EVOLUȚIE BVB 2020: Valoarea și numărul tranzacțiilor pe bursă au avut creșteri cu două cifre. Scăderea din primele două luni ale anului s-a reflectat în capitalizarea bursieră

EVOLUȚIE BVB 2020: Valoarea și numărul tranzacțiilor pe bursă au avut creșteri cu două cifre. Scăderea din primele două luni ale anului s-a reflectat în capitalizarea bursieră
Moment istoric la Bursa de Valori București / Sursa: Mediafax Foto
Publicat: 08/04/2021, 13:50
Actualizat: 08/04/2021, 18:34

Anul trecut, numărul de tranzacții, numărul de companii care au intrat la listare pe Bursa de Valori București (BVB) și, implicit, lichiditatea pe piața locală de capital, comparativ cu anul 2019, au crescut cu procente de două cifre. 

Efectul pandemiei, respectiv al scăderilor drastice din primele două luni ale anului trecut, s-a văzut în nivelul capitalizării bursiere, care a scăzut cu 15% comparativ cu 2019.

Valoarea totală tranzacționată pe piața BVB și SMT a atins nivelul de 18,73 miliarde lei în 2020, mai mare cu 54% față de anul anterior, relevă Raportul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) privind evoluția pieței de capital în anul 2020. Pe de altă parte, numărul de tranzacții derulate la BVB a crescut cu 71% în anul 2020, comparativ cu anul anterior.

Indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care ia în calcul evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a bursei, a avut o creștere de 29% la 31 decembrie 2020 comparativ cu luna martie 2020. Evoluția pozitivă per total an 2020 s-a datorat creșterii din cele 10 luni (martie – decembrie), care a acoperit scăderea din lunile ianuarie și februarie 2020.

Randamentele indicilor de acțiuni BVB au avut evoluții pozitive în luna decembrie 2020 față de luna septembrie 2020, cea mai semnificativă creștere fiind înregistrată de indicele ROTX (+13,48%).

Acțiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de peste 67% din totalul valorii tranzacționate la BVB în anul 2020 – Raport ASF

Valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat la 31 decembrie 2020 a crescut, de asemenea, față de aceeași perioadă a anului 2019, ajungâng la aproape trei miliarde lei.

La finalul anului 2020, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 154,37 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 15% comparativ cu finalul anului 2019. Se remarcă faptul că în luna martie a anului 2020, capitalizarea bursieră BVB (doar acțiuni) a înregistrat o scădere semnificativă, pe fondul temerilor investitorilor referitoare la pandemia COVID-19. Cel mai diminuat nivel al capitalizării bursiere, 113,85 miliarde lei, a fost înregistrat în data de 18 martie 2020.

BVB 2020 în cifre

  • pe BVB total – 27 de intermediari, dintre care 16 Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), patru instituții de credit locale și șapte entități autorizate în alte state membre UE
  • pe SMT- 20 de intermediari, din care 15 Societăți de Servicii de Investiții Financiare (SSIF), patru instituții de credit locale și o firmă de investiții autorizată într-un alt stat membru UE
  • 18 societăți de administrare a investițiilor (SAI), 82 fonduri deschise de investiții (FDI), 26 fonduri închise de investiții (FÎI), 5 societăți de investiții financiare (SIF), Fondul Proprietatea și 4 depozitari.

Valoarea intermediată de SSIF-uri în 2020 a fost de 23 miliarde lei, astfel că intermediarii locali (SSIF și instituțiile de credit) au realizat 86% din valoarea totală intermediată. Dintre intermediarii autorizați în alte state membre UE care au efectuat tranzacții pe piețele la vedere, cele mai active au fost firmele de investiții, acestea cumulând o cotă de piață de 10,35%.

Mai puțini investitori în fondurile închise de investiții anul trecut

Numărul investitorilor în fondurile închise de investiții a fost mult mai scăzut decât cel al investitorilor în FDI. La finalul anului 2020, numărul investitorilor în FÎI se situa la 88.562 investitori. Dintre aceștia, cei mai mulți (88.278 persoane) sunt investitori persoane fizice.

Valoarea totală a activelor organismelor de plasament colectiv (OPC) din România era de 41,42 miliarde lei la 31 decembrie 2020, mai mare cu circa 5% față de valoarea înregistrată în primele nouă luni ale anului.

Vezi aici emisiunea Gândul Financiar care l-a avut invitat pe Adrian Tănase, CEO Bursa de Valori București (BVB): https://www.facebook.com/442827649134634/videos/863165817776526

O analiză pe categorii de organisme de plasament colectiv arată că, la finalul anului 2020, activele totale ale fondurilor deschise de investiții (FDI) s-au diminuat cu aproximativ 13% față de finele lunii decembrie 2019. De asemenea, fondurile închise de investiții și societățile de investiții financiare au înregistrat o diminuare a activului total față de finalul anului 2019.

Pe ansamblul pieței, structura consolidată a investițiilor tuturor organismelor de plasament colectiv indică totuși o preferință pentru titlurile de capital a căror valoare totală este de circa 19,69 miliarde lei, consemnând o pondere de circa 48% din activul cumulat al OPC, se arată în Raportul ASF.

Investițiile în instrumente financiare cu venit fix la nivelul întregii piețe sunt în valoare de 20,28 miliarde lei, reprezentând aproape jumătate (49%) din activul total al OPC. La 31 decembrie 2020, față de finalul anului 2019, se constată o majorare de 4,48% a investițiilor în titluri de stat și o diminuare a investițiilor în acțiuni (-12%) și în titluri OPCVM/AOPC scăderea a fost de 8%, concomitent cu o reducere a depozitelor și disponibilităților (-16%) și a obligațiunilor cu circa 28%.

La finele anului 2020 comparativ cu sfârșitul anului 2019, activele nete cumulate ale SIF-urilor au înregistrat o scădere de aproximativ 6%, iar societatea de investiție financiară care a avut cea mai mare depreciere a activului net este SIF Oltenia (SIF5), de circa 15%.

Valoarea totală a activelor nete administrate de Fondul Proprietatea era de 10,26 miliarde lei, la finalul lunii decembrie 2020, în scădere cu aproximativ 14% față de luna decembrie 2019.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
SCAD PENSIILE. Românii care vor încasa o pensie mai mică: Dau cu minus
Un mare post din România moare. Se închide, sute de angajați rămân pe drumuri
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
O navă de război misterioasă care s-a scufundat în 1742 a fost, în sfârșit, identificată