Pictorul Devrim Erbil își prezintă lucrările la București, în EXPOZIȚIA “Istanbulul de ieri şi de azi”: „Pentru aceste vremuri există arta”

Publicat: 17/11/2023, 09:06

Expoziția de pictură contemporană „Devrim Erbil: Istanbulul de ieri şi de azi” a fost deschisă oficial, miercuri, 16 noiembrie, cu un vernisaj desfășurat la Muzeul Național de Artă al României.

Evenimentul celebrează 350 de ani de la nașterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir și 100 de ani de la înființarea Republicii Turcia. În perioada 16 noiembrie 2023 – 18 februarie 2024, lucrările artistului de origine turcă Devrim Erbil vor putea fi admirate în Sala Kretzulescu a Muzeului Național de Artă al României.

Vernisajul care anunță deschiderea expoziției a stârnit interesul iubitorilor de artă, români și turci.

Numeroase personalități ale vieții culturale și artistice, dar și din lumea diplomației, au fost prezente la eveniment, unde în centrul atenției s-au aflat artistului Devrim Erbil – în vârstă de 86 de ani – și lucrările sale impresionante.

„Arta este un domeniu pacificator, care apropie oamenii, care elimină cumva războaiele și face ca oamenii să se înțeleagă”

Ambasadorul Republicii Turcia Excelența Sa Özgür Kıvanç Altan a vorbit în deschiderea vernisajului, iar renumitul interpret turc Hakan Güngör a susținut un concert instrumental de Kanun, în fața publicului numeros.

Pictorul Devrim Erbil  le-a transmis celor prezenți că arta are puterea imensă de a fi pacificatoare și de a apropia oamenii, cu atât mai mult în vremuri tensionate ca acestea pe care le trăim cu toții.

Vreau să vă îmbrățișez pe toți, cu respect și multă iubire. Pentru că partea pacificatoare a artei, cea care împreunează, a făcut ca astăzi să ne aflăm în acest loc. (…) Atunci când am absolvit liceul din Istanbul și am început să studiez artele frumoase, nici măcar nu îndrăzneam să visez că voi trăi într-o zi o astfel de minune. O zi atât de deosebită. Când am intrat la Academia de Arte Frumoase, nu îmi propusesem decât să pot să-mi fac desenele, să-mi exprim ideile prin artă, niciodată nu m-aș fi gândit atât de departe, la expoziții și evenimente de asemenea anvergură. (…)

Vă mulțumesc că sunteți în această seară aici! Sigur, o astfel de expoziție nu se organizează foarte ușor. Vreau să mulțumesc directorului acestei instituții, Muzeului Național de Artă al României, pentru tot sprijinul acordat. De asemenea, Ambasadei Turciei, care ne-a sprijinit foarte mult în această organizare și, nu în ultimul rând, doamnei curator Yildiz Ibram, alături de care am pus la punct tot acest vernisaj și expoziția în sine.

Un alt aspect care îmi place la artă este acela că este un domeniu pacificator, care apropie oamenii, care elimină cumva războaiele și face ca oamenii să se înțeleagă. Sunt de părere că pentru aceste vremuri există arta. (…)

Eu, ca un ambasador al artei, mă aflu acum aici alături de dumneavoastră și prin mine puteți vedea ce poate face un copil venit dintr-o familie modestă. Un copil al Republicii înființate de marele nostru Atatürk, pe care îl pomenim acum cu toții și am ajuns aici datorită posibilităților pe care mi le-a oferit Republica Turcă”, a declarat artistului Devrim Erbil în fața invitaților săi.

Municipalitatea Metropolitană Balıkesir a înființat un muzeu care poartă numele artistului

Seara s-a încheiat cu un dineu generos, un meniu cu preparate tradiționale ale gastronomiei orientale.

Expoziția „Istanbulul de ieri şi de azi” prezintă 29 de picturi și o țesătură din mătase, create de artistul Devrim Erbil în perioada 1989 – 2023. Apreciat pentru stilul său inconfundabil, artistul a inițiat de-a lungul carierei sale numeroase expoziții mixte, care au promovat arta Turciei în diferite orașe din lume.

Devrim Erbil – care, în trecut, a predat la Academia de Arte Frumoase din Istanbul – este iubit în țara natală și apreciat pe plan internațional. În semn de respect, în anul 2004, Municipalitatea Metropolitană Balıkesir a înființat un muzeu care poartă numele artistului.

Devrim Erbil spune povestea Turciei și Istanbulului, într-un stil abstract, contemporan, în compoziții care se bazează pe schițe. Lucrările sale sunt moderne, originale și conțin o cantitate imensă de detalii realiste, suprapuse.

În perioada 16 noiembrie 2023 – 18 februarie 2024, lucrările lui Devrim Erbil vor putea fi admirate în Sala Kretzulescu – intrarea prin Strada Walter Mărăcineanu, vizavi de biserica Kretzulescu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Macron pune în alertă toată Europa. România e direct vizată
Antena 1, lider de audiență cu Chefi la cuțite. S-au folosit două amulete
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern