Spectacole ale unor teatre din București, Constanța și Atena, premiate la Festivalul Internațional de Animație

Spectacole ale unor teatre din București, Constanța și Atena, premiate la Festivalul Internațional de Animație
Publicat: 25/11/2014, 12:22

Ediția cu numărul 10 a Festivalului Internațional al Teatrului de Animație „Spectacole de Colecție” s-a încheiat duminică, la Teatrul de Animație Țăndărică. Aproximativ 9.000 de spectatori, artiști și invitați din nouă țări (Franța, Belgia, Spania, Grecia, Italia, China, Croația, Austria și România) și opt spații gazdă (Teatrul de Animație Țăndărică, Teatrul Nottara, Teatrul Excelsior, Palatul Național al Copiilor, Muzeul Țăranului Român, Spitalul „Grigore Alexandrescu”, Spitalul Marie Curie, Institutul Oncologic București) au făcut posibile cele 70 de evenimente – spectacole, conferințe, lansări de carte și workshopuri – din cele 11 zile în care Bucureștiul a redevenit capitala internațională a teatrului de animație, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

„Succesul spectacolelor de anul acesta – majoritatea jucate cu casa închisă – dovedește buna intuiție a selecționerilor și a juriului acestui festival. Am avut piese pentru copii care au confirmat nivelul unor teatre și proiecte independente, precum și producții «de generație nouă», pentru o generație nouă de spectatori. Ne aflăm, credem noi, într-un punct de cotitură pentru teatrul vizual autohton și, fie că punem în scenă spectacole pentru copii, fie că ne adresăm unui public mai larg și mai eterogen, ceea ce contează este autenticitatea și curajul cu care venim în fața spectatorilor. Sperăm ca ediția a 10-a să însemne o lecție frumoasă pentru participanți și ca cea de anul viitor să aducă încă și mai multe producții inovatoare pe scenă și noi și noi iubitori ai teatrului vizual și de animație în sălile de spectacole”, a declarat Călin Mocanu, directorul Teatrul de Animație Țăndărică și director al festivalului.

Festivalul a oferit și premii pentru spectacolele participante. Astfel, o mențiune a fost acordată copiilor Vlad și Cristian Munteanu, pentru interpretarea rolurilor principale din spectacolul „Prinț și cerșetor” al Teatrului pentru copii și tineret „Căluțul de mare” din Constanța, iar o mențiune pentru aspirația poetică și individualitatea discursului artistic a fost oferită spectacolului „Iubitafizica” a Companiei de teatru Lightwave din București. De asemenea, o mențiune specială pentru dăruirea profesională a fost oferită de președintele de onoare al juriului, Xiaodong Yin, și Ion Parhon, președintele juriului, actorilor de la Teatrul de Animație Țăndărică, pentru spectacolele „Motanul încălțat” și „Capra cu trei iezi”, desfășurate în afara concursului la Institutul Oncologic București, Spitalul Marie Curie și Spitalul Grigore Alexandrescu.

Totodată, premiul pentru varietatea și plasticitatea expresiei corporale a revenit spectacolului „Allegro ma non troppo” (Compania Zero en Conducta, Barcelona, Spania), premiul „restitutio” a fost acordat spectacolului „Trei daruri fermecate”, după Edward Gordon Craig (Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București), iar premiul de scenografie i-a revenit Iulianei Vîlsan pentru spectacolele „Amintiri din copilărie” (Teatrul Ion Creangă) și „Kiki și Bozo” (Teatrul Excelsior, București).

Premiul pentru interpretare colectivă a personajelor din spectacolul „Dragonul” a mers către Teatrul „Toma Caragiu” (Ploiești), secția păpuși, premiul pentru expresivitatea și performanța mijloacelor artistice a revenit spectacolului „Muzicanții din Bremen (Teatrul de Animație Țăndărică, București), premiul pentru ingenuitatea și rafinamentul a fost acordat spectacolului de marionete „Tabula Rosa” (Teatrul Hop Signor, Atena, Grecia), iar premiul de regie (ex aequo) a mers către Konrad Dworakowski pentru spectacolul „Kajtus, vrăjitorul” (Teatrul pentru copii și tineret „Luceafărul”, Iași) și Radu Dinulescu pentru spectacolul „Fabuloasa călătorie a domnului Nostoc” (Teatrul clasic „Ioan Slavici” – trupa de marionete, Arad).

Totodată, premiul pentru inventivitatea și virtuozitatea ilustrării unei capodopere a fost acordat spectacolului „O corabie pe valuri: Odiseea” (Compania Philippe Genty, Paris, Franța).

Mai multe informații, precum și fotografii din ediția cu numărul 10, sunt disponibile pe pagina Facebook a festivalului.

Festivalul Internațional al Teatrului de Animație „Spectacole de colecție” 2014 este sprijinit de Primăria Municipiului București și Ministerul Culturii și se desfășoară sub egida UNIMA România (Uniunea Internațională de Teatru de Păpuși și Marionete) și ASSITEJ România (Asociația Internațională a Teatrelor pentru Copii și Tineret). După cele zece ediții desfășurate până acum, care au însumat peste 550 de spectacole, 20 de țări invitate și peste 60.000 de spectatori, Festivalul Internațional al Teatrului de Animație este deja un eveniment tradițional pe agenda culturală a Bucureștiului.

Mai multe informații despre edițiile trecute ale Festivalului Internațional al Teatrului de Animație pot fi găsite pe pagina web a Teatrului de Animație Țăndărică, secțiunea Festivaluri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un studiu arată că vitamina D ar putea crește rezistența la cancer