Retehnologizarea Unității 1 a Centralei Nucleare de la Cernavodă a trecut într-o nouă etapă. Care este calendarul proiectului Nuclearelectrica

Publicat: 21/07/2022, 17:11
Actualizat: 09/03/2023, 13:58

Nuclearelectrica a anunțat, joi, trecerea într- nouă etapă a Proiectului Retehnologizării Unității 1 de la Cernavodă.

Compania Națională Nuclearelectrica SA a anunțat, joi, avansarea Proiectului Retehnologizării Unității 1 prin semnarea primului contract cu Candu Energy, membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unității 1 și OEM (producător de echipamente originale) pentru tehnologia CANDU, în faza a II-a a proiectului.

Potrivit companiei, în cadrul contractului, Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea documentației tehnice pentru achiziționarea componentelor cu ciclu lung de fabricație ale reactorului, care vor fi înlocuite la Retehnologizarea Unității 1, în cadrul procesului numit „retubare reactor” (Înlocuire Canale Combustibil, Tuburi Calandria și Fideri – ICCTCF). De asemenea, Candu Energy va oferi și servicii de inginerie pentru evaluarea stării setului de scule specializate ce se vor utiliza la înlocuirea componentelor reactorului și elaborarea documentației pentru achiziționarea componentelor ce necesită înlocuire/modificare.

„Energie curată la standarde de excelență”

„Suntem mândri să semnăm primul contract cu Candu Energy care avansează Proiectul Retehnologizării Unității 1 de la CNE Cernavodă. România are nevoie de capacități nucleare de producere de energie curată, stabilă și accesibilă, că soluție pentru atingerea securității energetice și protejarea consumatorului. Avem o misiune pe termen lung de a genera energie curată la standarde de excelență iar Retehnologizarea Unității 1 va asigura României încă 30 ani de energie în bandă.

În același timp, având în vedere complexitatea și importantă strategică a proiectului, am angajat încă din 2021 peste 100 de colegi noi, care vor face parte din structura organizatorică a proiectului și care beneficiază de specializare în conformitate cu standardele nucleare. O parte din cei nou angajați va fi trimisă pentru specializare în centrale din Canada care au trecut deja prin experiență retehnologizării unităților nucleare”, Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica SA.

„CNE Cernavodă are peste 25 de ani de expertiză în operare nucleară la cele mai înalte standarde de siguranță. Avem un personal înalt calificat, iar proiectul retehnologizării Unității 1 valorifica această expertiză. Retehnologizarea unei unități nucleare este un proces foarte complex, similar construcției de noi unități nucleare, proiect pentru care echipa de retehnologizare a CNE Cernavodă este pregătită. Suntem încântați să demarăm colaborarea pentru acest proiect strategic cu Candu Energy”, Sorin Ghelbereu, Director Proiecte Strategice , CNE Cernavodă.

„Suntem încântați să continuăm relația noastră de peste zece ani cu Nuclearelectrica și România, în contextul în care Nuclearelectrica își pregătește reactoarele CANDU pentru a servi generațiile viitoare la fel de eficient cum au servit generațiile trecute”, a declarat Joe St. Julian, președinte pentru energie nucleară în cadrul SNC-Lavalin. „În calitate de administrator și producător de echipamente originale ale tehnologiei CANDU, noi cunoaștem cel mai bine acest tip de reactor și cum se realizează cu succes o retehnologizare a acestuia. Ne dorim să proiectăm un viitor mai bun pentru planetă noastră și pentru oameni și suntem mândri că tehnologia noastră CANDU va continuă să contribuie la prosperitatea României și a românilor: furnizând energie electrică fără emisii de carbon, în bandă, pe care economia să se poate baza în orice condiții meteorologice și independent de contextul geopolitic, pentru următorii 30 de ani.”

Avantajele retehnologizării

Reactoarele CANDU au o durata de viață inițială de 30 de ani, care poate fi prelungită cu încă 30 ani, în urma unui proces de retehnologizare, ceea ce Nuclearelectrica realizează în prezent cu Unitatea 1, această fiind pusă în exploatare comercială în 1996.

Compania Națională „Nuclearelectrica” SA este societatea națională românească producătoare de energie electrică, termică și de combustibil nuclear care funcționează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, statul deținând 82,49% din acțiuni și alți acționari, 17,50%, după listarea societății la bursă în 2013.

Sucursala CNE Cernavodă operează două unități nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performanțe unități dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear și se află în proces de realizare a unui ciclu integrat al combustibilului prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu, pentru a sprijini proiectele de investiții pe termen lung ale companiei.

Nuclearelectrica deține un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția totală de energie fără CO2 din România.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă, cu o putere instalată de 700 MW a fost pusă în funcțiune în 1996 și a livrat până în prezent peste 127 milioane MWh, ceea ce reprezintă 9% din consumul la nivel național în 25 ani. De asemenea, Unitatea 1 a evitat eliberarea în atmosfera a 125 milioane tone CO2, ceea ce reprezintă echivalentul emisiilor produse de toate autoturismele din România timp de peste 6 ani.

Beneficiile proiectului Retehnologizării Unității 1: încă 30 de ani de operare începând cu anul 2029; aprox. 5.5 mil MWh energie curată, netă livrată anual în SEN, la cel mai mic cost dintre toate sursele de energie; sute de noi locuri de muncă; contribuții în economie; peste 5 milioane tone CO2 evitate anual, conform lui Cosmin Ghiță, director General Nuclearelectrica.

Conform raportului Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) , în colaborare cu Agenția pentru Energie Nucleară (OECD-NEA), realizat în 2020 cu privire la costurile energiei electrice, retehnologizarea unităților nucleare are cel mai scăzut cost al electricității dintre toate sursele de energie – în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune).

Costul energiei generate de capacități nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, conform aceluiași raport.

Cele trei etape ale proiectului

Retehnologizarea Unității 1 CNE Cernavodă reprezintă unul dintre principalele proiecte de investiții derulate de Societatea Națională Nuclearelectrica S.A. și a fost aprobat de actionarii SNN prin Hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor SNN din decembrie 2013.

Proiectul Retehnologizării Unității 1, demarat în 2017, este implementat în trei etape, în conformitate cu experiență și practică internațională din domeniu.

Faza I a Proiectului Retehnologizării a fost demarat în urmă Hotărârii nr. 9/28.09.2017, prin care acționarii SNN au aprobat Faza I a Strategiei de retehnologizare a Unității 1 CNE Cernavodă. Faza I, derulată în perioada 2017-2022 a constat în: Demonstrarea capabilității componentelor actuale ale reactorului Unității 1 de a funcționa peste 210.000 de ore la putere nominală, până cel puțîn la sfârșitul anului 2026, definitivarea scopului lucrărilor Proiectului de retehnologizare, precum și demonstrarea fezabilității Proiectului de retehnologizare, etapă care s-a finalizat în februarie 2022 cu aprobarea AGA a Studiului de fezabilitate și a deciziei de investiție.

Faza a II-a a Proiectului Retehnologizării Unității a fost demarată în urma aprobării în cadrul Adunării Generale a Acționarilor din data de 23 februarie 2022, a deciziei de investiție în proiectul Retehnologizării Unității 1 CNE Cernavodă. Costul estimat al investiției este de 1,85 miliarde Euro. Faza a II-a se va derula în perioada 2022 – 2026 și are în vedere următoarele activități principale: Asigurarea resurselor financiare pentru derularea Proiectului de Retehnologizare a Unității 1; Negocierea și atribuirea Contractelor de Inginerie, Procurare și Construcție (EPC); Procurarea echipamentelor cu ciclu lung de fabricație; Obținerea Opiniei Comisiei Europene – Articolul 41 Tratat Euratom; Obținerea tuturor autorizațiilor și avizelor necesare demarării proiectului etc.

Faza a III-a, care se va derula în perioada 2027-2029,  începe odată cu oprirea Unității 1 și constă în derularea efectivă a lucrărilor din Proiectul de Retehnologizare a Unității 1 în instalațiile unității, precum și repunerea acesteia în funcțiune, în vederea exploatării comerciale pentru un nou ciclu de funcționare de 30 de ani, după anul 2029.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”