Tratamentul care i-a fost aplicat lui Trump împotriva COVID-19, motiv de dispută între țări. Cum răspunde Ministerul Sănătății (EXCLUSIV)

Tratamentul care i-a fost aplicat lui Trump împotriva COVID-19, motiv de dispută între țări. Cum răspunde Ministerul Sănătății (EXCLUSIV)
Nelu Tătaru vrea noi restricții după explozia cazurilor de coronavirus. Ce recomandări a făcut ministrul Sănătății + Ce spune de un nou “lockdown”
Publicat: 07/10/2020, 19:35

Remdesivir, tratamentul care i-a fost aplicat președintelui Donald Trump împotriva COVID-19, ar putea ajunge prea scump pentru a avea acces la el. Compania americană care îl produce, Gilead, va vinde direct acest medicament către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate. Mai multe voci din sistemul medical susțin că acest lucru ar duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare.

Reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, citat de Mediafax, avertiza recent, că în acest caz ar trebui să începem să ne gândim cum să ne descurcăm și singuri. Potrivit lui Alexandru Rafila, în schemele de tratament asigurate prin Comisia Europeană sunt acum incluși 2.500 de pacienți. Dar, dacă vânzarea medicamentului va fi complet liberalizată, bazată doar pe cine oferă mai mult și mai repede, Alexandru Rafila crede că va exista o competiţie între ţări.

GÂNDUL.RO a luat legătura cu Ministerul Sănătății pentru a vedea cum va afecta acest lucru țara noastră, ținând cont că mai multe spitale au epuizat dozele de Ramdesivir.

  • Avem șanse să producem la noi în țară Remdesivir?
  • Avem în prezent doze suficiente pentru a îi trata pe pacienții cu COVID-19?
  • Compania americană care produce Remdesivir, Gilead, va vinde direct acest medicament către spitalele din SUA, și nu prin Departamentul de Sănătate. Această decizie ar putea duce la o explozie a prețurilor și la sincope grave în ritmul de achiziționare. Poate afecta acest lucru si Romania? Ce soluții are Ministerul Sănătății pentru a procura acest medicament?

Ce spune Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății, într-un răspuns pentru GÂNDUL.RO, spune că, în prezent, în România nu există linie de producție adecvată pentru producerea acestui tip de medicament.

În vară, Ioan Nani, directorul general al Antibiotice Iaşi, a fost cel care a luat inițial legătura cu americanii de la Gilead, pentru a putea produce și în România Remdesivirul. În urma unei analize amănunțite, compania americană a stabilit că tehnica Antibiotice Iași nu este compatibilă cu cea a companiei americane.

Ministerul Sănătății evaluează împreună cu producătorul SC Antibiotice SA posibilitatea producerii acestui medicament în țara noatră și pentru patent. Toate volumele de Remdesivir disponibile în România, cât și-n alte țări member ale UE, au fost discutate și negociate de către Uniunea Europeană cu producătorul și alocate fiecărui stat membru, proportional, în funcție de numărul de pacienți critici la respectivul moment.România a primit a treia cea mai mare cantitate din dozele achiziționate de Comisia Europeană, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

În continuare, reprezentanți ai Ministerul Sănătății susțin că decizia companiei americane de a vinde Remdesivir direct către spitalele din SUA, nu afectează țara noastră: „România primește dozele de Remdesivir în cadrul contractului pe care Comisia l-a încheiat cu firma producătoare”, mai spun reprezentanți Ministerul Sănătății.

Pacienţii COVID-19 care suferă forme moderate ale bolii au evoluat spre bine după ce au primit, timp de 5 zile, tratamentul oferit de Gilead Sciences Inc cu Remdesivir, însă continuarea tratamentului timp de 10 zile nu a prezentat beneficii şi nu a scurtat în mod semnificativ perioada de internare în spital, conform unui nou studiu.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Au apărut primele căpşuni româneşti în pieţe. Cu cât se vinde un kilogram 
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Putin cutremură omenirea. Ordin ISTORIC dat la Moscova: Totul s-a rezolvat
Semnele care prevestesc sfârșitul. Când moartea se apropie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Mesajul postat de Oana Roman de ziua de naștere a Mioarei Roman, care ar fi...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului