Cu toate că nu se poate vedea de pe Lună potrivit unui mit urban demult demontat, Marele Zid Chinezesc continuă să ne surprindă. Construcția Marelui Zid Chinezesc ar fi început cu 300 de ani mai devreme decât se credea. Săpăturile arheologice recente din provincia Shandong din estul Chinei sugerează că unele dintre cele mai vechi secțiuni ale Marelui Zid Chinezesc au fost construite din secolul al 7-lea î.Hr.
Săpăturile recente din zona Changqing arată că această minune a ingineriei a fost în prima fază o serie de fortificații construite pe parcursul mai multor dinastii. Marele Zid a fost construit pentru a securiza granițele nordice ale Chinei antice împotriva grupurilor nomade din Stepa Eurasiatică.
Înregistrările istorice sugerează că construirea acestui monument, inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, a durat mai multe secole. Totuși, documentele existente despre zid nu conțin detalii care să dezvăluie adevăratele sale origini.
Cea mai recentă cercetare stabilește, de asemenea, apropierea Marelui Zid de orașul antic Pingyin, menționat în textele istorice, sugerând că zidul nu era doar o fortificație ridicată împotriva invaziei, ci și o structură strategică pentru controlul comerțului și transportului.
Se credea că cele mai mari părți ale primelor ziduri au fost construite în jurul secolului VII î.Hr. și au fost unite sub dinastia Qin în jurul secolului III î.Hr. Cu toate acestea, noile săpături realizate anul trecut, pe o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați, au descoperit secțiuni ale zidului care datează din perioada târzie a dinastiei Zhou de Vest (între 1046 î.Hr. și 771 î.Hr.), și din perioada timpurie a perioadei Primăverii și Toamnei (770-476 î.Hr.).
Descoperirile aruncă lumină asupra ingineriei avansate a chinezilor antici pentru a extinde zidul la aproximativ 30 de metri în perioada de apogeu a Statului Qi, probabil în timpul Perioadei Statelor Combatante. Unele texte antice sugerează că secțiunile zidului au trecut prin multe etape de dezvoltare, utilizare, uneori prăbușire și abandonare, precum și încercări de restaurare.
Arheologii au găsit secțiuni îngropate de drumuri, fundații de case, șanțuri, gropi de cenușă și ziduri pe sit, a declarat Zhang Su, liderul proiectului de la Institutul Provincial de Relicve Culturale și Arheologie Shandong, pentru Global Times, citează The Independent.
Chinezii erau deja familiarizați cu tehnicile de construcție a zidurilor încă din perioada Primăverii și Toamnei, între secolele VIII și V î.Hr. În această perioadă și în cea următoare, a Statelor Combatante, statele Qin, Wei, Zhao, Qi, Han, Yan și Zhongshan au construit fortificații extinse pentru a-și apăra granițele. Construite pentru a rezista atacurilor cu săbiile și sulițele, aceste ziduri erau realizate în mare parte din piatră sau prin compactarea pământului și a pietrișului între rame de lemn.
Statul Qin a ieșit victorios în anul 221 î.Hr.; conducătorul său, Shi Huangdi, a devenit Primul Împărat al unei Chine unificate. Toată puterea asupra întregului stat centralizat a fost în mâinile sale și a prevenit revenirea seniorilor feudali. În acest scop, a ordonat distrugerea secțiunilor zidurilor care separau fostele state ale imperiului său. Totuși, pentru a apăra imperiul împotriva populației Xiongnu din nord, a ordonat construirea unor noi ziduri care să lege fortificațiile rămase de-a lungul frontierei nordice.
Costul uman al construcției este necunoscut, dar unii autori estimează că sute de mii de muncitori au murit în timpul ridicării zidului Qin. Mai târziu, dinastiile Han, dinastiile Nordice și dinastia Sui au reparat, reconstruit sau extins secțiuni ale Marelui Zid, investind resurse uriașe pentru a se apăra de invadatorii din nord. Dinastiile Tang și Song nu au desfășurat eforturi semnificative în această regiune. Între timp, secțiuni întregi de zid s-au erodat peste timp.
Dinastia Ming a avut o contribuție substanțială la Marele Zid în contextul conflictelor prelungite cu mongolii. Spre sfârșitul dinastiei Ming, Marele Zid a ajutat la apărarea imperiului împotriva invaziilor manciuriene, care au început în jurul anului 1600. Sub dominația Qing și după anexarea Mongoliei în imperiu, granițele Chinei s-au extins dincolo de Marele Zid, iar lucrările pentru securizarea noilor frontiere au fost abandonate.
Sursa Foto: Profimedia
Citește și: Au distrus MARELE ZID Chinezesc, cu excavatorul, ca să facă o scurtătură | VIDEO