Producția autohtonă de bere, în declin

Publicat: 16 07. 2020, 14:23
Producția locală de bere a înregistrat o scădere de peste 10 procente în intervalul martie-mai 2020, față de aceeași perioadă a anului anterior / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Producția locală de bere a înregistrat o scădere de peste 10 procente în intervalul martie-mai 2020, față de aceeași perioadă a anului anterior.

În altă ordine de idei, potrivit precizărilor făcute de reprezentanții Asociației „Berarii României”, începând cu luna martie a anului în curs, odată cu declanșarea pandemiei, s-a conturat o tendință nouă printre consumatorii de bere, prin creșterea cu 30% a preferinței pentru ambalajele de unică folosință, în detrimentul sticlei reutilizabile.

De asemenea, în primele cinci luni ale lui 2020, comparativ cu perioada ianuarie-mai a anului trecut, trendul descendent al sticlei reutilizabile este și mai accentuat (-45%) în raport cu sticla de unică folosință, care a crescut cu 36%.

Totodată, faptul că barurile și restaurantele și-au oprit activitatea timp de două luni și jumătate, a dus și la închiderea liniilor de bere la draft.

Chiar dacă începând cu 1 iunie terasele s-au redeschis, reluarea comercializării berii draft se petrece treptat, în concordanță cu măsurile de redeschidere etapizată a locațiilor Horeca.

Oricum, scăderea importantă înregistrată de segmentul Keg din primele luni va marca întregul an 2020, precizează experții Berarii României.

În contrapartidă, piața de bere artizanală a cunoscut o creștere accelerată. De la câteva berării artizanale în 2015, acum sunt aproximativ 50 de micro-berării în toată țara.

Totodată, au cunoscut o dezvoltare bună și târgurile specializate de bere, în fiecare oraș mare din România, unde consumatorii pot încerca sortimente noi și pot descoperi produsele care sunt pe gustul lor.

Impactul cel mai mare asupra pieței de profil, în trimestrul al III-lea

Conform precizărilor Juliei Leferman, director general al asociației de profil, producătorii de bere observă cu îngrijorare situația din sectorul HoReCa și, implicit, din industria berii.

„Primele luni ale anului nu au fost unele bune pentru industria berii, iar impactul cel mai puternic se va resimți în trimestrul al treilea al anului care, în mod obișnuit, este vârful de sezon pentru bere, dar care depinde mult de condițiile de operare din industria ospitalității.

De aceea este esențială implementarea programelor de investiții anunțate de autorități și a strategiilor de susținere pentru sectorul HoReCa, inclusiv prin facilitarea extinderii teraselor pe spațiile publice, prin deciziile autorităților locale sau prin permiterea funcționării unor locații temporare de tip food trucks sau baruri mobile.”, a conchis reprezentanta Berarii României.

În prima jumătate a anului, care a cuprins și starea de urgență, valoarea medie a coșului de cumpărături s-a situat la 180 de lei. Totodată, mediul online a devenit vectorul principal pentru vânzarea și promovarea produselor, care înregistrează volume mai mari în perioada campaniilor promoționale, pentru toate sortimentele.