Raed Arafat: „La un moment am ajuns la zero locuri libere în București pe Terapie Intensivă”. Sunt situații când pacienții nu pot fi trasferați

Publicat: 18 09. 2021, 15:35
Actualizat: 18 09. 2021, 15:59
Sursă Foto: Dani Amariei - Mediafax Foto

Numărul paturilor de terapie intensivă este în continuă dinamică, în funcție de îmbunătățirea stării de pacienților confirmați cu COVID-19 sau, din nefericire, de decesul acestora. Chiar dacă a fost crescută capacitatea la nivel național, s-a mărit și numărul bolnavilor din ATI, iar, în unele cazuri, transferul din localități suprasolicitate către cele cu locuri disponibile nu este posibil, a explicat sâmbătă secretarul de stat în Ministerul de Interne dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

România avea sâmbătă dimineață o capacitate de 959 de paturi de terapie intensivă, cu unele creșteri în așteptare, dintre care 176 în Capitală.

„La un moment am ajuns la zero locuri libere în București pe Terapie Intensivă, acum, totuși, s-au identificat din nou un număr de paturi la Spitalul Militar ROL 2 și probabil vom avea un număr suplimentar la Spitalul Universitar în cursul zilei de astăzi, oricând putem primi informația că au început să primească, și ata înseamnă să putem să eliberăm din Unitățile de Primiri Urgență (UPU) pacienți”, a spus Raed Arafat, sâmbătă, în cadrul primei conferințe de presă din seria eveniementelor săptâmânale ale Centrului Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) privind evoluția pandemiei de COVID-19.

„Sunt dezechilibre și presiunea crește pe Unitățile de Primiri Urgențe”

Șeful DSU a spus însă că medicii se mai confruntă cu o situație delicată în privința paturilor, respectiv disponibilitatea pacienților de a se transfera în alte localități.

„Noi putem găsi locuri, sunt locuri libere în țară, dar ne confruntăm și cu situația că dacă pacientul este într-un UPU la București și spunem că am găsit loc, de exemplu, la Constanța, familia refuză transferul. Sau pacientul, dacă e conștient, refuză transferul. Crește presiunea pe Unitatea de Primiri Urgențe, loc liber în altă parte este, de regul transportul se face pe distanță mare cu elicopertul, cu avionul, nu ambulanța de terapie intensivă, dar dacă pacientul sau familia insistă să rămână unde este și unde nu sunt locuri, normal că sunt dezechilibre și presiunea crește pe Unitățile de Primiri Urgențe”, a explicat Raed Arafat.

Numărul de paturi a crescut cu peste 100 față de cel raportat în 9 septembrie de Raed Arafat, atunci când și premierul a cerut mărirea capacității. „La acest moment, în baza informărilor pe care le avem de la Direcțiile de Sănătate Publică, spitale, pe aplicațiile din care obținem informații, zilnic și chiar în dinamică, există 848 de paturi ATI COVID la nivel național care sunt disponibile, dar, atenție, 523 deja sunt ocupate. 102 din aceste paturi sunt în București”,a precizat șeful DSU.

În același timp, și numărul paturilor ocupate cu pacienți în stare gravă. Conform datelor anunțate sîmbătă de grupul de Comunicare Strategică, detaliat de șeful DSU, privind pacienții cu COVID-19 internați, din totalul de 6.980, 798 sunt internate la ATI, iar din totalul pacienților internați, 178 sunt minori, 162 fiind internați în secții și 16 la ATI.

„Din păcate avem și patru decese a unor persoane care au fost vaccinate, restul fiind toate la persoane nevaccinate. Persoanele vaccinate care au decedat au avut comorbidități. Avem unul peste 60 de ani, două persoane peste 70 de ani și o persoană peste 80 de ani. Persoanele tinere decedate sunt toate nevaccinate”, a spus Raed Arafat.