Artiștii contemporani locali, invitați să candideze la apelul de achiziții al MNAC. Ce fonduri sunt disponibile

Redactor:
Madalina Prundea
Artiștii contemporani locali, invitați să candideze la apelul de achiziții al MNAC. Ce fonduri sunt disponibile
Vedere din expoziția MNAC / Credit imagine: Dani Ghercă, Văzând Istoria – 1947-2007. Colecția MNAC

Artiștii vizuali activi originari din România sunt chemați să își depună dosarele de înscriere la procedura de achiziții publice de artă, lansată de Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC), pentru a ajuta producția de artă în contextul crizei provocate de pandemia de COVID-19.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) a lansat, luni, procedura de achiziții publice de artă contemporană pentru care Ministrul Culturii a suplimentat bugetul muzeului cu 2.000.000 lei. Artiștii interesați au la dispoziție o lună pentru a-și depune dosarele, astfel încât operele lor să intre în procedura de selecție pentru a fi cumpărate.

Bogdan Gheorghiu: „Artiștii contemporani trebuie încurajați să creeze”

Ministerului Culturii a decis alocarea acestei sume în luna aprilie 2020, pentru a veni în sprijinul artiștilor plastici contemporani, pentru stimularea producției și tezaurizării artei contemporane, pentru muzee și pentru colecțiile statului, au anunțat reprezentanții instituției, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Potrivit instituției, măsura pusă în practică acum de către MNAC, va conduce deblocarea pieței de artă contemporană, care nu a mai fost inclusă prin achiziție în patrimoniul statului din anul 2008. În plus, a inspirat instituții private și autorități publice locale care s-au alăturat inițiativei și au decis și acestea alocarea unor bugete pentru cumpărarea de artă contemporană de la artiștii locali, pentru a fi expusă în muzeele aflate în subordine.

„Începem să vedem efectele măsurilor luate cu câteva luni în urmă, dovadă că, ceea ce promitem, se întâmplă. Artiștii contemporani trebuie încurajați să creeze și au nevoie să își vadă răsplătită munca. A venit timpul să descoperim și noi artiști care, în timp, pot deveni nume recunoscute pe plan național și internațional. Fie că operele lor sunt cumpărate de autoritățile publice locale, de muzee sau de organizații private, acesta este doar un prim pas al recunoașterii muncii și al talentului lor“, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Când se vor efectua plățile

Procedura pentru cumpărarea de artă contemporană a fost creată de MNAC și se va derula în două faze distincte: selecția competitivă, urmată de negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare (procedură distinctă de atribuire) cu fiecare dintre câștigătorii selecționați de juriu. Acesta este format din 11 membri titulari și doi supleanți, iar în structura sa se vor regăsi reprezentanți ai Consiliului Științific al MNAC, ai universităților de profil din București și din țară, ai sectorului independent, precum și specialiști desemnați de către Uniunea Artiștilor Plastici.

Data limită pentru transmiterea dosarelor de înscriere este 11 septembrie (ora 17:00), iar până în 23 octombrie, se vor evalua și selecta lucrările.

Lista finală a lucrărilor achiziționate și componența nominală a juriului vor fi anunțate în 17 noiembrie, iar în 18 noiembrie sunt programate semnarea contractelor și efectuarea plăților.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Loredana Groza, dezbrăcată total în aşternuturi! Şi-a lăsat sânii la vedere şi fanii au...
Au găsit un tanc îngropat în pădure. Au săpat iar când l-au deschis au rămas...
Decizia PROTV: Florin Calinescu e OUT! Ce se intampla la Romanii au talent
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Motivul pentru care oamenii nu trăiesc în Cernobîl, dar o fac în Hiroshima și Nagasaki
Care este legătură între rechini şi vaccinul împotriva coronavirusului
Un bărbat l-a împușcat în cap pe amantul soției, apoi a forțat-o să îl decapiteze...
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
Au găsit un tanc îngropat în pădure. Au săpat iar când l-au deschis au rămas...
REGINA fără pic de RUȘINE care a SCANDALIZAT o țară întreagă la numai 27 de...
Pandele a rupt tăcerea! Calvarul prin care a trecut soția lui în ultimele luni. Nimeni...
Sărbătoare mare mâine, 30 septembrie! Toți creștinii în prăznuiesc pe marele mucenic
În sfârșit! Dincă a recunoscut astăzi ce i-a făcut, de fapt, Alexandrei Măceșanu
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide