Cum alegi corect lenjerii de pat de cea mai bună calitate

Cum alegi corect lenjerii de pat de cea mai bună calitate
Publicat: 30/06/2023, 14:54

Când vine vorba de confortul pe timpul nopții și calitatea somnului tău, alegerea lenjeriei de pat joacă un rol esențial. Nu uita că îți petreci o treime din viață dormind, așa că așternuturile patului tău, salteaua și accesoriile de dormit pot contribui la o noapte odihnitoare și relaxantă. Alegerea unei lenjerii de pat de cea mai bună calitate este o garanție a confortului și stării de bine de pe tot parcursul zilei.

Cum alegi corect lenjerii de pat de cea mai bună calitate

Când vine vorba de confortul pe timpul nopții și calitatea somnului tău, alegerea lenjeriei de pat joacă un rol esențial. Nu uita că îți petreci o treime din viață dormind, așa că așternuturile patului tău, salteaua și accesoriile de dormit pot contribui la o noapte odihnitoare și relaxantă. Alegerea unei lenjerii de pat de cea mai bună calitate este o garanție a confortului și stării de bine de pe tot parcursul zilei.

Iată 4 lucruri esențiale în funcție de care trebuie să alegi lenjerii de pat:

  • În funcție de material

Alegerea unei lenjerii de pat nu este întotdeauna ușoară. Indiferent de preferințele tale și de designul casei, materialul din care sunt confecționate așternuturile îți pot schimba starea de bine și confort. Fibrele sintetice sau de calitate inferioară se vor deșira, își vor pierde din culoare și strălucire, și nu vor fi foarte prietenoase cu pielea.

Cea mai populară alegere atunci când vine vorba de lenjerii de pat este bumbacul clasic. Un material versatil și rezistent, bumbacul 100% lasă pielea să respire în zilele călduroase și ține temperatura corpului constantă în sezonul rece.

Bumbacul satinat este o altă variantă, fiind ales pentru aspectul mătăsos și moale, potrivit dormitoarelor glam. Are o strălucire naturală asemănătoare mătăsii, este prietenos cu pielea și îți va oferi o experiență de odihnă ca la hotel.

Întâlnit de cele mai multe ori în camerele de hotel, damascul are o strălucire asemănătoare bumbacului satinat, textură fină și este extrem de rezistent în timp. Cele mai populare modele sunt într-o singură culoare sau cu modele minimaliste.

Pânza este o altă țesătură utilizată pe scară largă. Moale și elastică, aceasta are avantajul de a fi izolatoare iarna și respirabilă vara. Se curăță și se întreține ușor, nu se deformează la spălare, iar aspectul său încrețit face inutilă călcarea.

Avantajul amestecului de poliester-bumbac este una dintre cele mai populare alegeri datorită raportului calitate-preț. Se usucă rapid, este rezistentă la spălare și nu intră la apă. Totuși, această variantă nu este la fel de respirabilă precum variantele din bumbac sau materiale 100% naturale.

  • În funcție de dimensiune

Verifică dimensiunile exacte ale patului înainte de a comanda așternuturi și asigură-te că acestea se potrivesc perfect. Cearceaful, pilota și pernele cu dimensiuni prea mari sau prea mici vor crea o senzație de disconfort și nu vor contribui la un somn odihnitor.

De exemplu, dimensiunea cearceafului trebuie să corespundă dimensiunii saltelei, dar asigură-te că colțurile cearșafului se vor înfășura în jurul saltelei și nu vor ieși de fiecare dată când te așezi în pat.

Husa trebuie să aibă aceeași dimensiune ca și pilota. Dacă aceasta este prea mică, plapuma va desena o înfundătură neplăcută; dacă este prea mare, părțile laterale nu vor fi umplute.

Specialiștii recomandă ca lățimea și lungimea pilotei să fie mai mare decât cea a patului, astfel încât salteaua să poată fi ascunsă. De exemplu, pentru un pat de copii de 90 x 190 cm, ar putea fi de 140 x 200 cm.

  • În funcție de sensibilități

Atunci când alegi lenjerii pentru dormitorul tău și cel al copilului trebuie să ții cont de mai mulți factori. Materialele alese ar trebui să fie hipoalergenice, respirabile și prietenoase cu pielea. Dacă tu sau cel mic aveți alergii sau sensibilități la anumite materiale, asigură-te că lenjeriile de pat alese sunt potrivite acestor nevoi și nu sunt fabricate din fibre sintetice care conțin substanțe chimice.

Lenjeriile acumulează multe particule care nu sunt vizibile cu ochiul liber: celule moarte, acarieni, bacterii, polen, secreții corporale și transpirație. Pentru cei care dezvoltă alergii, forme de astm, sunt sensibili la praf sau pur și simplu transpiră excesiv, mănâncă în pat sau dorm cu animalul de companie, schimbarea așternuturilor săptămânal este absolut obligatorie.

De asemenea, în cazul puiului tău poți verifica dacă lenjeria respectă toate standardele de siguranță și nu are accesorii, fermoare, sau piese detașabile care ar putea prezenta un pericol pe timpul nopții.

  • În funcție de anotimp

Pe timpul verii, poți alege lenjerii de pat mai ușoare și răcoroase care să lase pielea să respire și să mențină temperatura corpului constantă. Materialele ideale pentru sezonul cald sunt bumbacul, bambusul, inul, pânza sau mătasea. Culorile deschise și imprimeurile estivale pot adăuga o notă de prospețime și armonie camerei tale.

În sezonul rece ai nevoie de lenjerii călduroase și confortabile. Țesăturile ideale pentru lenjeriile de pat de iarna sunt microfibra, flanelul, damascul, bumbacul ranforce care sunt mai moi și mai calduroase. De asemenea, culorile reci sau pământii se potrivesc mult mai bine în anotimpul rece.

După o zi agitată și lungă la birou, odihna într-un pat odihnitor cu o lenjerie confortabilă și curată este un must-to. Totul depinde de preferințele tale, dar cu cât este mai calitativă și mai comodă lenjeria de pat și accesoriile, cu atât mai plăcut îți va fi somnul.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Bancher condamnat la moarte pentru luare de mită. Câți bani a luat
Ultimele imagini cu micuța Raisa în viață. Ce au surprins camerele de supraveghere pe 27...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Tanchiștii ucraineni se plâng că tancurile Abrams i-au transformat în ținta principală a atacurilor Rusiei....
Cu ce se ocupă fiul lui Radu Mazăre, de fapt. Răducu are o afacere care...
A fost descoperit elixirul ieftin al vieții „fără de moarte”. Ce trebuie să consumi pentru...
Casa pe care miliardarii lumii n-ar putea s-o cumpere nici dacă şi-ar pune banii laolaltă....
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Momentul în care Adi Minune a plecat cu portbagajul plin de bani de la o...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Șoferii ce NU poartă ochelari de vedere iau amendă! Cum EVIȚI sancțiunea?
Sursă iraniană: Iranul pune la dispoziţia rebelilor Houthi o rachetă lansată pe mare
Fenomen RAR pe cerul Pământului! 6 planete vor face PARADĂ
Decizie privind PUNCTUL DE AMENDĂ. Milioane de șoferi așteptau vestea cu sufletul la gură
Socialism „pe pâine” în școlile românești. 78% dintre liceeni sunt deja de stânga
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Adrian Minune, mărturisiri dureroase despre momentul în care soția sa, Cati, a avut probleme de...
Tânărul de 15 ani a recunoscut crima. A povestit în detaliu cum a ucis-o pe...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
Efectele caniculei asupra nașterilor, dezvăluite într-un studiu ce a durat 25 de ani
×