Tulpina indiană a COVID-19, doar începutul? Avertismentul oamenilor de știință: „Ar putea apărea tulpini super-mutante”

Publicat: 27 05. 2021, 12:05
Actualizat: 27 05. 2021, 12:06
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shutterstock

Un expert în domeniul microbiologiei clinice avertizează că pot apărea tulpini de coronavirus „super-mutante” pe măsură de numărul persoanelor vaccinate crește. Noile tulpini sunt „mult mai infecțioase”, potrivit acestuia.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universtitate Cambridge, a susține că virusul „va face niște lucruri ciudate”. Acesta a subliniat faptul că virusul SARS-CoV-2 este impredictibil punctând faptul că tulpina indiană este „doar începutul”.

Totodată, acesta a făcut câteva preicizări într-o conferință de presă și despre cum ar trebui să se pregătească lumea pentru noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

Tulpina indiană, „doar începutul”

„Cred că trebuie să avem vaccinuri bune. Trebuie să facem presiune pe producătorii de vaccinuri să le adapteze. În al doilea rând, virusul va face niște lucruri ciudate. E doar începutul. Cred că se va recombina și vor apărea tulpini super-mutante. Dar nu este un lucru neapărat teribil, însă virusul va face lucruri foarte neașteptate din cauza presiunii asupra lui, deci se va adapta. Știm că oamenii încă au infecții cronice și asta se va întâmpla în general”, a explicat specialistul.

Totodată, acesta a punctat că virusul va găsi noi căi prin care să îi infecteze pe oameni.

„Este greu de anticipat ce se va întâmpla, însă virusul va găsi moduri prin care să devină mai infecțios, putem observa deja asta, atunci când este sub presiuni și va încerca să aibă o transmitere mai eficientă astfel încât să infecteze cu mai puține particule de virus”, a mai explicat profesorul Ravi Gupta.

De asemenea, acesta s-a referit și la tulpina din India, despre care a susținut că „este doar începutul”, subliniind că virusul se va mai schimba, nu doar în ceea ce privește producerea de anticorpi, ci și transmisibilitatea.

Tulpinile „super-mutante”, mai infecțioane

Tulpina indiană a COVID-19 are o rată de transmitere foarte mare și a fost detectată în cel puțin 53 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.

Profesorul Ravi Gupta a explicat faptul că pe măsură de rata de vaccinare anti-COVID-19 crește, majoritatea oamenilor vaccinați infectați cu virusul SARS-CoV-2 vor avea simptome ușoare ale bolii, chiar și în cazul variantelor „super-mutante”, însă vor fi întotdeauna persoane vulnerabile.

„Vedem acest lucru în cazul gripei, în fiecare an există multe decese în rândul persoanelor vulnerabile. Încercăm să le vaccinăm primele, însă acest lucru nu funcționează întotdeauna. Dar nu cred că va fi neapărat precum în cazul gripei, cred că (n.r. SARS-CoV-2) este un virus impredictibil și nu ar trebui să fim prea încrezători în nicio etapă”, a punctat profesorul în microbiologie clinică.