Un român din 10 se enervează de fiecare dată când circulă cu maşina. Câți șoferi recurg la manevre agresive (urmărirea şoferului, frână, depăşire la limită)

Un român din 10 se enervează de fiecare dată când circulă cu maşina. Câți șoferi recurg la manevre agresive (urmărirea şoferului, frână, depăşire la limită)
Un român din 10 se enervează de fiecare dată când circulă cu maşina / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ
Publicat: 15/07/2020, 15:10

Un conducător auto din 10 se enervează de fiecare dată când conduce autovehiculul, în timp ce unul din doi români se enervează din când în când, în funcţie de condiţiile de trafic, iar gesturile şi cuvintele obscene reprezintă metodele „preferate” de manifestare a furiei la volan de către conducătorii auto de la noi din țară.

Chiar dacă reprezintă un risc greu cuantificabil în cifre, studiile de specialitate indică faptul că agresivitatea la volan majorează în bună măsură riscul producerii de accidente rutiere, alături de factori cum sunt oboseala, neatenţia, alcoolul sau lipsa de experienţă.

De altfel, conducătorii auto care manifestă un nivel mare de agresivitate la volan, raportează de două ori mai multe accidente în simulările de condus.

În acest context, 80% dintre şoferii români care au participat la sondajul „Cât de calm eşti în trafic?”, organizat în cadrul campaniei „Fii treaz la volan!”, la care au participat 9.644 de respondenţi, sunt de acord că persoanele care se enervează la volan sunt mai predispuse la comportamente periculoase în trafic.

Chiar și așa, majoritatea intervievaților au recunoscut că manifestă destul de des stări emoţionale negative de tipul furiei la volan.

Peste jumătate dintre șoferii români se enervează din când în când la volan

Rezultate sondajului „Cât de calm eşti în trafic?” indică faptul că 54% dintre şoferi (1 din 2) se enervează din când în când atunci când sunt la volan, în funcţie de trafic, în timp ce 11% se confruntă cu astfel de stări emoţionale aproape de fiecare dată când circulă cu maşina.

La rândul lor, un procent de 30% dintre respondenți au mărturisit că se enervează destul de rar atunci când conduc și doar 5% nu se enervează niciodată.

Cu privire la modalitatea în care îşi exprimă furia, o bună parte dintre intervievați (37%) optează pentru gesturi şi cuvinte obscene, iar 17% folosesc o combinaţie de gesturi obscene şi folosirea claxonului în mod agresiv.

Demn de reținut este faptul că 4% dintre respondenți au declarat că recurg la manevre agresive, cum sunt urmărirea şoferului, frână, depăşire la limită etc.

Pe de altă parte, 33% declară că nu îşi manifestă furia verbal sau prin gesturi.

Ce anume generează reacții agresive la șoferi

Cercetări de specialitate, realizate pe parcursul mai multor ani, au relevat faptul că există anumite comportamente din trafic care generează reacţii agresive din partea şoferilor. Cu toate acestea, „gravitatea” reacţiei diferă de la un gest la altul.

În cazul studiului de față, atunci când sunt blocaţi în spatele unui şofer care circulă mai încet decât ei, circa 54% dintre respondenţii care au participat la sondaj au declarat că se enervează numai în anumite cazuri, în funcţie de starea lor personală, 18% se enervează destul de repede, 7% se enervează aproape imediat, iar 21% nu se enervează deloc.

Pe de altă parte, atunci când şoferul din spatele lor nu păstrează distanţa şi circulă prea aproape de ei, 32% se enervează numai în anumite cazuri, 18%, destul de repede, 10%, aproape imediat, însă 40% nu se enervează deloc (aproape dublu faţă de situaţia anterioară).

Răspuns la provocare

Cercetătorii implicați în studiu au descoperit că un conducător auto din patru (25% dintre respondenţi) reacţionează aproape imediat atunci un alt şofer este agresiv faţă de el în trafic, 31% fac acest lucru doar în anumite cazuri, în funcţie de starea personală, în timp ce 32% nu reacţionează niciodată agresiv în această situaţie.

Aproximativ 43% dintre conducătorii auto declară că „nu au dat niciodată flash-uri” unui şofer care mergea mai încet în faţa lor, iar doar 11% mărturisesc că fac acest gest des.

Totodată, 13 procente din totalul conducătorilor auto intervievați au precizat că au intrat într-o confruntare fizică cu un alt şofer cel puţin o dată, 18% dintre participanţii la sondaj (aproape 2 şoferi din 10) au coborât cel puţin o dată din maşină ca să se certe cu un alt şofer, iar 12% s-au abătut cel puţin o dată din drum ca să urmărească un alt şofer care le-a tăiat calea.

Agresivitatea în trafic generează şi un sentiment de nesiguranţă

Pe lângă creşterea riscului de accident, agresivitatea din trafic generează şi o stare de nesiguranţă conducătorilor auto. De altfel, jumătate dintre şoferii care au participat la sondaj au declarat că s-au simţit în pericol fizic în trafic (31% o dată sau de două ori de când sunt şoferi, iar 12% de câteva ori în ultimul an).

Rezultatele cercetării au indicat totodată că doar 16% dintre participanţii la sondaj nu au „primit niciodată flash-uri” în trafic. Un procent însemnat (36%) au fost ţinta unor astfel de gesturi de câteva ori în ultimul an, iar 12%, des (3% de fiecare dată când conduc, 9% aproape în fiecare săptămână).

În plus, 76% dintre șoferii intervievați nu au fost confruntaţi niciodată de un conducător auto care s-a dat jos din maşină ca să se certe cu ei, însă un şofer din cinci a păţit cel puţin o dată acest lucru.

Nu în ultimul rând, 82% dintre conducătorii auto nu au fost niciodată urmăriţi de un alt şofer care a considerat că a fost defavorizat în trafic (i s-a tăiat calea, nu i s-a acordat prioritate etc.), însă restul de 18% (aproape un şofer din cinci) au păţit acest lucru cel puţin o dată.

Studiu cu aproape 10.000 de intervievați

La sondajul „Cât de calm eşti în trafic?” au participat 9.644 de respondenţi, dintre care 8.885 de şoferi (92%). Circa 74% dintre ei conduc zilnic, iar 20%, de câteva ori pe săptămână. În ceea ce priveşte genul respondenţilor, 66% sunt bărbaţi şi 31% femei (3% au preferat să nu specifice), iar în ceea ce priveşte vârsta, majoritatea se încadrează în categoria 18 – 55 de ani.

Mai exact 46% din totalul participanţilor la sondaj au între 18 – 25 de ani, 24%, între 35 – 55 de ani şi 23%, între 26 – 34 de ani.

Sondajul s-a desfăşurat online, în perioada 24 iunie – 12 iulie 2020.

Anul acesta, campania naţională de siguranţă şi prevenţie rutieră „Fii treaz la volan!” devine „Fii calm la volan!”, având ca obiective să atragă atenţia asupra pericolului agresivităţii la volan şi să contribuie la reducerea agresivităţii din trafic.

Demersul „Fii calm la volan!” este iniţiat de APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor şi se derulează cu sprijinul Poliţiei Române, UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România, BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, ISF – Institutul de Studii Financiare şi FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”