Avertismentul Băncii Mondiale înainte de alegerile din România

Avertismentul Băncii Mondiale înainte de alegerile din România
Publicat: 22/11/2016, 14:22
Actualizat: 23/08/2017, 23:07

În „Raportul economic pentru regiunea Europa și Asia Centrală (ECA): Polarizare și Populism” lansat miercuri de Banca Mondială, se arată că România trebuie să implementeze reformele structurale, care vor sprijini îmbunătățirea capacității de producție, inculzând măsurile de combatere a corupției, de consolidare a administrației publice și a întreprinderilor de stat. De asemenea, sunt necesare eforturi pentru a genera crearea de locuri de muncă, ținând cont că rata șomajului rămâne ridicată atât în rândul tinerilor cât și a celor cu o calificare de muncă slabă.

„România are o economie destul de stabilă și înregistrează creștere economică. Prioritatea este implementarea reformelor structurale, cu accent pe politicile de competitivitate”, a declarat marți Hans Timmer, economistul șef al Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, cu ocazia prezentării acestui raport la București.

Pe termen mediu este nevoie de o reechilibrare a politicilor fiscale, de la stimularea consumului la susținerea unei creșteri sustenabile.

Banca Mondială și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economiei românești în 2016, de la 4%, cât estima în luna iunie, la 5,1%. Cu toate acestea Hans Timmer susține că datele economice, în special PIB-urile țărilor incluse în raport, nu reflectă severitatea provocărilor economice. Acesta a vorbit despre votul pentru Brexit și de creșterea populismului, de incertitudinea de pe piața muncii și despre sporirea neîncrederii cetățenilor în ceea ce privește instituțiile și sistemul economic. „Votul pentru Brexit și criza refugiaților testează cooperarea la nivel european, în timp ce jumătatea de est a regiunii încearcă în continuare să se adapteze la prețurile mai scăzute ale petrolului”, a precizat Timmer.

Raportul arată că anul acesta va fi întregistrată o creștere modestă a PIB-ului în țările din Europa și Asia Centrală. Regiunea va avea o creștere modestă de 1.6 puncte procentuale în 2016 – o creștere ușoară de la 1,4 puncte procentuale în 2015 – însă scăderea veniturilor și consumului vor atenua această creștere modestă. Se preconizează că această tendință va continua în 2017 și 2018, cu o creștere previzionată de 1,5 puncte procentuale și respectiv 1,8 puncte procentuale.

Creșterea va rămâne pozitivă în Europa de Est și Asia Centrală, iar PIB-ul va avea o creștere de 0,7 puncte procentuale în 2016, 2,3 puncte procentuale în 2017 și 2,6 puncte procentuale în 2018. De asemenea, se prognozează o mică scădere a creșterii în Uniunea Europeană, iar în Balcanii de Vest se prognozează o creștere de 2,7 puncte procentuale în 2016, 3,2 puncte procentuale în 2017, și 3,5 puncte procentuale în 2018.

Analizele și sondajele din raport evidențiază faptul că preocupările cu privire la un mediu economic schimbător, și în special cu privire la lipsa siguranței locului de muncă, alimentează creșterea polarizării politice în statele ECA. O creștere rapidă a locurilor de muncă temporare și part-time, și schimbarea cererii de competențe, determinate de noi tehnologii digitale, contribuie la creșterea îngrijorărilor în rândul oamenilor din regiune și alienează într-o măsură sprijinul popular dinspre mijlocul spectrului politic.

În lipsa unor răspunsuri politice puternice, provocările structurale ce împiedică economiile din regiune riscă să afecteze creșterea și reducerea sărăciei pe termen lung, sugerează raportul. Pentru a putea face față acestor provocări, guvernele și societățile trebuie să asigure noi perspective în această eră economică nouă fără a se baza pe soluțiile care au funcționat în trecut, în circumstanțe extrem de diferite.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Semnul de circulație pe care șoferii SUNT OBLIGAȚI să îl cunoască. Foarte puțini îl recunosc,...
Mare problemă pe litoralul românesc. Deschiderea sezonului, în pericol
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ce origine preistorică are cafeaua, una dintre cele mai consumate băuturi din lume?