Comisia Europeană cumpără 500.000 de doze de remdesivir de la compania Gilead și le va împărți țărilor membre

Publicat: 08 10. 2020, 10:59
SUA au aprobat Remdesivir pentru pacienții care suferă de Covid-19

Comisia Europeană a semnat joi un contract – cadru cu compania farmaceutică Gilead, pentru achiziția în numele tuturor statelor membre a 500.000 de doze de remdesivir (comercializat sub brandul Veklury).

Anunțul a fost făcut chiar de compania Gilead. Contractul-cadru prevede și rezervarea unei cantități suplimentare de 500.000 de doze din tratamentul pentru bolnavii cu coronavirus.

Contractul – cadru negociat de CE și Gilead a fost semnat de state membre UE, dar și de Marea Britanie, plus șase țări candidate la aderarea la UE.

Comisia Europeană a cumpărat deja în august peste 30.000 de doze de Remdesivir, acestea fiind deja repartizate în toate țările membre UE.

Gilead este o companie farmaceutică din California, listată la Bursa din New York.

Comunicat de presă GILEAD

Gilead Sciences Signs Joint Procurement Agreement With the European Commission for Veklury

Tratamentul care i-a fost aplicat lui Trump împotriva COVID-19, motiv de dispută între țări. Cum răspunde Ministerul Sănătății (EXCLUSIV)

Remdesivir, tratamentul care i-a fost aplicat președintelui Donald Trump împotriva COVID-19, ar putea ajunge prea scump pentru a avea acces la el. Compania americană care îl produce, Gilead, va vinde direct acest medicament către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate. Mai multe voci din sistemul medical susțin că acest lucru ar duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare.

Nelu Tătaru: România mai are 4.000 de flacoane de Remdesivir în depozite

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat marți seară la TVR 1 că România mai are, în depozite, 4.000 de flacoane de Remdesivir. Tot marți, șeful Clinicii 2 Infecţioase din cadrul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, Virgil Musta, a declarat că unitatea medicală a rămas fără Remdesivir. Declarațiile vin în contextul în care mai multe state europene se confruntă cu o criză în aprovizionarea cu antiviralul Remdesivir, stocurile lor fiind pe sfârşite în timp ce numărul noilor cazuri de COVID-19 şi cel al spitalizărilor cresc.