Administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu: Sunt toate șansele pentru salvarea Hidroelectrica; băieții deștepți, sprijiniți de sindicate

Administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu: Sunt toate șansele pentru salvarea Hidroelectrica; băieții deștepți, sprijiniți de sindicate
Publicat: 04/10/2012, 17:20
Actualizat: 06/02/2019, 15:39

Administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, a declarat, joi, la Curtea de Apel București, că sunt șanse foarte mari pentru salvarea companiei, în urma reorganizării, și că unii reprezentanți sindicali îi sprijină pe „băieții deștepți” din energie.

Vulpescu a intrat în sala de judecată în timpul unui proces privind insolvența Hidroelectrica, a schimbat câteva vorbe cu Remus Borza, șeful firmei Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, și a asistat la dezbateri.

„Sunt toate șansele pentru salvarea acestei companii în cadrul actualei proceduri de reorganizare. (…) Unii reprezentanți sindicali sprijină cu tot dinadinsul, împotriva evidențelor și membrilor sindicatului, băieții deștepți care doresc să anuleze tot ce s-a făcut până acum și să-și reintre în drepturile pe care le știm, și care au fost atât de aspru criticate și despre care se spunea că nu le pot fi ridicate”, a spus Vulpescu la ieșirea din sala de judecată.

Curtea de Apel București judecă joi recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie și Hidrosind împotriva hotărârii de deschidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica, pronunțată de către Tribunalul București la 20 iunie.

„Decizia Tribunalului București de deschidere a procedurii insolvenței Hidroelectrica este criticată în principal pe considerente de ordin procedural, dar se încearcă și acreditarea ideii că societatea nu ar fi în insolvență și că scopul deschiderii procedurii ar fi fost doar denunțarea contractelor încheiate cu «băieții deștepți». Aceste susțineri sunt contrazise de concluziile raportului asupra cauzelor și împrejurărilor insolvenței Hidroelectrica întocmit de administratorul judiciar Euro Insol și de tabelul preliminar al reanțelor, în care sunt înregistrați 381de creditori cu o valoare totală a creanțelor solicitate de 5,49 miliarde lei, din care 3,5 miliarde lei admise, 800 milioane lei admise sub condiție și 1,1 miliarde lei respinse”, se arată într-un comunicat al Euro Insol.

Alpiq RomIndustries și Alpiq RomEnergie sunt subsidiare ale traderului elvețian de energie Alpiq.

Raportul reprezintă o radiografie detaliată a evoluției societății în ultimii 3 ani și identifică nouă cauze care au generat insolvența Hidroelectrica: contractele de furnizare energie electrică către „băieții deștepți”, cumpărarea de energie electrică de la producătorii termo și revânzarea acesteia sub prețul de achiziție, creșterea prețului apei uzinate de peste 4 ori într-un singur an, contracte păguboase de mentenanță încheiate cu Hidroservurile, managementul defectuos, seceta prelungită, nesustenabilitatea contractului colectiv de muncă raportată la indicatorii economico-financiari ai societății, vânzarea de energie electrică în piața reglementată sub prețul de cost și derularea unor proiecte de investiții cu componentă energetică secundară. Aceste cauze au provocat doar în ultimii ani pierderi pentru Hidroelectrica de peste 2 miliarde euro.

„Se pare însă că «băieții deștepți» utilizează nu numai căile de atac permise de lege, ci și diverse tertipuri avocățești și procedurale pentru a-și proteja interesele și câștigurile exorbitante pe care le obțineau din contractele bilaterale, anterior denunțării lor de către administratorul judiciar. Astfel, Alpiq RomIndustries și Alpiq RomEnergie au formulat o serie de cereri de strămutare a dosarului de insolvență la Înalta Curte de Casație si Justiție încercând să obțină strămutarea dosarului de pe rolul Tribunalului București pe rolul unei alte instanțe din țară. Conform informațiilor de pe portalul Înaltei Curți, pe rolul instanței sunt înregistrate patru astfel de dosare, în care apar aceleași părți și care au același obiect. Având în vedere identitatea de obiect, cauză și părți, cele patru cereri trebuiau conexate într-un singur dosar. Surprinzător, s-au format patru dosare cu termene de judecată în patru zile diferite: 10, 11, 16 și 18 octombrie 2012”, se menționează în comunicat.

Potrivit Euro Insol, rațiunea pentru care s-au format un număr de patru dosare cu termene de judecată la date diferite în condițiile în care se cere strămutarea unui singur dosar și anume acela al insolvenței Hidroelectrica este probabil aceea de a-și maximiza șansele, având în vedere că fiecare dosar va fi soluționat de un alt magistrat.

Totodată, cele două Alpiq-uri au formulat în fiecare dintre dosarele de strămutare și cereri de suspendare a procedurii insolvenței Hidroelectrica până la soluționarea cererilor de strămutare, cereri ce au fost respinse de Înalta Curte de Casație și Justiție.

„În situația în care Curtea de Apel București va admite recursurile «băieților deștepți», hotărârea de deschidere a insolvenței Hidroelectrica va fi anulată, cu consecința repunerii părților în situația anterioară, deci a reactivării contractelor bilaterale încheiate cu cei zece traderi. Având în vedere că la 20 iunie 2012 obligațiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh și că producția din 2012 nu va depăși 12 TWh, în condițiile de secetă prelungită, societatea va fi în imposibilitate de a-și îndeplini obligațiile contractuale, cu consecința intrării în faliment”, se arată în comunicat.

Administratorul judiciar al Hidrolectrica reamintește că Alpiq RomEnergie și Alpiq RomIndustries sunt două societăți care aveau încheiate cu Hidroelectrica contracte de furnizare energie electrică la prețuri net inferioare prețului pieței, prelungite până în 2018.

„În timp ce Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de 109 milioane lei în 2011, firmele Alpiq au realizat în 2011 un profit de peste 43 milioane lei cu numai 12 angajați. Diferența dintre prețul de cost al MWh produs de Hidroelectrica si prețul pieței era transferată ca profit în conturile traderilor în timp ce Hidroelectrica acumula datorii de peste 1 miliard euro. Doar din derularea celor două contracte cu Alpiq, Hidroelectrica a înregistrat o pierdere de peste 850 milioane lei”, se mai spune în comunicatul Euro Insol.

După intrarea în insolvență a Hidrolectrica, Euro Insol a renegociat contractele încheiate de cel mai mare producător de energie din România cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon și Electromagnetica.

Administratorul judiciar a denunțat contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România și Euro P.E.C.

Borza a declarat joi că Hidroelectrica ar putea ieși din insolvență până la 31 decembrie, iar intrarea companiei în faliment ar cauza dispariția „unui monopol” de pe piața serviciilor de reglare a sistemului energetic și ar avea ca efect „intrarea în beznă” a României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern