Trei alimente care îți pot PRELUNGI viața cu aproape 10 ani. Concluziile la care au ajuns cercetătorii din Norvegia și Scoția

Trei alimente care îți pot PRELUNGI viața cu aproape 10 ani. Concluziile la care au ajuns cercetătorii din Norvegia și Scoția
Publicat: 29/11/2023, 11:10

Trecerea de la o dietă nesănătoasă la una sănătoasă, în jurul vârstei de 40 de ani, poate prelungi viața unei persoane cu aproape un deceniu, sugerează un nou studiu.

Studiul – publicat în Nature Food – s-a bazat pe un model folosit pentru a estima modul în care schimbările stilului de viață ar putea afecta speranța de viață a unei persoane și a folosit date de la 467.354 de participanți de la UK Biobank, o bază de date biomedicale unde se află informații despre jumătate de milion de persoane din Regatul Unit.

Astfel, s-a descoperit că persoanele în vârstă de 40 de ani care au trecut la o dietă sănătoasă ar putea adăuga aproximativ 10 ani la speranța de viață. Schimbarea a fost asociată cu 10,8 ani în plus pentru femei și 10,4 ani pentru bărbați, scrie Insider.

Conform autorilor studiului, cu cât o persoană alege mai repede un stil de viață sănătos, cu atât crește mai mult speranța de viață.

Cerealele integrale, nucile și fructele, asociate cu longevitatea

Cercetătorii de la Universitatea din Bergen, Norvegia, și de la Universitatea din Glasgow, Scoția, au descoperit că cerealele integrale, nucile și fructele par să facă cea mai mare diferență pozitivă în speranța de viață. Alimentele care au fost cele mai mult legate de mortalitate au fost băuturile îndulcite cu zahăr și carnea procesată, arată studiul.

Analiza cercetătorilor a arătat că o dietă asociată longevității constă într-un aport ridicat de lapte și lactate, legume, nuci și leguminoase și un aport moderat de cereale integrale, fructe, pește și carne albă.

De asemenea, a inclus un aport relativ scăzut de ouă, carne roșie și băuturi îndulcite cu zahăr și un aport redus de cereale rafinate și carne procesată.

Acest regim de viață seamănă foarte mult cu dieta mediteraneană, care este considerată pe scară largă una dintre cele mai sănătoase moduri de a mânca și pune accent pe cerealele integrale, proteinele slabe, fructele și legumele și grăsimile sănătoase, limitând în același timp alimentele procesate, precum și alimentele dulci și prăjite.

Profesorul Gunter Kuhnle, un cercetător în nutriție de la Universitatea Reading, Anglia, care nu a fost implicat în studiul precizat, a declarat pentru Business Insider: „Descoperirile sunt în concordanță cu dovezile cunoscute despre tipurile de diete care duc la o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Deși este posibil din punct de vedere teoretic ca un bărbat de 40 de ani să treacă de la decenii de dietă nesănătoasă la decenii de alimentație rațională și echilibrată, acest lucru poate fi greu de realizat. Această lucrare oferă dovezi suplimentare despre motivul pentru care este bine pentru noi toți să promovăm o dietă sănătoasă și echilibrată în fiecare etapă a vieții.”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Nu e o eroare! Câți lei costă 3 zambile în Kaufland București, acum, de 1...
FOTO. Patroana din România care e hărțuită din cauza imaginilor incendiare pe care le postează!
„Feroce și fără milă”: Un bărbat și-a ucis fosta iubită și pe noul ei partener,...
Leon Dănăilă îl contrazice pe Virgil Stroescu: Dacă facem restricție la grăsime, creierul...
"Nu se mai poate repara nimic". Cazul românului rămas fără penis din cauza unei erori...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Au renunţat la agitaţia din Capitală şi s-au mutat la ţară! Cum arată casele vedetelor...
2024: Este legal să dai flash-uri în trafic? Ce reprezintă aceste semnale vizuale
Totul a fost filmat! Ce s-a întâmplat, de fapt, la priveghiul lui Mile Povan! Imaginile...
Ce pedeapsă a primit românca din Spania care și-a vândut fetița de 12 în schimbul...
Război în AI. Musk dă în judecată OpenAI, compania din spatele Chat GPT, acuzând-o că...
Cum a reușit un livrator Glovo să stârnească o avalanșă de emoții în rândul românilor?...
INCREDIBIL ce se ascundea lângă o stea! „Niciodată nu mi-am imaginat că...
Simona Halep a luat decizia înainte de verdictul TAS! Este oficial
Netflix şi HBO, în pericol. Un competitor cu abonament mai ieftin a venit în România
Zi mare pentru Anamaria Prodan și Ronald Gavril! Întrega familie a boxerului le-a fost alături...
BANCUL ZILEI. Un curios îl întreabă pe BULĂ pescarul: Te-ai ales cu ceva de când...
Segmentul rusesc al Stației Spațiale Internaționale pierde aer în continuu