VIDEO | Bogdan Teodorescu: „Tot mai multe state chiar ajută Ucraina să învingă Rusia pentru a stinge acest focar de instabilitate. Ce m-a uluit este reacția promptă a Serbiei, țară tradițională, alăturată Rusiei”

Publicat: 05/10/2022, 02:22

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul a afirmat că cele două precedente pe care rușii încearcă să ni le impună „înseamnă o aruncare în aer a stabilității mondiale”. Invitatul lui Marius Tucă a precizat că președintele Vladimir Putin „a început să fie busculat de oamenii din jurul lui”, ceea ce l-a uluit fiind „reacția promptă a Serbiei, țară tradițională, alăturată Rusiei”.

„Am senzația că deja tot mai multe state chiar ajută Ucraina să învingă Rusia pentru a stinge acest focar de instabilitate, focarul nefiind lupta ruso-ucraineană, ci cele două precedente pe care rușii încearcă să ni le impună.

Dreptul unei națiuni mai mari sau unei tracțiuni de a ataca frontierele altei națiuni pe principiul ‘acolo a fost teritoriul meu’ și doi – dreptul unei minorități naționale de a se autodetermina prin ieșire teritorială din patria din care fac parte.

Ori aceste două lucruri, care în acest moment se creează ca precedent, înseamnă o aruncare în aer a stabilității mondiale și introducerea noastră într-o epocă a conflictelor pe care nici măcar n-avem cum s-o imaginăm”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Întrebat cum i s-a părut reacția Occidentului, a NATO și a Statelor Unite în momentul în care Rusia a anunțat anexarea celor patru regiuni ucrainene, Bogdan Teodorescu a precizat că i s-a părut „destul de solidă”.

„Față de alte dăți, când poate erau în dezordine, mi s-a părut foarte solidă. Ce m-a uluit este reacția promptă a Serbiei, țară tradițională, alăturată Rusiei, reacția Turciei, țară care până acum a tot a încercat să explice că ei negociază cu Putin. Au zis ‘nu’ până la referendum și ‘trebuie să vă retrageți cu totul de acolo. Adică e în regulă, Putin e un băiat interesant.

Nu trebuie să-l facem victimă, nu trebuie să-l fugărim, dar el trebuie să plece cu totul și din Crimeea’, ei lansând inclusiv ideea: ‘prietene, Crimeea a fost și a noastră’. Ceea ce e real, a fost și a unor popoare turcice, nu neapărat a Turciei. Deci această relativizare a comunicării ruse a venit din părți neașteptate.

Faptul că Statele Unite sau Occidentul l-au busculat pe Putin – da, ok – dar a început să fie busculat de oamenii din jurul lui. Gândiți-vă că Modi al Indiei a vorbit de integritatea teritorială a Ucrainei, adică noi deja vorbim de oameni care până nu de mult erau destul de apropiați de Putin”, a menționat Bogdan Teodorescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase