VIDEO | Aurelian Ciocan a explicat la „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova” cum poți deveni maestru în oratorie: „Nu există o formulă magică” / Repetiția, instrumentul care te face mai bun în comunicare

Publicat: 07/12/2022, 13:12

Aurelian Ciocan, expert în comunicare verbală și nonverbală, a fost invitatul emisiunii „Înapoi în viitor cu Andreea Perminova’’ de vineri, 2 decembrie. Printre altele, el a explicat cum putem deveni adevărați maeștri în public speaking, oratorie și chiar actorie. Potrivit acestuia, repetiția este mama învățăturii.

Importanța repetiției înaintea discursului

„Poate să reprezinte succesul în oratorie. Când apare teama, aoleo, sunt filmat. Apare atunci când sunt nepregătit. Dacă mă pregătesc, chiar și singur acasă… Acum avem aceste telefoane, acum, normal că dacă sunt neantrenat, gândul meu nu va fi la fel de limpede.

Atenția mea se pierde pe mult mai multe paliere. Sunt mulți care spun că au rămas fără aer.

Greșeala e normală, face parte chiar și dintr-un discurs, e ceva normal. Dar dacă m-am antrenat, normal că în următorul discurs sunt două șanse: să nu mai fac greșeala sau dacă voi face greșeala, polițistul din mine nu va mai fi atât de dur cu mine.

Automatismele prin repetiție. Le putem găsi în repetiție, putem să deprindem dexteritate, să ajungem să avem o voce mai credibilă, să fim în control pe ritmul vorbirii. Dacă îmi voi continua antrenamentele, este posibil să declanșez automatisme.

Vocea să nu pară jucată, ci să fie a mea, naturală. Ritmul vorbirii să alternez cu el în funcție de necesități.

Pot să ajung să am aceste automatisme. Întâmpinăm problemele pentru că știm că putem fi judecați, că vorbim în fața multor persoane.

Aș rămâne la clasicul scurt și la obiect. Dar decât să obosești o persoană, mai bine spui simplu ceea ce vrei.

O comunicare eficientă ar fi ca receptorul tău să decodifice mesajul. E un lucru de simplitate în discurs. Să nu fie un limbaj pompos.

E o chestie pe care unii manageri nu o fac. Nu ascultă subalternii, dau înapoi niște sarcini, nelămurind situația cu cel care a venit într-un impas. Vii la mine cu problema, dar ar trebui să gândești o strategie pentru rezolvarea ei.

Unii manageri și politicieni fug și de sinceritate. Dacă te ascunzi în spatele măștilor s-ar putea să pară că disimulezi – că ești șef și trebuie să o arăți. Nu trebuie să devii pleonastic, de a te uita de sus în jos.

Aș reveni la subiectul principal: nu există o formulă magică astfel încât comunicarea orală, non-verbală să funcționeze așa. Ci doar prin repetiție. Am lucrat cu un prezentator, acum 10 ani, după 3-4 cursuri, era gata de dat pe prost. Cu prompter, breaking news. El era om de radio, nu prezentase niciodată. Le-am spus că persoana respectivă e gata. Acea persoană era înzestrată cu darul vorbirii, ascultatului.

La primele antrenamente s-a comportat impecabil. Era foarte natural. Dar am lucrat luni la rând cu persoane, foarte solicitante, la fel, în zona de discurs, tocmai pentru că nu stăpâneau foarte bine… Să comunici foarte bine, să te vezi cum comunici, cred că doar repetând, repetând, repetând”, spune Aurelian Ciocan.

Cum gestionăm emoțiile în timpul discursului public

„Poate să pară amuzant la început, dar le sugerez celor cu care lucrez să le ceară ajutorul prietenilor. Vei lucra cu un spectator. Normal că la început va fi distractic, dar la a doua, a treia repetiție vei primi un feedback.

Ai doar de învățat din expunerea constantă. Pregătește-te pe domeniul respectiv, antrenează-te, expune-te. Așa înveți, așa scapi de… „ăăă”.

Noi facem foarte rar acest lucru, dar acest lucru nu apare în viața noastră. Apare când primesc o întrebare, în care poți să tragi de timp, îți dă un timp, dar nu ai nevoie, poate să fie un factor perturbator pentru receptor”, conchide Aurelian Ciocan, potrivit CSID.RO.

Urmăriți varianta integrală a emisiunii:

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicateciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase