, păstrată și îngrijită într-o cutie din piele.

Sprijinul nu a venit numai de la familia și personalul medical, dar si de la familia și prietenii care locuiesc în alte țări, cum ar fi Italia, Franța sau Belgia, care au organizat rugăciuni.

Mama lui Simona, în ziua în care fiul a părăsit terapie intensivă,  a îngenuncheat în fața echipei medicale.

Un alt moment emotionant a avut loc la câteva zile, când li s-a spus că starea tânărului este gravă și „mama sa, a întrebat dacă poate dona unul dintre plămâni pentru a salva viața fiului ei”.

Premiul „Teobaldo” pentru munca jurnalistică în domeniul sănătății, acordat de Asociația Jurnaliștilor din Navarra

Acest colaborator „Efe” a obținut, de asemenea, premiul „Teobaldo” pentru munca jurnalistică în domeniul sănătății sponsorizat de Guvernul din Navarra, pentru acest raport.

Premiul „Teobaldo” pentru jurnalistul navarr, acordat de „Asociația Jurnaliștilor” din Navarra, a revenit lui Javier Otazu

Premiul „Teobaldo” pentru jurnalistul navarr, acordat de „Asociația Jurnaliștilor” din Navarra, a revenit lui Javier Otazu, delegat al Agenției „Efe” din Rabat (Maroc).

Cu „Teobaldo al Periodista Navarro”, Javier Otazu, delegat în Maroc, a fost recunoscut pentru cariera sa profesională. Cunoașterea limbii arabe i-a permis să aterizeze la Rabat în 1990, la vârsta de 24 de ani. Acolo s-a întors în urmă cu nouă ani, după ce a fost staționat în Egipt.

Acoperirea pelerinajului la Mecca, războaiele din Kosovo și Irak, căderea regimului din Afganistan și cutremurul din Haiti sunt câteva dintre reperele activității sale profesionale evidențiate de juriu.

Javier „încearcă să îndepărteze vălul din informațiile oficiale ale țării”, subliniază despre activitatea sa profesională din Maroc, o experiență care este însoțită de date, anecdote și experiențe pe care le-a adunat în cartea „Maroc, vecinul ciudat”

La rândul său, asociația a raportat într-un comunicat, premiul „Teobaldo” pentru munca jurnalistică de promovare a municipalităților și consiliilor din Navarra, sponsorizat de Consiliul municipal Olite, primit de Juan Jesús Echaide, directorul publicației periodice „Concejo”, organ de informații ale Federației Navale de Municipii și Consilii.

Premiul „Teobaldo”, pentru munca jurnalistică în apărarea valorilor și a drepturilor omului, sponsorizat de „Grupul MTorres”, a fost acordat lui  Gonzalo Araluce, pentru munca sa pentru „Femeile militare în prima linie de foc”, un set de rapoarte jurnalistice care spun povești ale femeilor din armata „Pământ”.

„Teobaldo” pentru activitatea jurnalistică a Culturii, sponsorizat de Paradores de Turismo, a fost pentru Sandra Urdín, jurnalistul „News 24 Hours of National Radio of Spain”.

Premiul pentru munca jurnalistică privind egalitatea, sponsorizat de Parlamentul din Navarra, a revenit lui Inés Aizpún, care scrie o rubrică, în fiecare zi, care este o referință a autorității în Republica Dominicană ca voce independentă.

În cele din urmă, „Teobaldo” pentru activitatea jurnalismului economic și de afaceri, sponsorizat de Lacturale, a fost pentru „Errea Comunicación”, un studiu care a fost autorul celor 53 de coloane zilnice consecutive publicate în Diario de Navarra, realizat în timpul blocajului, între martie și mai 2020, a primei stări de alarmă decretate în timpul pandemiei.

Premiile vor fi acordate înainte de sfârșitul anului la „Parador de Olite”, fostul „Palacio de los Teobaldos”, dacă actuala criză a sănătății o permite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Surpriză pentru fanii Survivor. Cine este Alba Renai, noua prezentatoare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?