Zilele Filmului LUX la București. Cristian Tudor Popescu despre una dintre peliculele finaliste: „Profesorul din film e un fel de Klaus Iohannis, are aceeași problemă ca președintele ales”

Zilele Filmului LUX la București. Cristian Tudor Popescu despre una dintre peliculele finaliste: „Profesorul din film e un fel de Klaus Iohannis, are aceeași problemă ca președintele ales
Publicat: 25/11/2014, 14:42

Toate cele trei producții vor putea fi vizionate gratuit la Cinema Studio (Bd. Magheru nr.29, sector 1), în zilele de 7 și 8 decembrie 2014, după următorului program: 7 decembrie (duminică), ora 18:00 Gașca de fete (producție Franța, 112 min); ora 20.30 Ida (producție Polonia, 82 min); 8 decembrie (luni), ora 20:00 Dușmanul clasei (producție Slovenia, 112 min). Vizionarea de filme este organizată de Biroul de Informare al Parlamentului European în România în parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din România, iar intrarea este liberă.

Filmul „Bande de filles” (Gașca de fete), în regia Célinei Sciamma, prezintă poveste adolescentei Marrieme, o tânără în vârstă de 16 ani. Marrieme trăiește în periferia Parisului, are o situație familială nu tocmai bună și din această cauză simte că se sufocă. În film, Marrieme se întâlnește cu alte trei tinere de vârsta ei și se lasă antrenată într-o lume nouă.

Acțiunea din filmul „Ida”, în regia polonezului Pawel Pawlikowski, se petrece în Polonia anului 1962 și o prezintă pe Anna, o tânără frumoasă care se pregătește să devină călugăriță la mănăstirea unde a locuit când a rămas orfană în copilărie. Anna află că are o mătușă în viață pe care trebuie să o viziteze înainte de a depune jurământul monahal. Împreună cu mătușa ei, Anna își descoperă trecutul și soarta familiei din care face parte și află că de fapt pe ea o cheamă Ida.

Filmul „Class Enemy”( Dușmanul de clasă), în regia lui Rok Biček, se derulează exclusiv în incinta unei școli unde are loc un conflict între profesorul de germană Zupan și elevii săi. Elevii sunt nemulțumiți de felul în care predă profesorul, care are o metodă de predare rece și intelectuală.conflictul apare când una dintre eleve se sinucide ți toată lumea spune că la baza acestei drame ar sta profesorul de germană. Profesorul Zupan încearcă să găsească explicații pentru eveniment folosind literatura, numai că elevii nu agrează o astfel de metodă.

Cele trei filme finaliste de anul acesta pentru Premiul LUX sunt proiectate în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în cadrul evenimentului „Zilele Filmului LUX”. Parlamentul European finanțează subtitrarea acestor filme în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene și adaptarea filmului câștigător, versiunea originală, pentru persoanele cu deficiențe de vedere și de auz.

Câștigătorul Premiului LUX, ediția 2014, va fi anunțat în data de 17 decembrie, la sesiunea plenară a Parlamentului European, la Strasbourg, după ce în prealabil a fost votat de europalamentari. Mai multe informații despre filme se găsesc pe website-ul proiectului: www.luxprize.eu. Publicul poate vota și el pe același site filmul favorit.

Dezbatere la București despre filmul european

La București, cele trei filme au fost dezbătute în cadrul unui eveniment organizat vineri, 21 noiembrie, la Biroului de Informare al Parlamentului European în România. La dezbaterea moderată de criticul de film Irina Margareta Nistor au participat: Cristian Tudor Popescu, critic de film (UNATC), Sorin Ilieșiu, vicepreședinte al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN), Dana Duma, Secretar al Asociației Criticilor de Film din cadrul UCIN și Călin Nahaiciuc, ambasadorul LUX pentru România în anul 2014.

Cristian Tudor Popescu consideră că producția „Bande de filles” este „un soi de realism socialist din 2014″. „Ar fi putut intitulat „Mădălina, merge mai departe”, în loc de Marieme. Avem toate prefabricatele, filmul putea fi așezat foarte bine în anii 1950. Avem feminismul de tip comunist- Mădălina nu vrea să se căsătorească la 16 ani pentru a-și închide viața. Mădălina vrea să învețe, de pildă. Toate relațiile sunt convenționale, scenaristul nu face niciun efort. Este foarte previzibil ce se întâmplă. Fata nu se înțelege cu familia, o ia pe căi greșite, adică fondul ei e bun, dar o strică anturajul. Găsim un topos cunoscut, ceea ce mă face să cred că filmul are șanse să și câștige având în vedere că în Parlamentul European nu cred să fie foarte mulți preocupați de cinema, cât de corectitudinea politică. Din punctul ăsta de vedere filmul este cel mai bun”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Despre dilmul reginat de Rok Biček, „Razdreni Sovraznik”( Class Enemy), Cristian Tudor Popescu spune că este un film cu mai multe pretenții decât „Bande de filles” și încearcă să prindă niște nuanțe mai fine între relația dintre profesori și elevi.

„Profesorul este un fel de Klaus Iohannis, el predă germana elevilor sloveni, și are aceeași problemă ca președintele ales. E rigid, e inflexibil, citează din Thomas Mann și îi obligă să vorbescă numai germana pe elevi. Nu realizează comunicarea, nu reușește să fie prieten cu elevii, nu se trage de brăcinar sau de curea cu ei. Și, aici, este interesant ce propune ca subiect de meditație Rok Biček, și anume că într-o societate cum este cea slovenă, democratică acum, pot exista, la 25 de ani după căderea comunismului în Est, reflexe totalitare la niște adolescenți. De ce? Pentru că pentru ei este suficient faptul că acest profesor nu se înscrie în standardele de comportament ale profesorului comun, iese din ele. Nu dorește să fie simpatic, nu face glume cu ei, nu se duce cu ei la bere, nu fumează împreună cu ei”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Criticul de film spune că acțiunea filmului este previzibilă. „Puteam să jur că Robert, elevul turbulent din film, se va înțelege până la urmă cu profesorul în momentul în care era să fie exmatriculat”, arată Cristian Tudor Popescu.

Acesta consideră că un film bun este „Ida”. „În primul rând este un film neminimalist. După ce am înghițit ani de zile tot felul de filme fără coloană sonoră, fără muzică de acompaniament, fără montaj, cu cadre interminabile, iată că încep să aibă curajul niște oameni să facă un film old-style. Este un film făcut cu o regie de acum 25-30 de ani, nu se ferește să pună muzică pe coloana sonoră, vrea de la actori un joc neminimal. Imaginea alb-negru este remarcabilă după părerea mea, pentru că nu cade în cele două greșeli în care e posibil să cazi când alegi în anul 2014 imaginea alb negru”, arată Cristian Tudor Popescu, care remarcă faptul că în film se întâlnesc nazismul și comunismul, fapt mai rar întâlnit în cinematografie.

„În „Ida” operatorii se așează milimetric exact acolo unde trebuie, folosesc tehnica momentului, dar nu se duc în imaginea moartă, strălucitoare, glasată și nici nu încearcă să refacă anii 60 în alb-negru neapărat. E interesantă intersecția între nazism și comunism în acest film. Cele două tipuri de sensibilitate, în legătură cu crimele nazismului și crimele comunismului sunt intersectate prin dramele celor două femei”, a mai spus Cristian Tudor Popescu.

Despre Zilele Filmului LUX

Zilele filmului european fac parte din proiectul DE 28 DE ORI CINEMA care oferă ocazia de a participa la Festivalul de Film de la Veneția unui număr de 28 de tineri iubitori de film din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, selectați cu ajutorul rețelei de cinematografe „Europa Cinemas”. Fiecare cinematograf membru al rețelei „Europa Cinemas” poate propune anual 1 – 2 candidați, cu vârsta cuprinsă între 18 – 25 de ani, pentru a participa la Festivalul de Film de la Veneția. Pentru a le testa abilitățile de critici de film, rețeaua îi invită pe tinerii propuși să trimită o scrisoare de motivație însoțită de câte o scurtă recenzie pentru 3 filme europene. Pe baza acestor documente „Europa Cinemas” selectează câte un reprezentant din fiecare stat membru care va participa la Festivalul de Film de la Veneția în anul respectiv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Este obligatoriu până pe 25 iunie. Regulile oficiale au fost anunțate chiar acum
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ziua în care a apărut Marea Britanie. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac...