Testul care arată diferența dintre gripă și COVID-19. Manager ”Victor Babeș”: „Să faci și gripă și coronavirus este devastator” (EXCLUSIV)

Redactor:
Ina Stoica
Testul care arată diferența dintre gripă și COVID-19. Manager ”Victor Babeș”: „Să faci și gripă și coronavirus este devastator” (EXCLUSIV)
Testul care arată diferența dintre gripă și COVID-19. Manager ”Victor Babeș”: „Să faci și gripă și coronavirus este devastator” Foto: Victor Babeș Timisoara/Facebook

În laboratorul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara se pot realiza, cu ajutorul aparatului Real Time PCR, testele pentru depistarea gripei sezoniere. Unitatea sanitară a primit primele kit-uri necesare prelucrarii automatizate a probelor. „Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2”, afirmă managerul spitalului, Cristian Oancea.

Potrivit unui comunicat de presă, de joi, al Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara, probele se recoltează sub forma unui exudat, din căile respiratorii nazofaringiene şi sunt prelucrate printr-o reacţie de polimerizare.

„Avem o linie de PCR pentru COVID, o linie de PCR pentru gripă, avem teste rapide pentru gripă și sper ca într-o lună să avem un aparat care să diferențieze infecțiile virale de bacteriene. Testarea este singura metodă de a afla dacă pacientul este infectat cu virusul gripal sau cu SARS-COV 2”, explică medicul Cristian Oancea pentru GÂNDUL.RO.

Gripa are debut brusc

Pacienții care vin la noi internați în spital îi testăm mai întâi pentru COVID-19. Dacă au simptome sugestive, precum febra, tusea, dureri în gât, și nu sunt infectați cu COVID-19 îi testăm pentru gripă. Gripa ca și specificitate are debut brusc cu simptome foarte intense, adică durerile musculare sunt foarte pronunțare, fenomenul febril dacă la SARS-COV-2 este de 37-38 și merge mai lent, la gripă în decurs de câteva ore poți ajunge la 39-40 de grade. Simptomele și intensitatea gripei sunt foarte rapide. SARS-COV-2 mimează mai mult ca virus de sezon, virus lent, având un debut mai lent. Există și gripe care evoluează mai lent la început după care au un debut mult mai rapid, explică medicul Cristian Oancea pentru GÂNDUL.RO.

De ce e important vaccinul antigripal

Datele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că în sezonul 2019-2020 au fost înregistrate 73 de decese confirmate cu virus gripal.

Medicii se așteaptă ca cererea pentru vaccinul antigripal să fie mult mai mare, în contextul pandemiei de coronavirus. În acest an, stocurile de vaccin antigripal sunt achiziționate în continuare din importuri, în condițiile în care, în România se va produce din nou vaccinul antigripal, începand abia cu anul 2021, de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ”Cantacuzino”.

Vaccinul este vital. Pacienții cu grad de risc și comorbidități, spre exemplu cei cu diabet, trebuie să se vaccineze și antipneumococic.Infecțiile sunt de trei tipuri: virale, bacteriene și fungice. Putem să avem trei tipuri de pneumonie. Pneumococul este responsabil undeva la 60-70% de pneumoniile bacteriene. Recomandăm vârstnicilor dar și populației tinere active să se vaccineze. Să faci și gripă și coronavirus este devastator și pentru un om tânăr”, spune medicul Cristian Oancea.

3 milioane de doze, dublu față de anul trecut

Reprezentanți ai Ministerul Sănătății au declarat în exclusivitate pentru GÂNDUL.ro că anul acesta s-a încheiat un contract-cadru pentru trei milioane de doze vaccin gripal, dublu față de anul trecut.

Cât priviște farmaciilor, Ministerul Sănătății mai precizează că nu are în evidență situația stocurilor de vaccin antigripal din farmacii, în condițiile în care acestea sunt entitități private și trebuie să se aprovizioneze direct de la furnizor. „Farmaciile sunt societăți private. Ministerul Sănătății recomandă farmaciilor să se aprovizioneze cu vaccin gripal”, spun reprezentanți din minister pentru GÂNDUL.RO.

OMS reaminteşte că 60.000 de persoane mor anual în Europa din cauza gripei sezoniere

Gripa sezonieră face 60.000 de morţi pe an în Europa, iar cetăţenii europeni nu ar trebui să se opună vaccinării, a declara la Roma, un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

 

Prima mare lovitură încercată de CFR Cluj după plecarea lui Dan Petrescu. Mutarea care a...
Ce fetiș pervers are Bendeac în pat! Ce le pune pe iubitele lui să îi...
FOTO. Larisa Iordache, apariție incendiară! Gimnasta nu are inhibiții și își arată trupul perfect pe...
Anunţ dezastruos pentru Simona Halep! Cum pierde 700.000 de dolari dintr-un foc
A jurat că nu-i mai trebuie bărbați însurați. Pedeapsa în stil MAFIOT a unei soții...
OPINIE | Nu sînt doar ”pioneri” şi ”utecişti”: cine votează USR-PLUS, îi votează, de fapt,...
Alegeri parlamentare 2020. Mărturia unui român din Londra care a vrut să voteze: „E bătaie...
Restricțiile de Sărbători, anunțate oficial! De Crăciun și de Revelion e INTERZISĂ deplasarea
Socrii au venit în vizită, neanunţaţi. Când s-au uitat sub pat, au simţit cum li...
Cele mai perverse PRACTICI amoroase. Jumătate dintre FEMEI fac asta în pat
SUPERB! Ce are Lidl România NOU în magazinele sale! Toți clienții trebuie să știe asta...
Apariție IREALĂ în Caraș-Severin! 'Unicornul' care a fost văzut în România VIDEO
Felicitări de Moș Nicolae 2020// Mesaje și SMS-uri speciale. Odată cu Sfântul Nicolae începe cea...
Simptomele neașteptate care anunță o formă lungă de COVID-19. Semnele timpurii ale bolii
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Cine este femeia care îl însoţeşte pe preşedintele Klaus Iohannis aproape peste tot
Alex Bodi, petreceri de zeci de mii de euro într-o singură noapte, însă ”omite” să...
Inchide