BEC a corectat Excelul, dar n-a găsit zeci de mii de buletine de vot. „Alegătorii au plecat acasă cu ele”

Publicat: 11/06/2016, 18:08

Rezultatele finale ale alegerilor locale 2016, prezentate oficial de BEC pe site-ul său, arată că buletinele de vot nu ies la socoteală. Diferențele nu mai sunt atât de mari ca în rezultatele provizorii prezentate de BEC, în care gândul a descoperit că doar în București, la secțiile de votare nu ieșeau la socoteală peste 250.000 de buletine de vot, conform datelor introduse de BEC în tabelul Excel prezentat oficial.

Totuși, chiar și în rezultatele finale ale BEC, numărul buletinelor de vot primite la secții nu este egal cu suma voturilor valabil exprimate de cetățeni, a voturilor anulate și a buletinelor de vot declarate ca fiind nefolosite la alegeri.

Doar în București, 1.301 buletine de vot ies în minus, iar la nivel național nu ies la socoteală 23.117 buletine de vot, conform calculelor gândul bazate pe tabelele Excel publicate de BEC pe site-ul său oficial.

În București, există 388 de cazuri la secțiile de votare când una dintre cele patru categorii de buletin de vot (pentru primar, primar general, consiliul local și consiliul general) nu iese la socoteală. De asemenea, BEC a publicat și o parte dintre procesele verbale de la secțiile de votare, la unele fiind vizibile corecturi față de ceea ce se înscrisese inițial în ele, de către președinții secțiilor de votare.

Sectorul 1, secția de vot cu cea mai mare lipsă de buletine de vot. Recordul în sectorul 4

Secția de vot cu cele mai mari probleme din București se află în sectorul 1, în incinta școlii nr. 7. Aici, în secția de votare numărul 37, ies în minus cele mai multe buletine de vot din București pentru primar de sector, consiliu local și consiliu general.

Astfel, conform tabelului cu rezultatele finale prezentat de BEC, din această secție lipsesc 24 de buletine de vot pentru primar, 27 pentru consiliul local și 22 pentru consiliul general. De asemenea, lipsesc 24 de buletine de vot pentru primarul general.

În această secție, conform rezultatelor finale, candidatul USB Clotilde Armand a pierdut cu 159 de voturi în fața candidatului PSD Dan Tudorache, care a avut 175 de voturi. USB a contestat rezultatele alegerilor în sectorul 1, cerând renumărarea voturilor în anumite secții de votare, cererea fiind respinsă inițial de biroul electoral de sector.

În procesul verbal depus la BEC pentru alegerile la Consiliul General, președintele secției de votare 37 menționează: „Alegătorii au plecat din secția de vot, acasă, cu 22 de buletine de vot”.

Aceeași mențiune este trecută la procesul verbal pentru primarul general, unde se menționează că alegătorii au plecat acasă cu 24 de buletine de vot.

Conform rezultatelor provizorii prezentate oficial de BEC pe site-ul său, la secția 37au ieșit în minus 1.001 buletine de vot pentru primarul de sector. De asemenea, ieșeau în minus 1.001 buletine de vot pentru Primarul General, 1.000 pentru Consiliul General al Capitalei și 998 pentru Consiliul Local. Scorul pentru primar era Clotilde Armand 159 de voturi, Dan Tudorache 162 de voturi.

Recordul de buletine de vot care nu ies la socoteală în București se înregistrează în sectorul 4, la secția de votare 813, din incinta școlii 99, de pe strada Huedin. Aici, ies în minus 88 de buletine de vot pentru primarul general.

La această secție, în procesul verbal, se precizează că au fost radiate 25 de persoane de pe listele electorale permanente, „pe baza informațiilor primite de operator”, pentru că datele lor nu ar fi fost completate corect. Nicio mențiune însă despre buletine de vot lipsă.

La secția de votare 298 din sectorul 2, șoseaua Pantelimon, diferența în minus este de 10 buletine de vot pentru Consiliul General. Explicația președintelui de secție, consemnată în procesul verbal depus la BEC: 10 voturi au dispărut din urnă.

Aceeași situație cu 10 voturi care nu au mai fost găsite în urnă se regăsește și la secția de votare 450 din sectorul 5, strada Năsăud.

Un alt exemplu este secția 235 din sectorul 2, lipsesc 19 buletine de vot pentru primarul general. Explicația președintelui de secție este că alegătorii nu le-au mai băgat în urnă.

Recordul la buletine de vot lipsă pentru Consiliul Local, în Oradea

Cele mai multe buletine de vot pentru Consiliul Local care nu ies la socoteală conform rezultatelor finale prezentate de BEC se găsesc la secțiile de votare din Oradea, unde ies lipsă 1.104 buletine de vot la Consiliul Local.

Alte localități unde lipsesc peste 200 de buletine de vot din această categorie sunt Piatra Neamț (1.025 buletine), Petroșani (1.008 buletine), Craiova (1.000 buletine), Hunedoara (614 buletine), Constanța (585 buletine), Satu Mare (362 buletine), Petrila (221 buletine), Iași (207 buletine) și Nenciulești, Teleorman (200 buletine).

O localitate din Teleorman are recordul la buletine de vot lipsă pentru primar

Cele mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului care nu ies la socoteală, conform rezultatelor finale prezentate de BEC, apar în localitatea Brînceni, din Teleorman, unde apare o lipsă de 1.461 de buletine de vot pentru primar.

Alte localități cu lipsuri de peste 200 de buletine de vot pentru alegerea primarului sunt Oradea (1.123 buletine), Bușteni (402 buletine), Iași (244 buletine) și Petrila (229 buletine).

Cele mai multe buletine de vot lipsă pentru Consiliul Județean, în Oradea și o localitate din Iași

Recordul pentru buletinele de vot lipsă la Consiliul Județean îl deține tot o secție de vot din Oradea, unde nu ies la socoteală 1.002 buletine de vot, conform rezultatelor finale prezentate de BEC.

Alte localități unde ies lipsă peste 200 de buletine de vot sunt Țuțora, județul Iași (904 buletine), Iași (807 buletine), Băile Govora, județul Vâlcea (800 buletine), Dudeștii Vechi, județul Timiș (637 buletine), Horezu, județul Vâlcea (530 buletine) și Niculițel , județul Tulcea (200 buletine).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York