Subiecte tabu din dormitorul conjugal. Cât trebuie să dureze, în medie, o partidă de sex

Subiecte tabu din dormitorul conjugal. Cât trebuie să dureze, în medie, o partidă de sex
Sexologii spun că nu durata unui act sexual este importantă, ci mai degrabă calitatea și frecvența sursă foto: elements.envato
Publicat: 01/07/2023, 11:00

O viață sexuală echilibrată și satisfăcătoare pentru ambii parteneri împlinește o relație. După ce se ceartă, odată ce ajung în patul conjugal, multe cupluri se împacă după o partidă de sex. Ce înseamnă, însă, echilibru când vorbim despre actul sexual? Cât ar trebui să dureze o partidă de sex, astfel încât să le asigure satisfacție partenerilor în aceeași măsură? Doi specialiști în sexologie fac lumină în ceea ce privește acest subiect tabu: durata ideală a unui act sexual.

În ce măsură contează timpul dedicat unui act sexual? Cât ar trebui să dureze o partidă de sex, astfel încât să fie considerată satisfăcătoare?

Ce implicații au în viața de cuplu situațiile în care cei doi parteneri sunt constant in contratimp din punct de vedere al dorinței sexuale sau al rezistenței în dormitor?

Sunt întrebări la care ne-au răspuns doi specialiști în domeniu: prof. univ. dr. Cristian Delcea și Zoltan Nagy, producător de filme pentru adulți și sex-terapeut.

Prof. univ. dr. Cristian Delcea, care este și președintele Institutului de Sexologie și coordonatorul unui curs internațional de sex-terapie la nivel de țară, ne-a explicat că în viața intimă trebuie să primeze calitatea și nu cantitatea.

”Cred că nu durata unui act sexual este importantă, ci mai degrabă calitatea, frecvența și/sau percepția subiectivă a fiecărui partener în parte. Spre exemplu, menținerea unei dinamici sexuale în cuplu ține mai mult de susținere, suport moral, creativitate, spontaneitate și afecțiune între cei doi. Se poate să fii foarte scurt într-o partidă de sex și să fii satisfăcut pe toate planurile intime, la fel cum se poate să ai o partidă de sex de durată, dar cu insatisfacții și discuții neplăcute pe marginea acestora.

Așadar, satisfacția nu depinde de durata unui act sexual cât depinde de acele elemente intime explorate și aplicate în timpul actului sexual”, ne-a spus profesorul Cristian Delcea.

”Sincopele de sincronizare orgasmică în cuplu pot să ducă la discuții aprinse”

Cu toate acestea, atunci când unul din parteneri și-ar dori ca partidele sexuale să aibă o durată mai mare, dar celălalt preferă partidele scurte, această nesincronizare ar putea duce la nemulțumiri în cuplu.

”Dacă el dorește să facă sex mai mult și ea vrea mai puțin, atunci vorbim de o insatisfacție sexuală la nivel de durată în funcție de percepția subiectivă a celor doi parteneri. Și sincopele de sincronizare orgasmică în cuplu pot să ducă la discrepanțe relaționare, discuții aprinse și acuze reciproce”, ne-a spus prof. Delcea.

Care este, însă, durata medie a unei partide de sex? Profesorul ne-a explicat că există mai mulți factori care influențează aceste statistici, printre care inclusiv zona geografică din care provin cei doi parteneri.

”Literatura de specialitate susține că durata medie a unui act sexual, care include și preludiul, este între 7-30 de minute. Nu este o regulă generală. Depinde foarte mult de tradițiile și practicile fiecărui cuplu în parte, de ariile geografice, de cultura unui cuplu, de motivațiile actului sexual, dar și de temele jocurilor sexuale.

Durata actului sexual este o un pattern comportamental cultivat de cele menționate mai sus”, a mai adăugat reputatul sexolog.

Specialiștii afirmă că dacă actul sexual depășește 30 de minute, își poate pierde din farmec și deveni obositor pentru unul din parteneri. Sursă foto: elements.envato

”Pentru unele cupluri, 2-3 minute de penetrare pot fi suficiente să se simtă în al nouălea cer”

Producătorul de filme pentru adulți și sex-terapeutul Zoltan Nagy a vorbit, la rândul său, despre durata minimă a unui act sexual.

”Cât durează un act sexual (timp efectiv de la penetrare la ejaculare)? Poate dura de la 20-30 secunde până la 30-40 de minute sau chiar mai mult. Este relativ totul. Sunt mulți factori externi care pot influența timpul. De-a lungul anilor, s-au făcut teste pe eșantioane de 500, 700 și 1000 de cupluri din diferite zone ale lumii, vârste diferite și nivel de trai și social diferit.

Media generală a unui contact sexual este undeva pe la 7-8 minute. Pentru unele cupluri, 2-3 minute de penetrare pot fi suficiente să se simtă în al nouălea cer. Normalitatea arată că 1-2 minute sunt prea puțin. Aici mai intervine și preludiul sau perioada în care nu s-a făcut sex sau încă ceva despre care s-a vorbit mai puțin.

Uneori, nu faci sex, însă imaginația ta lucrează nonstop și când ajungi în pat, totul o va lua razna. În alte cazuri, 1-2 minute sunt absolut fără sens, mai ales când unul din parteneri nu ajunge la orgasm (în 70%-80% de cazuri se întâmplă la femei)”, ne-a spus Zoltan Nagy, producător de filme pentru adulți și sex-terapeut.

Pe de altă parte, când vorbim de sex, se poate spune că, uneori, ce-i prea mult, strică.

”În cazul în care partenerii sunt deja obișnuiți, se pot juca cu fantezile, cu pozițiile, în timpul actului sexual se ajunge la 14-18 minute, ceea ce este deja o performanță de lăudat. Dacă actul sexual se întinde la 30, 40, 50 de minute, am spune că este prea mult, prea lung, își pierde din farmec și devine obositor sau chiar un chin pentru unul din parteneri”, a adăugat producătorul Zoltan Nagy.


CITEȘTE ȘI:

Tipul de sex care se află la granița dintre plăcere și boală. Consecințele pe care le poate avea într-un cuplu

Care sunt cele 10 lucruri care pot îmbunătăți viața sexuală în cuplu

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini șocante cu un prizonier ucrainean după doi ani de captivitate în Rusia. „Evocă cele...
O ieșeancă a ascuns o cameră de supraveghere în dormitorul matrimonial. După ce a văzut...
FOTO. E considerată una dintre cele mai frumoase femei din România și a dat startul...
A murit soția antrenorului de la FC Voluntari, Florin Pîrvu! Oana Alina avea doar 47...
„Frauda secolului” în Europa: Escrocii care au furat 5 miliarde de euro dintr-o schemă menită...
EXCLUSIV. A rupt contractul cu Imperiul leilor! Motivul care a dus la ruptura de PRO...
Dieta pe care o respectă ZILNIC Georgina Rodriguez! Ce consumă regulat logodnica lui Cristiano Ronaldo
Poliţistele şpăgare de la Locală: apartamente de lux, bolizi şi vacanţe exotice, cu salarii de...
Cutremurător! Ultimele cuvinte ale Patriziei, înainte de a fi luată de ape
Posibilă tentativă de suicid la metrou, în stația Aurel Vlaicu. Un tânăr s-ar fi aruncat...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Anvelope runflat, cea mai bună opțiune pentru VARĂ?
Ce relaţie va fi între Moscova şi Washington după alegerile prezidenţiale din SUA? Vladimir Putin...
Care e cea mai BOGATĂ țară din lume? Cei mai mulți CRED GREȘIT
Interzicerea telefoanelor mobile. Anunț oficial pentru România: Rezultatele asta arată
Nativii influențați puternic de Luna Plină. Vin marile schimbări care îi dau peste cap
Ana Baniciu a născut! Ea și soțul ei Edy Kovacs au devenit părinți pentru prima...
Ce este monstrul apărut pe o plajă din Singapore. Turiștii au luat-o la fugă îngroziți
Antoni vrea să o asigure pe Rebecca de faptul că nu mai are niciun gând...
Pepe și Yasmine Pascu se căsătoresc. Când va avea loc nunta celor doi și cum...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Producători japonezi, acuzați că au falsificat testele auto oficiale
×