Într-o ediție transmisă live de Gândul a emisiunii „Marius Tucă Show”, transmisă live de Gândul, prof. univ. dr. Dan Dungaciu, analist, sociolog și geopolitician, a analizat implicațiile unui mesaj recent transmis de fostul președinte american Donald Trump. Potrivit acestuia, mesajul nu vizează doar Ucraina, ci și Europa, în contextul unei noi reevaluări a pozițiilor strategice occidentale față de conflictul ruso-ucrainean. Urmărește aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă.
În timpul emisiunii, Dan Dungaciu a explicat că:
„E suficient de gravă mesajul președintelui Statele Unite, chiar dacă ar fi vorba numai despre președintele Ucrainei, ar putea să fie vorba și despre alții, în sensul în care tocmai a fost anulat, ori une-a Londra, în care trebuiau să discute partea americană, partea europeană și partea ucraineană, adică să se pună de acord asupra unei poziții.”
Dungaciu a dezvăluit că întâlnirea planificată la Londra, care trebuia să aducă la masa discuțiilor oficiali americani, europeni și ucraineni, a fost anulată.
„Partea rusă nu urma să fie parte acestei întâlniri și această reunesc a fost anulată, a fost anulată pentru că semnalele care au venit de acolo l-au făcut pe domnul Marcu Rubie să nu participe, ceea ce a dus, pe cale de consecință, la anularea omologilor al vizitei omologilor săi din Germania și Franța în la Londra. Și ce a rămas de la Londra a fost întâlniri bilaterale între britanici, ucrainieni, delegația Ucrainei ducându-se acolo ca să arate că ea vrea să lupte pentru paci.”, a mai spus Dungaciu.
Analistul a vorbit și despre nivelul de iritare al administrației americane, subliniind că reacțiile au venit de la cei mai înalți oficiali din domeniul politicii externe.
„Prima dată iritarea părții americane la nivel de cei mai înalt reprezentanți, că Ibitcov, care se ocupă de Rusia, că este chiar o care se ocupă de Ucraina și deasupra tuturor mari corupriei, ministrul de externe, ulterior, a președintelui Trump, ilustrată de breaking news-ul pe care dumneavoastră l-ați prezentat.”, a spus Dungaciu.
Dungaciu sugerează că semnalul transmis de Donald Trump nu se referă doar la actualul lider ucrainean:
„Poate fi vorba despre domnul Zelenski, dar poate fi vorba de ceva și mai grav, pentru că mesajul domnului Trump se referă nu numai la domnul Zăresc, care nu era președinte în 2014, dar se referă probabil și la partea europeană, care în 2014 n-a tresărit deloc.”, explică analistul.
Reamintind pasivitatea Europei față de Rusia, Dungaciu a amintit și despre lansarea proiectului Nord Stream 2:
„Mai mult decât atât, să ne aducem aminte că după 2014 s-a inaugurat Nord Stream doi în timpul, mă rog, cancelarul german ultra-cunoscut, deci Angela Merkel.”, a conchis el.
Mesajul lui Trump, în interpretarea lui Dungaciu, este o formă de critică nu doar pentru prezent, ci și pentru modul în care actorii europeni au tratat criza ucraineană încă din 2014.