Ce au descoperit oamenii de ştiinţă care au analizat ADN-ul lui Beethoven / Concluzii surprinzătoare legate de linia paternă a compozitorului

Ce au descoperit oamenii de ştiinţă care au analizat ADN-ul lui Beethoven / Concluzii surprinzătoare legate de linia paternă a compozitorului
Cauza morții lui Beethoven, dezvăluită de analiza ADN a câtorva mostre din părul compozitorului / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 26/02/2024, 10:47
Actualizat: 26/02/2024, 13:42

Descoperire incredibilă în cazul morții compozitorului german Ludwig van Beethoven, la 200 de ani de la decesul său. O analiză AND a părului marelui artist a scos la iveală detalii neștiute.

Recentele analize ale ADN-ului prelevat din mostre autentificate de păr sugerează că moartea compozitorului german Ludwig van Beethoven a fost probabil cauzată de o infecție cu hepatita B, care s-a agravat din cauza consumului excesiv de alcool și a altor factori de risc asociate bolilor hepatice.

Beethoven a murit  în martie 1827, după o luptă îndelungată cu boala. El a fost imobilizat la pat încă din ziua de Crăciun a anului precedent, manifestând simptome precum icterul, umflarea membrelor și a abdomenului, și dificultăți respiratorii.

În timp ce asociații săi se ocupau de bunurile personale, au găsit un testament redactat de Beethoven cu un sfert de secol în urmă, în care acesta solicita fraților săi să facă publice detalii despre starea sa de sănătate.

Beethoven are un surd funcțional

Este acum cunoscut faptul că Beethoven, unul dintre cei mai importanți muzicieni din istorie, era surd funcțional. Aproape două secole mai târziu, cercetătorii au încercat să răspundă la rugămintea compozitorului, analizând ADN-ul din mostre autentificate de păr, în speranța de a aduce claritate asupra problemelor de sănătate cu care s-a confruntat, conform Mediafax.

Cauza exactă a surdității sale progresive, care a început în jurul vârstei de 20 de ani, nu a fost niciodată determinată, nici chiar de medicul său personal. Aceasta a evoluat de la un tinitus (țiuitul urechilor) la o sensibilitate redusă la sunete puternice și, în cele din urmă, la pierderea auzului, afectându-i cariera de compozitor și artist interpret.

Într-o scrisoare adresată fraților săi, Beethoven a recunoscut că se simțea „iremediabil afectat”, ajungând chiar să ia în considerare sinuciderea.

Pe lângă surditate, compozitorul a suferit de dureri abdominale severe și de crize cronice de diaree. Primele semne de boală hepatică au apărut cu șase ani înainte de decesul său, iar această afecțiune este considerată unul dintre factorii care au contribuit la moartea sa prematură, la vârsta de 56 de ani.

Linia paternă, sub semnul întrebării

Odată cu descoperirea unei șuvițe de păr presupus a fi a lui Beethoven, s-a speculat că otrăvirea cu plumb ar fi putut fi un factor în deteriorarea sănătății sale. Totuși, un studiu ulterior a infirmat această teorie, demonstrând că părul nu provenea de fapt de la Beethoven, ci mai degrabă de la o femeie necunoscută.

Investigațiile ulterioare au relevat că surditatea și problemele gastrointestinale ale lui Beethoven rămân un mister. Cercetătorii au mai multe întrebări legate de originea hepatitei sale, identitatea sursei părului și complicațiile din spatele problemelor sale de sănătate.

Deși rezultatele nu au clarificat complet misterele vieții și morții lui Beethoven, cercetarea a adus în lumină o descoperire neașteptată: analiza cromozomului Y a relevat o posibilă neconcordanță în linia paternă a compozitorului, indicând o paternitate extraconjugală cu 7 generații înaintea sa.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier