PLANTA misterioasă pe care Cleopatra o folosea în ritualurile de înfrumusețare. Uleiul obținut, cu proprietăți antioxidante, era aplicat pe ten și păr

PLANTA misterioasă pe care Cleopatra o folosea în ritualurile de înfrumusețare. Uleiul obținut, cu proprietăți antioxidante, era aplicat pe ten și păr
FOTO - Caracter ilustrativ
Publicat: 04/03/2024, 21:27
Actualizat: 04/03/2024, 21:36

Cleopatra, ultima regină a Egiptului, era considerată o femeie foarte frumoasă și ea era conștientă de lucrul acesta. Tocmai de aceea, ea își folosea puterea de seducție pentru a-și duce la bun sfârșit planurile.

Iar în ritualurile sale de înfrumusețare ea folosea negrilica, o plantă deosebit de valorizată și utilizată încă din perioada antichității, care a captat atenția numeroaselor civilizații străvechi.

Cleopatra folosea uleiul obținut din această plantă, pe care îl aplica atât pe ten, cât și pe părul său negru. Negrilica are proprietăți antioxidante, conform unui studiu publicat în revista „Phytotherapy Research”.

Hipocrate, considerat părintele medicinei, a recunoscut puterea negrilicii (Nigella sativa) în tratarea afecțiunilor hepatice și a dezechilibrelor metabolice. În medicina islamică, negrilica era menționată în toate tratatele de la acea vreme, fiind numită „barakah”, ceea ce înseamnă „semințe binecuvântate”.

Aceste referințe istorice atestă importanța și reputația impresionantă pe care negrilica a deținut-o de-a lungul timpului. Primul document scris care face referire la această plantă prețioasă este găsit în Vechiul Testament, în cartea profetului Isaia, la versetele 28:25 și 27.

Proprietăți antiinflamatorii

Negrilica reprezintă un remediu eficient în tratarea afecțiunilor inflamatorii precum astmul, bronșitele și reumatismul. Semințele de negrilică sunt bogate în diverși compuși cum ar fi glucidele, lipidele, proteinele, uleiul volatil, taninul, flavonoidele, saponinele și steroizii.

Tratează infecțiile

Semințele de negrilică sunt utile și în tratarea infecțiilor, alergiilor și bolilor cronice, datorită prezenței elementelor esențiale pentru organism precum Omega-3, Omega-6 și acizii grași esențiali. Aceste substanțe contribuie la protejarea organismului împotriva formării tumorilor și previn apariția litiazelor. De asemenea, negrilica are efecte benefice în scăderea glicemiei, fiind utilă pentru persoanele diabetice.

Benefică pentru sistemul nervos

Prin acțiunea sa asupra sistemului nervos central și a creierului, negrilica oferă beneficii notabile, inclusiv efecte antidepresive și anxiolitice. Aceasta contribuie la îmbunătățirea memoriei și a capacității de învățare, fiind recomandată în special elevilor și studenților care se confruntă cu surmenaj fizic sau intelectual. Totodată, prezintă proprietăți neuroprotectoare și ajută în prevenirea leziunilor cerebrale cauzate de ischemie.

Folosită în alimentație, pentru a da gust brânzeturilor

Pe lângă beneficiile pentru sănătate, negrilica (chimenul negru) reprezintă și un condiment excelent, folosit în bucătăria tradițională și modernă. Semințele sale măcinate adaugă un gust ușor afumat, amărui și iute preparatelor culinare, cum ar fi aromatizarea brânzei telemea sau condimentarea mâncărurilor de legume. Aroma lor seamănă foarte mult cu oregano.

Contraindicații

Este important de menționat că tratamentul cu semințe de nigrilică prezintă anumite contraindicații, pentru că dozele mari de semințe pot fi toxice pentru organism și, tocmai de aceea, trebuie administrate doar sub supravegherea și recomandarea strictă a medicului. De asemenea, aceste semințe nu ar trebui administrate copiilor și femeilor însărcinate, deoarece pot provoca contracții uterine, scrie canal33.ro.

Sursa foto: Profimedia

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern