OMS a clasificat tulpina indiană de COVID-19 drept „îngrijorătoare la nivel global”: „Are un anumit grad de rezistenţă la vaccinuri”

OMS a clasificat tulpina indiană de COVID-19 drept „îngrijorătoare la nivel global”: „Are un anumit grad de rezistenţă la vaccinuri”
Sursă FOTO - caracter ilustrativ: Shuttterstock
Publicat: 11/05/2021, 07:27
Actualizat: 11/05/2021, 07:54

Varianta virusului COVID-19 descoperită în India, B.1.617, a fost clasificată drept „îngrijorătoare,” a anunţat, luni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), în special pentru că este mai contagioasă, relatează Mediafax, care citează Le Figaro. Aproximativ 4.000 de oameni mor în fiecare zi în India,  din cauza noului coronavirus.

„Există informaţii că B.1.617 este mai contagioasă, dar şi dovezi care sugerează că are un anumit grad de rezistenţă la vaccinuri şi, prin urmare, o clasificăm ca o variantă îngrijorătoare la nivel global,” a declarat doctorul Maria Van Kerkhove, manager tehnic al luptei împotriva COVID-19 în cadrul OMS.

Experţii OMS au precizat că mai multe detalii vor fi publicate marţi în raportul epidemiologic săptămânal al agenţiei ONU, dar rămân multe cercetări de realizat cu privire la această variantă, în special prin intermediul unei secvențieri sporite, „pentru a şti cât de mult circulă, dar şi gradul de severitate cu care atenuează eficacitatea vaccinurilor”.

„Nu avem nimic de sugerat în acest moment, cum ar fi că diagnosticul, medicamentele şi vaccinurile noastre nu funcţionează. Şi asta este important,” a precizat medicul, insistând asupra faptului că trebuie aplicate în continuare măsurile de siguranţă precum distanţarea socială sau purtarea măştii.

Vom continua să vedem variante îngrijorătoare şi trebuie să facem tot posibilul pentru a limita transmiterea, a limita infectările, a preveni şi a reduce gravitatea bolii”, a subliniat oficialul OMS.

Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 4.000 de oameni mor în fiecare zi în această ţară din cauza coronavirusului, bilanţul total ajungând la aproape 250.000 de decese de la începutul pandemiei. De altfel, această variantă reprezintă unul dintre motivele care explică explozia cazurilor de Covid din India.

O nouă infecție face ravagii în rândul pacienților COVID-19 din India. Cum se manifestă „ciuperca neagră”

Sistemul medical de sănătate din India este copleșit de pandemia COVID-19 și numărul mare de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, însă unii pacienți bolnavi de noul coronavirus se confruntă cu o nouă problemă – mucormicoza sau „ciuperca neagră”.

Mucormicoza este o infecție fungică rară și agresivă care apare în mod normal după expunerea la un anumit tip de mucegai care se găsește în mod obișnuit în sol, plante, gunoi de grajd și fructe sau legume în descompunere.

Însă, recent, a început să facă ravagii în rândul pacienților COVID-19.

Simptome ale mucormicozei sau „ciuperca neagră”

  • nas înfundat sau sângerări,
  • durere şi umflare a ochiului,
  • pleoape căzute şi vedere înceţoşată sau chiar pierderea vederii,
  • pete de culoare neagră pe piele.

Citește și:

OMS aprobă vaccinul chinezesc Sinopharm pentru utilizare de urgență

OMS nu crede în datele furnizate de China în legătură cu unele efecte secundare ale vaccinului Sinopharm 

Tragedia COVID. O femeie din India a fost lăsată să moară, după ce poliția i-a luat butelia de oxigen pentru a salva un om mai „important” (VIDEO)

O nouă lovitură pentru India, în plină criză sanitară. Toate centrele de vaccinare de la Mumbai s-au închis, din cauza lipsei serurilor

Tulpina indiană de COVID-19 a ajuns în România! A fost identificată în județul Brașov, în rândul unor muncitori indieni


Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase