Numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a crescut de 70 de ori față de 1 iulie. Raed Arafat: „Se lucrează 24/24 de ore pentru sprijinul unităților sanitare pentru rezolvarea problemelor”

Numărul cazurilor zilnice de COVID-19 a crescut de 70 de ori față de 1 iulie. Raed Arafat: „Se lucrează 24/24 de ore pentru sprijinul unităților sanitare pentru rezolvarea problemelor”
Raed Arafat, declarații de la Palatul Victoria / Sursa: Facebook - Guvernul României
Publicat: 09/09/2021, 15:42
Actualizat: 09/09/2021, 17:36

Pandemia de COVID-19 a avut o evoluție îngrijorătoare în România, conform cifrelor prezentate de secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat. Dacă în 1 iulie, erau 31 de cazuri noi confirmate, joi, numărul acestora a fost de 2.226.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne a trecut în revistă, joi, la finalul ședinței de Guvern, principalele cifre ale evoluției pandemiei de COVID-19 din România, subliniind că, din 1 septembrie a fost activat Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI)

CNCCI a revenit, din punct de vedere operațional, la capacitatea maximă, întrunind reprezentanți din cadrul DSU, IGSU,MS, UPU-SMURD, SABIF/SAJ. Totodată, la nivelul CNCCI sunt prezenți reprezentanți ai Centrului Operațional de Comandă din cadrul Ministerului Sănătății.

„Sunt în același sediu amândouă centrele și se lucrează 24/24 de ore pentru sprijinul spitalelor, unităților sanitare pentru rezolvarea problemelelor”, a spus Raed Arafat.

Florin Cîțu a anunțat joi, după ședința de Guvern în care s-a prelungit cu încă 30 de zile starea de alertă pe teritoririul României, că a dispus măsuri pentru creșterea numărului de paturi de terapie intensivă, în contextul creșterii constante a cazurilor de COVID-19. „Am avut o discuție în ședința de Guvern, am vorbit și cu ministrul interimar al Sănătății și cu domnul Arafat: trebuie să fim pregătiți să creștem numărul de paturi la ATI, să revenim ușor, treptat, către ceea ce aveam în iarnă, și să accelerăm campania de vaccinare, să ne asigurăm că centrele de vaccinare au fluxurile funcționale și să rămână așa în perioada următoare”, a spus Florin Cîțu, în cadrul briefingului de la finalul ședinței de Guvern.

Peste 50 de pacienți au intrat în ATI în ultimele 24 de ore

Situația prezentată de Raed Arafat arată creșteri semnificative la toți indicatorii, de la număr zilnic de infecții confirmate cu COVID-19, la pacienți internați la terapie intensivă și la decese, începând di 1 iulie și până în 9 septembrie.

  • Numărul cazurilor confirmate a crescut de aproape 70 de ori, de la 31 la 2.226.
  • Numărul pacienților la ATI a crescut de la 67 la 523.
  • Numărul deceselor a crescut de la 5 la 39.

„Vreau să subliniez că în ultimele 24 de ore au intrat în ATI peste 50 de pacienți. La decese am avut o perioadă în care numărul deceselor era munul mic, chiar și un deces pe zi, iar în ultimele zile am ajuns la 39 de decedați azi, și am ajuns chiar la 45 de decedați acum două zile”, a subliniat Arafat.

Potrivit raportului Institutului Național de Sănătate Publică citat de Red Arafat, pentru perioasa 30 august – 5 septembrie, 92,8% din decesele înregistrate au fost la persoane nevaccinate, iar 5% la persoane vaccinate cu schema incompletă

În săptămâna 30 august – 5 septembrie, 80,4% din cazurile confirmate au fost înregistrate la persoane nevaccinate.

De la începutul pandemiei până în prezent 86% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani. 94,6% din persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată, arată datele citate.

„Reamintesc că în ultima perioadă am avut și persoane mai tinere decedate care erau fără coborbidități și erau nevaccinate”, a comentat Raed Arafat.

49 de localități cu incidență de peste 3 la mie

Mai multe localități au intrat sub monitorizare și s-au luat măsuri î baza incidențelor, a anunțat Raed Arafat.

Sunt 49 de localități cu incidență de peste 3 la mia de locuitori, în ultimele 14 zile.

Un exemplu „de succes” pentru scăderea incidenței prin aplicarea măsurilor legale este comuna Mărgău din Cluj, care ajunsese la 14,87 la mie inncidență în 28 august – în creștee de la 1,24 în 16 august – iar după intervenția responsabililor, a coborât la 4,36 la mie, în 8 septembrie.

Conform comandatului acțiunii din CNCCI, numai în ultimele 8 zile au fost 50 de solicitări de transfer de pacienți la alte unități sanitare, și au fost semnate 106 ordine de detașare a personalului medical, pentru a asigura deschiderea unui număr mai mare de patrui de terapie intensivă și pentru a asigura personal suficient pentru direcțiile de sănătate publică care solicită completarea numărului de personal.

Se redeschide ROL 2 – de la Spitalul „Ana Aslan”

„La acest moment, în baza informărilor pe care le avem de la Direcțiile de Sănătate Publică, spitale, pe aplicațiile din care obținem informații, zilnic și chiar în dinamică, există 848 de paturi ATI COVID la nivel național care sunt disponibile, dar, atenție, 523 deja sunt ocupate. 102 din aceste paturi sunt în București”,a precizat șeful DSU.

Se lucrează la creșterea capacității paturilor de terapie intensivă, a spus Raed Arafat precizâmd că MApN a confirmat că de mâine Spitalul Ana Aslan – ROL 2 cum era cunoscut, va relua activitatea de terapie intensivă și de mâine după amiază vor fi astfel 12 paturi în plus.

Noi operaționalizări de paturi ATI în perioada următoare vor fi la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Spitalul de Urgență „Sf. Pantelimon”, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” – Unitate de Terapie Intensivă Mobilă.

În următoarele 10 zile ar urma să fie 70 de paturi ATI suplimentare la București, începând de maine, și în țară, în jur de 80 de paturi, potrivit precizărilor șefului DSU.

Raed Arafat a făcut apel la responsabilitate, la respectarea măsurilor anunțate de autorități, altfel numărul cazurilor va crește și mai mult: „Nu putem învinge pandemia decât împreună, asta este clar, și, reiese din datele extrem de clarre  INSP, vaccinarea e singura soluție pentru reducerea mortalității, a infectării și a reduce ca un pacient să ajungă în stare critică la terapie intensivă”, a subliniat șeful DSU.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Decizie definitivă pentru cei cu CARDURI de ENERGIE. Legea promulgată azi, 26 aprilie, de Iohannis
Alertă maximă la Palatul Buckingham. Ce se întâmplă cu Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu