BANI. Care a fost venitul lunar mediu pe gospodărie, în termeni nominali, în trimestrul I al anului 2020. Cât și pe ce au cheltuit românii

Redactor:
Nelu Dorobantu
BANI. Care a fost venitul lunar mediu pe gospodărie, în termeni nominali, în trimestrul I al anului 2020. Cât și pe ce au cheltuit românii
Din totalul de 5.119 lei, reprezentând veniturile medii lunare ale unei gospodării în termeni nominali, în intervalul ianuarie-martie 2020 românii au cheltuit în medie 4.269 lei (83,4%) / Sursă foto: Pixabay / caracter ilustrativ

Din totalul de 5.119 lei, reprezentând veniturile medii lunare ale unei gospodării în termeni nominali, în intervalul ianuarie-martie 2020 românii au cheltuit în medie 4.269 lei (83,4%).

În intervalul analizat, la nivel individual, veniturile totale medii lunare au însumat 1.989 lei/persoană. Din acest întreg, cheltuielile totale s-au ridicat, în medie, la 1.659 lei/persoană, este anunțul făcut vineri, 10 iulie 2020, de Institutul Naţional de Statistică (INS)

Conform experților, în perioada amintită mai sus, veniturile băneşti pe fiecare gospodărie au totalizat, în medie, 4.710 lei lunar (1.830 lei/persoană), iar cele în natură 409 lei lunar (159 lei/persoană).

Mai mult, salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă materială (67,8% din veniturile totale ale gospodăriilor).

De asemenea, la formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au mai contribuit veniturile din prestaţii sociale (18,9%), veniturile din agricultură (1,3%), veniturile din activităţi neagricole independente (1,8%), cele din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei (1,3%), cât şi veniturile în natură (8,0%), în principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (6,7%).

Pe ce au cheltuit românii veniturile obținute în trimestrul I, 2020

Specialiștii INS au identificat și principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării. Astfel, românii au consumat din venituri pe bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei (hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, de doar 0,3%.

„Mediul de rezidenţă determină unele particularităţi în ceea ce priveşte mărimea şi structura cheltuielilor totale de consum”, explică statisticienii.

Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul I din acest an, în medie, 34,1% din consumul gospodăriilor.

×

Urmăriți Gândul LIVE Surpriză de proporții, după ce au apărut imagini cu un bărbat care-și agresează soția cu copilul în brațe. Și nu oriunde, ci în stradă, în fața unei instituții publice. Agresorul era preot! https://bit.ly/3a7qsRZ Dumitru Coarnă, președintele SNPPC și Varujan Vosganian, purtător de cuvânt ALDE, invitații Emmei Zeicescu

Publicată de Gandul pe Joi, 6 august 2020
Gândul LIVE!
Inchide