Radu Cosma, director în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni: „Milioane de copii din Diaspora au nevoie de educație în limba română”

Radu Cosma, director în cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni: „Milioane de copii din Diaspora au nevoie de educație în limba română”
Radu Cosma, director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni
Publicat: 07/11/2023, 18:50

Radu Cosma, director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice din cadrul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni a vorbit, într-un interviu recent, despre programele educaționale, cursurile de limbă, cultură și civilizație românească organizate pentru conaționalii din afara granițelor.

„Românii care au ales să trăiască peste hotare, poate că nu au conștientizat importanța învățării limbii române, dar dorul de țară i-a făcut să caute unele metode de coagulare socială. Biserica a fost acolo unde românii s-au stabilit. La nivelul Patriarhiei Române au fost înființate peste 1.300 de parohii. La fel, există o dinamică spectaculoasă la nivelul cultelor: penticostal sau adventist. Educația în limba română este prioritară, indiferent dacă vorbim despre biserica ortodoxă română, greco-catolică sau protestantă.

În felul acesta, educația ajunge la mult mai mulți copii decât decât ar ajunge programele guvernamentale, care se desfășoară prin intermediul cursurilor de limbă și civilizație românească. Atât de multă populație românească trăiește în afara granițelor, că oricât de mult am face noi ca stat, tot nu am ajunge la marea masa a populatei românești. Vorbim de milioane de copii care trăiesc în diaspora și care au nevoie de educație în limba română. Educația creează un sistem diferențial, pe care poți să socializezi și să-ți dezvolți personalitatea”, a spus Radu Cosma, în exclusivitate pentru DCNews.ro.

„Abordăm cât mai dinamic și flexibil acordurile pe care le avem cu mediul asociativ, cu bisericile”

„În ceea ce privește Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, abordăm cât mai dinamic și flexibil acordurile pe care le avem cu mediul asociativ, cu bisericile, astfel încât să răspundem unor nevoi concrete. Nu puteam face acest lucru decât în cadrul unui dialog concret care să ducă la dezvoltarea de proiecte. Vă dau un exemplu: în acest an, mai multe școli din Spania (școli de duminică, școli de pe lângă biserici) vor fi dotate, în baza unui proiect finanțat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Orice proiect care a răspuns nevoilor reale ale comunității românești a fost finanțat, în acești doi ani, de când dinamica Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. Nu putem să vorbim despre un dialog cu comunitățile românești, dacă nu vom aloca și buget. Avem în vedere și dezvoltarea unor programe integrate, are să aibă parte de colaborarea cu celelalte instituții românești, astfel ca impactul să fie sporit. Biserica are un rol multidimensional. Limba română se vorbește și în afara slujbelor. Nu există biserică din Diaspora care să nu aibă și cursuri de duminică. Partea culturală și socială au importanță, deoarece românii merg mereu la biserică”, a mai subliniat Radu Cosma.

Printre proiectele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni se numără: programul de tabere de vară, dar și cei de burse pentru elevii români din Ucraina, notează sursa citată.

„În acest an, 5.000 de copii din Diaspora au venit în șase tabere din țară. Ne dorim să dezvoltăm acest program și la anul. Programul a fost posibil grație parteneriatului cu Ministerul Familiei. Nu în ultimul rând, am acordat burse pentru toți elevii români care studiază în limba română în Ucraina, atât ciclul preuniversitar, cât și universitar. La acestea se adaugă și renovarea unor școli din Ucraina. E o dinamică spectaculoasă pe care ne dorim să o menținem”, a mai adăugat Radu Cosma, director Direcţia proiecte pentru diaspora şi comunităţi istorice, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

FOTO – Captură video: DC News

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Acești doi vasluieni s-au îmbogățit! Câte sticle au dus într-un centru de reciclare din LIDL
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Desfătare într-un cadru de lux pentru Inna și Deliric! Avem imaginile din croaziera de 5...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Băutura care şi-ar putea dubla preţul în restaurante şi baruri. Cât vor ajunge românii să...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
„Am găsit-o la 100 de metri de mașină”. Șoferul începător care a provocat teribilul accident...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Adrian Sârbu: Obiectivul unic al viitorilor europarlamentari este să-i facă pe români să se simtă...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Schimbare pentru TOȚI cei cu BULETINE de identitate. Decizia momentului în România
Obligațiile băncilor înainte de a demara procedura de executare silită
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Melinda Gates a părăsit fundația înființată alături de fostul soț Bill Gates
×