DE CE IUBESC ROMÂNIA. Pe americanul Sam, Ardealul îl face să plutească: „Sunt mai român decât TINE care nu știi decât SĂ TE PLÂNGI!” VIDEO

Redactor:
Adrian Popescu
Sunt mai român decât TINE care nu știi decât SĂ TE PLÂNGI

Sam cel Român locuiește de mai bine de 7 ani la Cluj și se recomandă „regele României, mai român decât tine”. A hotărât să se stabilească aici după ce a făcut mai multe excursii și s-a convins că cel mai bun loc în care poate trăi este România pentru că „are tot: mare, munți, orașe frumoase, aer proaspăt, apă bună, mâncare sănătoasă, femei frumoase”.

A venit pe lume în Orlando, Florida. A terminat liceul, iar apoi a devenit autodidact. „Am lucrat câțiva ani pentru o mare bibliotecă americană și luam de la gunoi cărțile pe care le aruncau studenții după examene, le citeam, și așa am învățat o grămadă de lucruri.” E și „un fel de poliglot”, pentru că, pe lângă engleză și română, vorbește spaniolă, italiană și ivrit, pe care le-a învățat „pe stradă, nu din cărți”, când a locuit pe rând, cel puțin câte un an de zile, în Mexic, Italia, Spania și Israel.

„Auzeam o voce care-mi spunea: trebuie să te muți aici”

Primele lucruri despre România le-a aflat prin 1999, de la o româncă stabilită în State, care i-a făcut cadou un album al trupei „Holograf” și i-a tradus în engleză versurile. Cel mai mult i-a plăcut melodia „Banii vorbesc”.

Așa că, un an mai târziu, în 2000, ajungea pe Otopeni, cu o cursă Tarom, pentru o excursie de o săptămână, să vadă cu ochii lui cum vorbesc banii aici. A cutreierat Bucureștiul, Brașovul, Clujul și Timișoara, și a rămas fascinat de tot ce i s-a întâmplat. A revenit apoi trei ani la rând, în vizite tot mai lungi, iar în 2004 s-a hotărât să se stabilească definitiv în România.

„Auzeam tot timpul în capul meu o voce care-mi spunea: trebuie să te muți aici, să trăiești aici, e cel mai bun loc pentru tine! Și până la urmă mi-am zis că n-are rost să tot dau o grămadă de bani pe avion ca să vin în vizită, mai bine mă mut aici și gata!” Așa că a demisionat de la slujba pe care o avea în Atlanta, unde lucra pentru o agenție guvernamentală, și-a luat laptopul, camera foto și o valiză cu haine și s-a întors în România „pentru totdeauna”.

„Acum aici e casa mea și aici o să mă îngropați. În America am locuit în mai multe state și după aia am trăit în mai multe țări din lume, Anglia, Mexic, Spania, Italia, Israel, în fiecare am întâlnit lucruri interesante. Dar România are tot, mare, munți, orașe frumoase, aer proaspăt, apă bună, mâncare sănătoasă, femei frumoase. Ce mai doriți, sincer, când toată lumea care vine aici rămâne șocată când vede ce țară extraordinară e România? Am stat de vorbă cu o grămadă de turiști din toată lumea și toți mi-au spus că aici e un fel de paradis. Sigur, nu e totul perfect, nici vorbă, e și sărăcie, și corupție, am stat și eu la coadă, OK! Dar e o țară foarte bogată, cu resurse care nu se pot cumpăra, cu bani se cumpără mașină sau casă de lux, dar ce preț are aerul proaspăt sau apa bună? Nici pentru un milion de dolari nu se găsește așa ceva în alte părți. Păi, unde se găsesc urși în Italia, de exemplu, urși cum am văzut eu la Sinaia și la Brașov?”

Inițial a locuit la Timișoara, apoi s-a mutat la Cluj, iar de aici la Brașov, pentru ca în cele din urmă, în 2007, să se întoarcă „definitiv” la Cluj, unde trăiește într-un apartament închiriat nu departe de centru, pe care îl împarte cu cele două pisici culese de pe stradă.

„Sam cel Român”

Unul dintre primele lucruri pe care le-a făcut odată stabilit în România a fost să-și „uite” numele real – „nu de tot, pentru că-l am în continuare pe pașaport și în actele oficiale de aici, dar altfel nu-l spun la nimeni” – și să-și ia „un nume de scenă”: Sam R. „R de la Român, adică Sam cel Român”. De ce Sam cel Român? „De ce Ștefan cel Mare? A trebuit să aleg ceva și am ales numele ăsta, pentru că așa mi-a plăcut, e vreo problemă?”

Cu acest nume și-a semnat atât cartea scrisă anul trecut despre România – „The Complete Insider’s Guide to Romania”, „un fel de ghid turistic pentru străinii care vizitează România, scris de cineva din interior, care trăiește aici și cunoaște bine locurile, oamenii, obiceiurile și așa mai departe” – cât și „Balada Supraviețuitorului”, o suită de confesiuni autobiografice subintitulată „27 de povestiri ale unui american naufragiat în România acum câțiva ani de zile”.

La început a trăit din economiile cu care venise din State, „destul de consistente, pentru că acolo lucram câte 80 de ore pe săptămână și câștigam foarte bine, dar nu prea cheltuiam că n-aveam nici timp, nici chef, eram prea obosit”. Când contul din bancă a început să se subțieze, și-a găsit un job la o instituție guvernamentală americană: „ceva cu baze de date, destul de plictisitor, dar cu avantajul că puteam să lucrez online, de oriunde din lume”.

Anul trecut însă, după ce și-a publicat cartea, atât în versiune tipărită, cât și electronică, a renunțat la slujbă și de atunci trăiește doar din ce câștigă din vânzarea ghidului. Cam 150-200 de exemplare lunar, numai pe Internet. Clienții sunt aproape în totalitate străini, mai ales americani, doritori să viziteze România.

„Regele României, mai român decât tine!”

„Împământenirea” sub noul nume nu i s-a părut însă suficientă, așa că și-a completat ” cartea de vizită” cu „Regele României, mai român decât tine”. Cum i-a venit ideea?

„În aprilie anul trecut am fost la ambasada americană de la București, să rezolv ceva în legătură cu pașaportul. Și, în timp ce așteptam, am intrat în vorbă cu paznicii români de la intrare, iar unul din ei mi-a zis . A fost foarte greu să-l conving că sunt american, era sigur că sunt un român care se dă american ca să intre mai ușor în ambasadă. M-am gândit după aia mai bine și mi-am dat seama că omul avea ceva dreptate, pentru că aici am învățat să dansez folcloric, să fac brânză în casă, o grămadă de lucruri specific românești, în timp ce românii merg la mall după Pizza Hut și McDonald’s, sunt mai americani decât mine. Și atunci am zis: dacă tu ești mai american, atunci eu sunt mai român decât tine, fiindcă eu trăiesc mai românește decât tine, tu mănânci nu știu ce hamburger la micul dejun, eu telemea cu ceapă verde. Deci cine-i mai român? Eu!”

La fel și cu „Regele României”. „Am văzut că aici e un rege care nu face nimic, s-a mutat aici după ce a stat atâția ani în Elveția fără să facă nimic pentru poporul , decât poze. Și atunci am zis: nu vreau să fiu președinte, că nu-mi place, vreau să fiu rege! Deci, cine e rege aici? Eu! Pentru că eu fac ceva aici, și pentru mine, și pentru România, fără să aștept să facă alții. Și-mi mai place și fiindcă sună frumos, King of Romania!”

„Cei mai buni profesori de română – țiganii și manelele!”

În sinea sa, certitudinea că e cu adevărat „mai român decât mulți români” a avut-o însă abia când a reușit să vorbească românește suficient de bine ca să poată scrie și un articol despre „cum am învățat limba română în 36 de pași ușori și durează numai zece ani”. Nu stă nici o clipă pe gânduri când trebuie să spună care i-au fost cei mai buni profesori.

„Țiganii, că ei nu vorbesc engleza și puteam să exersez, cu românii nu prea am putut, că vorbesc aproape toți englezește și voiau mereu să exerseze ei cu mine. N-am stat la școală pentru bacalaureat în limba română, am stat la stradă, cu țigani și oameni fără dinți, așa trebuie să înveți o limbă, practic. Odată, la Turda, am stat de vorbă mai mult de o oră cu un țigan de cinci ani, ca să exersez, că ăla avea răbdare, așa am învățat! Și m-au mai ajutat mult și manelele, care conțin mult slang (argou), că e mare diferență între limba oficială, din cărți, și limba română cum o vorbesc oamenii pe stradă.”

Supărări: Politicienii, românii care se plâng tot timpul și România „fraieră”

Îndrăgostit de România și fericit cu viața frumoasă pe care o duce aici, Sam cel Român nu-și ascunde însă supărările pricinuite de noua sa patrie. Primul lucru pe care-l detestă este „obiceiul majorității românilor de a se plânge tot timpul că au probleme, în loc să caute soluții”.

„OK, și eu am avut și am probleme, dar nu stau toată ziua doar să mă plâng, găsesc soluții, pentru că întotdeauna când se închide o ușă, se deschide o fereastră, așa trebuie gândit pozitiv, numai așa se poate schimba ceva! Aici în România problema nu e țara, care e frumoasă și bogată, problema e că e locuită de oameni care nu gândesc la ce fac, ei fac problemele.”

Cealaltă supărare – politicienii: „Tot timpul fac ceva cu Statele Unite care nu e deloc bun pentru România, cu rachete și de-astea, pentru care România nu a primit aproape nimic, tot timpul nu vor decât să fie un frate mai mic lângă Obama. Ca să nu mai zic că nu se poate ajunge așa de înalt fără să fii corupt, fără să fii prins într-un păianjen de corupție. Totul e vândut la alții pe nimic, politicienii români tot timpul au frică să nu-i deranjeze cumva pe americani, dar nu poporul american, doar Casa Albă și pe Obama. Dacă citiți WikiLeaks, se vede că în fiecare săptămână mere acolo, la ambasadă, și PSD, și PNL, și PDL, o, domnu’ ambasador, îmi pare rău, nu știu ce… Și pentru ce, numai ca să merem în America fără viză? Păi, n-o să fie niciodată, pentru că americanii știu că România e fraieră, primește și găzduiește soldați și rachete pentru un pic de bani de la CIA, pentru ce, pentru închisoare secretă! Sincer, ce a primit România de la America? Nimic!”

„Anul viitor, poate și cetățenia română”

Supărările de care a avut parte în cei aproape opt ani de când trăiește în România, nu l-au făcut să regrete nici o clipă că a ales să fie „român pentru totdeauna, mai român decât mulți români”. Dovadă că se gândește tot mai serios să ceară și cetățenia română. O va face atunci când o să știe românește suficient de bine ca să poată da examenul de limba română cum spune legea. „Nu vreau să obțin cetățenia doar prin căsătorie cu o româncă, pe care nici n-am găsit-o deocamdată.” Când se va întâmpla acest lucru? „Poate chiar anul viitor, când o să mă simt pregătit o să mă sui într-o bună zi în tren sau în avion și o să mă duc la București să depun cererea!” Până atunci însă are alte treburi „urgente”: un serial de filme documentare despre România, de câte 10 minute fiecare, „în completarea ghidului turistic. Primele „producții” se găsesc deja pe YouTube.

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
La noapte SE SCHIMBĂ TOT. Fenomenul care dă viața zodiilor peste cap
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide