VIDEO | Bogdan Teodorescu: „Viktor Orban nu e un personaj care trebuie înjurat, este un personaj care trebuie deconstruit. Trebuie să-i explici cetățeanului unde greșește, să ieși cu o contraofertă”

Publicat: 09/08/2022, 02:15
Actualizat: 09/08/2022, 02:16

Bogdan Teodorescu, analist politic, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Politologul a vorbit despre mesajele publice transmise de liderii lumii, făcând referire, în special, la discursurile recente ale premierului Ungariei, Viktor Orban. Invitatul lui Marius Tucă susține că „aceste mesaje, chiar dacă în sine sunt și valoroase, în sens comunicațional și aplaudate și poate utile popoarelor țărilor respective, nu este obligatoriu să ne fie utile și nouă”.

„Noi suntem în partea cealaltă, noi suntem consumatori de bani ai forțelor armate americane, ce-și mențin aici niște soldați, niște scuturi, niște sisteme de apărare. Suntem într-o zonă foarte complicată și foarte fluidă, în care personaje care spun lucruri care ne plac, în primă fază, nu e obligatorie să ne vrea neapărat binele, iar personaje care sunt, probabil, antipatice prin multe puncte de vedere, ne asigură, la finalul zilei, un tip de securitate. A fost bine că România n-a reacționat, în primă fază, după momentul de la stadion, care a avut elementele lui de provocare – Ținutul Secuiesc, echipa.

Putea să existe o reacție disproporționată a majorității românești, care ne-ar fi costat. Pe de altă parte, cred că este o greșeală că de la cel mai înalt nivel al societății românești nu s-a ieșit cu o contra-explicație a discursului lui Orban. Ideea nu este să începi să-l înjuri pe Orban, fiindcă Orban nu e un personaj care trebuie înjurat, este un personaj care trebuie deconstruit, ceea ce e cu totul altceva.

Tu trebuie să-i explici cetățeanului unde greșește, nu spui: ‘Orban trebuie izolat, îi dăm afară pe ăia de la guvernare’ – nu ăsta e subiectul. Subiectul este tu ai informații clare, o parte din cetățenii României au apreciat textul lui Orban și refer la cetățeni români, nu reprezenți ai minorității maghiare. În condițiile în care tu consideri acest lucru e în neregulă, trebuie ieși cu o contraofertă, care explice de ce discursul lui Orban nu e corect, dacă tu crezi ca nu e corect, și cum ne afectează pe noi, dacă tu, ca lider al acestei țări, crezi ne afectează”, a afirmat Bogdan Teodorescu.

Bogdan Teodorescu este de părere că lipsa comunicării politice din România i-ar putea determina pe unii cetățenii i se ralieze lui Orban, fiindcă identifică în el un lider care spune niște lucruri”.

„Lăsarea aceasta, permanentă bălteală a comunicării românești, pe care am văzut-o dezastruoasă în timpul pandemiei, pe care o vedem dezastruoasă în războiul din Ucraina – această incapacitate de la nivel înalt de a i se explica direct cetățeanului care e îngrijorat, cum arată situația, cum îl afectează pe el – costă extrem de mult România.

De aceea, românii, inclusiv cei care poate au reținere în legătură cu celelalte politici a lui Orban, s-ar putea i se ralieze lui Orban, fiindcă identifică în el un lider care spune niște lucruri, care preocupă. ne uităm în ultimii doi ani de zile – ne amintim un discurs memorabil al cuiva? Acest discurs e de reamintit. Hai ne amintim un discurs major al politicului românesc în ultimii doi ani”, a precizat Bogdan Teodorescu.

Analistul politic a dat și câteva exemple de foști lideri politici din România care au avut, de-a lungul timpului, discursuri memorabile, conținând lucruri care pot fi puse în niște cărți”.

„În fața acestui termen, ieșirea lui Iohannis a fost cea mai conformă cu statura și normalitatea acestui moment. Vă reamintesc România a avut un Crin Antonescu, apropo de discurs, România a avut un Năstase, apropo de discurs, a avut un Iliescu, apropo de discurs – ne place sau ne place. A avut lideri politici importanți, care știau spună lucruri – Ponta, Constantinescu a avut discursuri interesante.

Deci am avut lideri politici care spuneau lucruri care pot fi puse în niște cărți. Mihai Răzvan Ungureanu, cu toate bubele lui, a avut discursuri care contau, în care el răspundea unor probleme, dileme, presiuni ale cetățeanului român. Noi nu mai avem așa ceva”, a menționat Bogdan Teodorescu.

O nouă ediție Marius Tucă Show pe gândul.romiscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul și pe canalul de YouTube Gândul.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) din București și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase