Ce au descoperit oamenii de ştiinţă care au analizat ADN-ul lui Beethoven / Concluzii surprinzătoare legate de linia paternă a compozitorului

Ce au descoperit oamenii de ştiinţă care au analizat ADN-ul lui Beethoven / Concluzii surprinzătoare legate de linia paternă a compozitorului
Cauza morții lui Beethoven, dezvăluită de analiza ADN a câtorva mostre din părul compozitorului / Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 26/02/2024, 10:47
Actualizat: 26/02/2024, 13:42

Descoperire incredibilă în cazul morții compozitorului german Ludwig van Beethoven, la 200 de ani de la decesul său. O analiză AND a părului marelui artist a scos la iveală detalii neștiute.

Recentele analize ale ADN-ului prelevat din mostre autentificate de păr sugerează că moartea compozitorului german Ludwig van Beethoven a fost probabil cauzată de o infecție cu hepatita B, care s-a agravat din cauza consumului excesiv de alcool și a altor factori de risc asociate bolilor hepatice.

Beethoven a murit  în martie 1827, după o luptă îndelungată cu boala. El a fost imobilizat la pat încă din ziua de Crăciun a anului precedent, manifestând simptome precum icterul, umflarea membrelor și a abdomenului, și dificultăți respiratorii.

În timp ce asociații săi se ocupau de bunurile personale, au găsit un testament redactat de Beethoven cu un sfert de secol în urmă, în care acesta solicita fraților săi să facă publice detalii despre starea sa de sănătate.

Beethoven are un surd funcțional

Este acum cunoscut faptul că Beethoven, unul dintre cei mai importanți muzicieni din istorie, era surd funcțional. Aproape două secole mai târziu, cercetătorii au încercat să răspundă la rugămintea compozitorului, analizând ADN-ul din mostre autentificate de păr, în speranța de a aduce claritate asupra problemelor de sănătate cu care s-a confruntat, conform Mediafax.

Cauza exactă a surdității sale progresive, care a început în jurul vârstei de 20 de ani, nu a fost niciodată determinată, nici chiar de medicul său personal. Aceasta a evoluat de la un tinitus (țiuitul urechilor) la o sensibilitate redusă la sunete puternice și, în cele din urmă, la pierderea auzului, afectându-i cariera de compozitor și artist interpret.

Într-o scrisoare adresată fraților săi, Beethoven a recunoscut că se simțea „iremediabil afectat”, ajungând chiar să ia în considerare sinuciderea.

Pe lângă surditate, compozitorul a suferit de dureri abdominale severe și de crize cronice de diaree. Primele semne de boală hepatică au apărut cu șase ani înainte de decesul său, iar această afecțiune este considerată unul dintre factorii care au contribuit la moartea sa prematură, la vârsta de 56 de ani.

Linia paternă, sub semnul întrebării

Odată cu descoperirea unei șuvițe de păr presupus a fi a lui Beethoven, s-a speculat că otrăvirea cu plumb ar fi putut fi un factor în deteriorarea sănătății sale. Totuși, un studiu ulterior a infirmat această teorie, demonstrând că părul nu provenea de fapt de la Beethoven, ci mai degrabă de la o femeie necunoscută.

Investigațiile ulterioare au relevat că surditatea și problemele gastrointestinale ale lui Beethoven rămân un mister. Cercetătorii au mai multe întrebări legate de originea hepatitei sale, identitatea sursei părului și complicațiile din spatele problemelor sale de sănătate.

Deși rezultatele nu au clarificat complet misterele vieții și morții lui Beethoven, cercetarea a adus în lumină o descoperire neașteptată: analiza cromozomului Y a relevat o posibilă neconcordanță în linia paternă a compozitorului, indicând o paternitate extraconjugală cu 7 generații înaintea sa.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri