Interviu despre coronavirus cu un expert SARS: Există o explozie de informații, dar panica și dezinformarea pot face controlarea epidemiei mult mai grea / Cum te poți proteja

Interviu despre coronavirus cu un expert SARS: Există o explozie de informații, dar panica și dezinformarea pot face controlarea epidemiei mult mai grea / Cum te poți proteja
Persoana diagnosticată pozitiv este în Timișoara
Publicat: 25/02/2020, 12:54
Actualizat: 25/02/2020, 12:55

În prezent, există o explozie de informație și opinii în mediul online, și nu numai, despre coronavirus, COVID-19. De aceea, informațiile oferite de specialiști adevărați, sunt foarte importante pentru a distinge „epidemia” de știri false și teorii ale conspirației de adevăr.

Doctorul Sarah Borwein, originară din Canada, practică medicina în Hong Kong de peste 15 ani și a condus și programul de control al infecțiilor din cadrul spitalului de expatriați în timpul epidemiei SARS (sindromul respirator acut), potrivit admedilink.hk.

Care sunt principalele diferențe dintre COVID-19 și SARS?

Dr. Borwein: COVID-19 și SARS au câteva lucruri în comun: aparțin aceleiași familii de viruși, ambele par că s-au transmis de la animale la oameni, ambele au apărut pentru prima dată în China și, de asemenea, ambele conduc la dezvoltarea unei pneumonii severe.

Însă există și câteva diferențe importante. SARS a fost mult mai letal decât COVID-19, dar se transmitea mai greu. De asemenea, afecta direct plămânii provocând pneumonie severă și devenea transmisibil doar atunci când pacienții erau foarte bolnavi, stagiu în care de obicei se aflau deja în spital. Aproximativ 10% din persoanele infectate au murit.

Pe de altă parte, COVID-19 pare că afectează mai mult tractul respirator superior și că indivizii îl pot transmite foarte ușor chiar și atunci când prezintă simptome de gravitate medie. Încă nu se știe câte persoane infectate cu COVID-19 dezvoltă pneumonie, dar aproximativ 20% din cei care prezintă și pneumonie devin foarte bolnavi și mai puțin de 2% din ei mor. Momentan nu se știu cifrele exacte, dar probabil că mai puțin de 1% din persoanele infectate au murit.

Prin urmare, COVID-19 este mult mai puțin letal decât SARS, dar mai greu de controlat deoarece se poate transmite mult mai ușor de către persoanele cu simptome destul de ușoare. Din această cauză, deși există o probabilitate mult mai mică să provoace decesul unei persoane, COVID-19 a omorât în 6 săptămâni mai mulți oameni decât a ucis SARS în 8 luni.

O altă diferență foarte importantă este avansarea considerabilă a medicinei în ultimii 17 ani de la epidemia SARS. În 2003, a durat luni de zile până când virusul a fost identificat și a fost realizat un test special. În cazul COVID-19, acest lucru s-a întâmplat în câteva săptămâni. Astfel, pacienții sunt mult mai repede diagnosticați. În plus, există mai multe tratamente și vaccinuri care se află în prezent în dezvoltare.

Ce lecții învățate în timpul epidemiei SARS ar putea ajuta la controlarea epidemiei actuale?

Dr. Borwein: Cel mai important lucru pe care l-am învățat în timpul epidemiei SARS este că bolile infecțioase nu respectă granițe sau edicte guvernamentale și, de asemenea, că nu pot fi ascunse. Este nevoie de cooperare internațională, transparență și îmmpărtășire de informații pentru a putea controla epidemia.

De asemenea, am învățat cât de importantă este transmiterea unor informații echilibrate, concrete și de încredere către publicul larg.

În cazul oricărei epidemii, există două aspecte: răspândirea virusului și răspândirea panicii. Iar în prezent există, ceea de OMS a numit „infodemic”, o explozie de informații despre epidemie. Unele sunt bune, dar altele sunt doar zvonuri, mituri, speculații și teorii ale conspirației care pot provoca și mări anxietatea. Poate fi destul de greu să delimitezi informațiile bune de cele rele, de aceea este foarte important să alegem surse de încredere atunci când ne informăm. Panica și dezinformarea pot face controlarea epidemiei mult mai grea.

În timpul epidemiei SARs am realizat pentru prima dată că bolile respiratorii grave (altele decât tuberculoza) se pot transmite personalului medical. Când epidemia SARS a început în 2003 în spitalul în care lucram existau doar două măști N95, folosite în cazurile destul de rare de tuberculoză activă. Mulți oameni nici nu auziseră de măștile N95! Acum ne-am dat seama că personalul medical, oamenii de care depinde viața noastră în cazul în care ne îmbolnăvim, este foarte vulnerabil. Chiar dacă în cazul epidemiei SARS riscurile erau mult mai mari, și în cazul celei COVID-19, există un risc destul de mare pentru personalul medical, aflat în linia întâi în bătălia cu virusul, deci trebuie să îl protejăm.

Cât de important este să porți mască medicală?

Dr. Borwein: Faptul că deja nu se mai găsesc măști în anumite zone a crescut teama oamenilor care se simt axioși și neprotejați.

Însă măștile nu sunt foarte eficiente atunci când vine vorba de prevenirea transmiterii unei infecții virale, mai ales în cazul în care este purtată de o persoană sănătoasă.

Totuși, reprezintă una dintre cele mai importante măsuri pe care le poți lua pentru a-ți proteja sănătatea.

De fapt, dacă porți masca în mod incorect, o atingi și reglezi constant, o refolosești sau nu te speli pe mâini înainte de a ți-o pune pe față sau după ce ți-o dai jos, crește riscul de infectare.

Cine ar trebui să poarte măști:

– persoanele care sunt bolnave pentru a preveni transmiterea fluidele (purtătoare de virus) atunci când strănută sau tușesc;
– persoanele care au grijă de cei infectați și au contat cu acești;
– persoanele din facilitățile medicale;
– persoanele al căror serviciu presupune contactul cu clienții.

În general, persoanele sănătoase nu trebuie neapărat să poarte măști, exceptând situațiile în care se află în zone aglomerate în care s-ar putea afla persoane infectate.

Care sunt cele mai bune precauții pe care le poți lua pentru a fi în siguranță?

Dr. Borwein: Alte măsuri importante pentru a te proteja sunt spălatul pe mâini, evitarea aglomerației, pătrarea distanței (cel puțin 3 pași) față de persoanele care au febră sau tușesc.

Spălatul pe mâini este cel mai important. Și dezinfectantul de mâini bazat pe alcool este o alternativă acceptabilă, dar doar în cazul în care ai mâinile curate.

Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care ți le adresează pacienții?

Dr. Borwein: Cele mai comune întrebări sunt „cât de serioasă crezi că este situația” și „ar trebui să mă îngrijorez”.

În cazul   individului, probabil că boala nu este prea gravă pentru majoritatea persoanelor și cu siguranță este mult mai puțin severă decât a fost SARS. Primele indicii arată că pentru majoritatea persoanele simptomele nu sunt mai grave decât cele ale unei gripe.

Se pare că persoanele mai predispuse la dezvoltrea unor simptome mai grave sunt persoanele în vârstă și cele cu diferite probleme de sănătate, în special diabet și boli ale inimii.

În cazul sănătății publice, ar putea deveni ceva foarte serios. O boală cu rată mare de transmisibilitate, chiar dacă are rata de fatalitate destul de mică, poate perturba destul de grav sistemul medical, ceea ce ar putea duce la creșterea numărului de persoane decedate din cauza bolii. De aceea se depun atât de multe eforturi pentru a opri răspândirea virusului.

Sursă FOTO: Shutterstock / caracter ilustrativ

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Kamala Harris a primit unul dintre cele mai bune sondaje ale sale din acest an....
Anunțul matrimonial devenit viral al unui pensionar rămas văduv: 'Caut parteneră, maxim 50 de ani....
FOTO. Bernadette Szocs, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate
Polițist local filmat când lovea un tânăr încătușat. Victima, cu lanterna pusă în ochi, a...
Părinții gemenilor dispăruți din Târgu Jiu, în șoc. Ce au găsit în telefonul fraților, înainte...
Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un...
Larisa Uţă a redeschis scandalul, iar acum… Alin Oprea o desfiinţează: „O femeie mutilată de...
Andreea Bănică, imagini interzise în costum de baie, la 46 de ani: „Arăți ca o...
Ce este un pager. Mii de dispozitive au explodat simultan în Liban: cel puţin 9...
Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere
“Mica recalculare” aduce bani în plus la pensii. Ce presupune și când va avea loc
Doliu la TVR! A murit o emblemă a știrilor din România
Nemții au planuri mari cu Duster 3. Aripi evazate și jante uriașe – GALERIE FOTO
Atacul unei drone ucrainene a declanşat o explozie de mărimea unui cutremur în regiunea Tver,...
SPIONII de la Hollywood! Marii ACTORI care au fost informatori
Codul Rutier 2024. Amendă dacă nu ai asta în mașină. Obligatoriu pentru toți șoferii
Se schimbă definitiv metodele de încălzire a locuințelor. Ministerul Energiei a făcut anunțul
Povestea lui Piki, câinele erou care și-a salvat stăpânul din inundațiile de la Galați. L-a...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De...
Ce pensie primește Adriana Trandafir după o viață dedicată teatrului și filmului: ”Ce să facem?...
BANCUL ZILEI. Bulă:-I-am spus lui fiu-miu să nu se căsătorească cu o orăseancă..
Câți dintre români cred că sunt direct responsabili pentru strângerea deșeurilor din plastic?