TOP 10 castele din România pe care merită să le vizitezi

Publicat: 28/08/2022, 14:01

România este, cu siguranță, una dintre cele mai fascinante țări din sud-estul Europei, care oferă călătorilor de pretutindeni multe atracții captivante. De la regiunea Transilvaniei până la legendele lui Dracula, de la fasciananta Deltă a Dunării până la sătucele pitorești din Apuseni, există o lume minunată și plină de povești oriunde ai merge în țară.

La frumusețea naturală a țării se adaugă numeroasele castele captivante care sunt împrăștiate în orașe cochete sau în peisajul rural fermecător. Aceste clădiri impunătoare cu unele dintre cele mai fascinante arhitecturi din Europa adaugă o senzație de basm unei destinații cu potențial turistic insuficient exploatat.

Deși în România există o mulțime de castele, palate și fortărețe, am făcut o listă cu zece destinații de neratat.

TOP 10 castele din România pe care merită să le vizitezi

De la cunoscutele Peleș și Bran până la locuri la fel de impresionante, deși nici pe departe la fel de cunoscute, am făcut pentru tine o listă cu cele mai spectaculoase castele din România, pe care merită să le vezi măcar o dată în viață.

1. Castelul Bran

Castelul Bran, fără îndoială, este cel mai popular nu numai din România, ci și unul dintre cele mai recunoscute castele din Europa și din lume. Motivul este unul cât se poate se simplu: este adesea asociat cu infamul Dracula, deși nu există legături reale, dovedite istoric, care să confirme această legendă.

Așezat pe o fostă fortăreață a cavalerilor teutoni, care datează de la începutul secolului al XIII-lea, Castelul Bran a apărut pentru prima dată în documente scrise spre sfârșitul secolului al XIV-lea, în 1377.

Caracteristicile dominante ale Castelului Bran sunt numeroasele sale turnuri și turnulețe cu țiglă roșie, care nu numai că arată impresionant, ci și puțin misterioase și chiar înfricoșătoare, pentru că se ridică deasupra peisajului dens al pădurii care înconjoară castelul.

2. Castelul Corvinilor

Nicio vizită în Transilvania nu ar fi completă fără a trece și pe la unul dintre cele mai importante castele ale sale – Castelul Corvinilor. Faimos atât în România, cât și în întreaga lume, Castelul Corvinilor din cetatea Hunedoarei este un monument cu un farmec aparte datorat stilurilor de construcție diverse, a prezenței unor inovații în plan militar și civil, precum și vieții tumultuoase de curte care l-a animat vreme de peste 400 de ani.

Castelul Corvinilor impresionează prin prezența sa, dominând orașul Hunedoara. Pentru cei atrași de evul mediu, castelul reprezintă un monument singular în România și este printre cele mai atractive din spațiul european.

Aspectul impresionant și ciudat al castelului se datorează în principal structurii sale impunătoare, cu turnuri înalte. Până la mijlocul secolului al XIV-lea, Castelul Corvinilor a servit drept fortăreață, devenind apoi reședința voievodului Iancu de Hunedoara al Transilvaniei.

Proiectat în stil gotic-renascentist, castelul a fost construit chiar la sfârșitul Evului Mediu, fiind unul dintre cele mai mari din Europa.

3. Castelul Peleș

Uimitorul Castelul Peleș a fost construit în stil neorenascentist, în perioada 1873-1914. Vizitatorii sunt atrași de castel nu numai datorită farmecului său incontestabil, ci și datorită locului unde se află, Sinaia fiind, fără îndoială, unul dintre cele mai frumoase locuri din România. Castelul face parte dintr-un complex care mai cuprinde n Castelul Pelișor și Cabana de vânătoare Foișor.

Construcția castelului a început după ce regele Carol I al României a vizitat pentru prima dată regiunea și a fost complet fascinat de frumusețea zonei. Complexul castelului a fost inițial destinat să servească drept refugiu de vânătoare și pentru vară.

Castelul a fost confiscat de regimul comunist în 1947, după abdicarea forțată a ultimului monarh al României, Regele Mihai I, a fost transformat pentru scurt timp în muzeu în 1953 și închis în 1975.

După Revoluția din 1989, Castelul Peleș a fost redat circuitului turistic. Clădirea este într-o stare excelentă, iar castelul găzduiește mii de artefacte expuse, aduse din toată lumea.  În plus, Castelul Peleș a fost primul edificiu de acest gen complet electrificat din Europa și primul din lume care a avut încălzire centrală prin pereți și podele.

4. Castelul Pelișor

Castelul Pelișor se remarcă prin designul său unic atât în context românesc, cât și european. Proiectat de un arhitect ceh, castelul a fost inițial gândit în stil Art Nouveau, dar regina Maria, a cerut să fie adăugate caracteristici bizantine și chiar celtice, creând un aspect complet unic.

Castelul a fost construit chiar la începutul secolului al XX-lea, are 99 de camere, mai puține decât cele 160 ale Castelului Peleș, dar numărul este destul de impresionant având în vedere dimensiunea construcției. Multe dintre camere, inclusiv sala de recepție, sunt acoperite cu cherestea de stejar, o cerință specială a Reginei Maria. Castelul Pelișor a servit drept reședință de vară pentru familia regală.

5. Castelul Sturdza

Clădit pe un așezământ moldovenesc cu o istorie de 600 de ani, castelul ridicat de George Sturdza la cumpăna veacurilor al XIX – lea și al XX – lea reprezintă astăzi o adevărată bijuterie arhitectonică de factură neogotică, distingându-se prin blazoanele și stemele ornamentale ce-i împodobesc fațada și prin turnurile de pază ce străjuiesc parcul.

Castelul Sturdza este un complex istoric format din palat, o biserică și un parc al mănăstirii. Situat în nord-estul României, Palatul Sturdza, așa cum arată astăzi, datează din secolul al XIX-lea, când a fost construit în stil neogotic târziu.

Castelul a deținut o colecție impresionantă de artefacte culturale – cărți, picturi și alte piese de artă, bijuterii etc. Din păcate, la fel ca în multe castele din țară și din Europa, cea mai mare parte au dispărut în timpul regimului comunist.

6. Castelul Jidvei

Castelul Jidvei, situat în centrul României, este o frumoasă clădire în stil renascentist francez. Construit în secolul al XVI-lea, acesta a fost restaurat de câteva ori în secolele ulterioare, când au fost adăugate elemente baroce, creând astfel un amestec eclectic de stiluri și decor.

Aspectul său pitoresc împreună cu împrejurimile și priveliștile spectaculoase din zonă fac din Castelul Jidvei unul dintre cele mai romantice și magice castele din România. Turnurile distincte rotunde ale castelului sunt una dintre caracteristicile principale ale stilului arhitectural francez menționat mai sus.

În prezent, Castelul Jidvei este cunoscut datorită podgoriilor și cramelor impresionante din regiune.

7. Castelul Iulia Hașdeu

Castelul Iulia Hașdeu are, de departe, una dintre cele mai emoționante istorii și este o mărturie a durerii pe care a trebuit să o îndure un tată după pierderea singurei sale fiice.

Bogdan Petriceicu Hașdeu a fost un renumit scriitor și filolog român, iar fiica sa a fost geniala Iulia, prima româncă acceptată la Universitatea Sorbona din Paris, care a murit de tuberculoză la vârsta de 19 ani.

Se spune că după moartea ei, B. P. Hașdeu a decis să construiască un castel în onoarea ei, iar planurile acestuia au fost dictate chiar de Iulia în cadrul numeroaselor ședințe de spiritism pe care scriitorul le-a inițiat. Castelul abundă în simbolism, una dintre camere fiind special concepută pentru a permite spiritului Iuliei să se întoarcă și să comunice cu iubitul ei tată.

8. Cetatea Făgărașului

Situată în centrul României, Cetatea Făgărașului este un exemplu excelent de arhitectură de apărare medievală. Ridicată în secolul al XIV-lea, a fost ridicată pe locul unei construcții anterioare de lemn. Câteva secole mai târziu, după ce a fost extinsă, a fost considerată una dintre cele mai mari structuri din regiunea Transilvaniei.

Ca exemplu tipic de arhitectură defensivă medievală, Cetatea Făgărașului are un șanț cu apă, un pod peste el, care era singurul punct de intrare în castel, precum și mai multe turnuri.

În ciuda faptului că este o fortificație, Cetatea Făgărașului a fost destul de luxoasă la vremea ei, deoarece a fost reședința mai multor figuri de seamă precum Prințul Transilvaniei Gabriel Bethlen, George I Rákóczi și familiilor acestora.

Astăzi, castelul este o atracție populară pentru turiști, deoarece atât interiorul, cât și exteriorul se pot vizita, iar castelul are săli frumoase, curte interioară și pasaje subterane restaurate.

9. Castelul Cantacuzino

Castelul Cantacuzino a fost construit în 1911 în stil neoromânesc și a aparținut familiei Cantacuzino până când a fost naționalizat în 1948.

În perioada comunistă, mobilierul original al castelului a fost îndepărtat și o parte din pereții interiori au fost pictați. După căderea regimului comunist în 1989, castelul a fost retrocedat familiei Cantacuzino care l-a vândut în 2004.

Astăzi Castelul Cantacuzino este muzeu, iar sala mare a acestuia adăpostește heraldicele familiilor unite cu familia Cantacuzino precum și diverse portrete ale membrilor familiei.

10. Cetatea Râșnov

Un alt castel românesc construit ca parte a sistemului de apărare al Transilvaniei împotriva otomanilor și tătarilor este Cetatea Râșnov. Ridicată între 1211 și 1225, a fost folosită ca refugiu, printre alții și de către Mihai Viteazul în 1600 și de refugiații munteni ai mișcării conduse de Tudor Vladimirescu în 1821.

Cetatea a fost parțial distrusă de-a lungul anilor, în 1718 de un incendiu și în 1802 de un cutremur, dar a fost restaurată între 1955 și 1966. Din cauza absenței apei în interiorul cetății, se spune că în timpul unui asediu, locuitorii cetății au forțat doi prizonieri turci să sape fântâna timp de 17 ani.

Chiar și în ziua de azi vizitatorii pot observa versete din Coran scrise pe pereții fântânii. Cât despre soarta celor doi prizonieri, nimeni nu știe cu adevărat ce s-a întâmplat. Unii spun că au fost eliberați după ce fântâna a fost finalizată, în timp ce alții spun că au fost uciși. O altă legendă spune că pe fundul fântânii se află o comoară veche de 300 de ani.

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI: România ocupă locul 4 în clasamentul țărilor cu cele mai bune recenzii online oferite de turiști / Grecia, surclasată de țara noastră

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”