Raed Arafat: Hotărârea Guvernului nu a impus restricții. S-a găsit o soluție în loc să se închidă total după 3 la mie. / Personele tinere decedate erau nevaccinate

Raed Arafat: Hotărârea Guvernului nu a impus restricții. S-a găsit o soluție în loc să se închidă total după 3 la mie. / Personele tinere decedate erau nevaccinate
Raed Arafat FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto
Publicat: 18/09/2021, 14:24
Actualizat: 18/09/2021, 14:52

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Raed Arafat a dat detalii despre cazurile raportate sâmbătă de Grupul de Comunicare Strategică, dar și despre măsurile uate de autorități în cadrul primei conferințe de presă din seria evenimentelor săptâmânale ale CNCCI privind evoluția pandemiei de COVID-19.

Conferința de presă susținută conducătorul acțiunii, dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, sâmbătă de la Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) este prima dintr-o serie menită să ofere populației informații reale despre evoluția pandemiei de SARS-CoV-2.  Conferința a fost susținută alături de Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, Ion Sorin, secretar de stat în Ministerul Educației, și Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor. Aceasta a fost transmisă live pe conturile de Facebook al Guvernului și ale instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Patru decese la persoane care au fost vaccinate

„În fiecare săptămână vom veni cu date complete, cu comparații, vom răspunde întrebărilor, primim și sugestii, dacă putem să îmbunățim, ca să transmitem populației imaginea reală a situației și să venim cu informații suplimentare”, a declarat șeful DSU.

Raed Arafat a detaliat raportul zilnic anunțat de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), precizând că rata de pozitivare a fost de aproximativ 10%. România a înregistrat în ultimele 24 de ore 5.388 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 și 97 de decese, fiind efectuate 19.677 de teste RT-PCR și 32.637 de teste rapide antigenice, potrivit datelor oficiale.

„Din păcate avem și patru decese a unor persoane care au fost vaccinate, restul fiind toate la persoane nevaccinate. Persoanele vaccinate care au decedat au avut comorbidități. Avem unul peste 60 de ani, două persoane peste 70 de ani și o persoană peste 80 de ani. Persoanele tinere decedate sunt toate nevaccinate”, a spus Raed Arafat.

Șeful DSU a dat și cifrele privind pacienții cu COVID-19 internați – 6.980, dintre care 798 sunt internate la ATI, iar din totalul pacienților internați, 178 sunt minori, 162 fiind internați în secții și 16 la ATI.

Motivul din spatele ultimelor măsuri ale Guvernului

Șeful a ținut să facă precizări cu privire la noile măsuri adoptate de Guvern, în şedinţa de vineri, pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Dacă incidenţa este între 3 şi 6 la mia de locuitori, nunţile şi botezurile pot fi organizate în spaţii închise doar cu invitaţi vaccinaţi, testaţi sau trecuţi prin boală, folosindu-se certificatul verde.

„Această hotărâre nu a impus restricții. De fapt, peste 3 la mie, acolo unde hotărârea a prevăzut intrarea cu certificatul verde, în mod normal, peste 3 la mie, era în hotărâre de Guvern prevăzut închiderea totală. Deci în loc să se închidă total după 3 la mie, în intervalul 3 – 6/1.000 s-a găsit o soluție prin care, totuși, să mai permitem activităților economice să se desfășoare în anumit control sanitar aferent”, a precizat șeful DSU.

Raed Arafat a precizat că e vorba în special de verificarea celor care intră prin certificatul verde, care a fost aprobat prin OUG în urmă cu două săptămâni că poate fi folosit în interiorul țării, iar aplicația de citire a codului QR poate fi descărcată gratuit de organizatori.

„Nu putem vorbi de discriminare”, a subliniat Raed Arafat, precizând că certificatul atestă 3 situații: vaccinarea, testarea sau trecerea prin boală.

„Dacă în viitor unele activități se consideră că trebuie să fie mai controlate și trebuie numai după un anumit număr să fie persoane vaccinate, acest lucru este prevăzut deja în hotărârea de Guvern și este una dintre măsurile de sănătate publică care s eaplică și în alte țări, nu numai în România”, a subliniat Raed Arafat.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al femeii acuzate că și-a ucis iubitul polițist. De ce este toată țara...
Nici unul dintr-un milion n-ar fi pariat pe o asemenea transformare! Imagini cum n-ai fi...
GALERIE FOTO. Mihaela Borcea, imagini îndrăznețe: și-a etalat bustul generos în costum de baie!
Monica Gabor, prima reacție după ce a văzut imaginile cu Irina din România! Unde a...
Sabotorii ruși au crezut că au distrus o fabrică de la Berlin care livra ajutoare...
Incredibil unde a fost găsită o femeie de 62 de ani care a dispărut din...
Anca Sigartău, diagnosticată cu CANCER. Medicii i-au spus că mai are doar 1 an de...
Care este pluralul cuvântului "complex", una dintre cerinţele care le-au dat bătăi de cap elevilor...
Plaja din România cu prețuri mult mai mici decât Mamaia. Un șezlong costă 15 lei
Un băiat de 14 ani a fost mușcat de rechin în timp ce se afla...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Britanicii au pus sub lupă DUSTER. Ce cred despre SUV-ul din Mioveni?
Rareş Bogdan despre data alegerilor prezidenţiale: întelegerea din luna martie a căzut, este caducă
Premieră ISTORICĂ! Ce a adus o sondă chineză de pe fața nevăzută a Lunii?
Mașinile care au interzis! Interdicție pentru șoferi de la 1 iulie
Rate mai mici la bănci. Cine va plăti mai puțin
Din 15 iulie, 10 ispite feminine aşteaptă să demaşte cele mai ascunse trăiri ale concurenţilor...
"Am sperat că Viorel scapă!" - Părinții bărbatului mort la Ibănești își urlă durerea!
Gagea, deranjat de gestul pe care l-a făcut Alexandra atunci când l-a luat pe Bogdan...
BREAKING NEWS! Incendiu într-un mall din Sectorul 6 al Capitalei! Mai multe echipaje de pompieri...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Mă, tu, acolo, în Japonia, câte ore pe zi lucrezi?
Arestat, un politician român și-a descris astfel profesia: „fost și viitor ministru”
×