Avertismentul Ministerului Agriculturii: Producția de floarea-soarelui nu va mai fi profitabilă din 2013. La ce alte culturi vor exista probleme

Avertismentul Ministerului Agriculturii: Producția de floarea-soarelui nu va mai fi profitabilă din 2013. La ce alte culturi vor exista probleme
Publicat: 30/05/2013, 18:35
Actualizat: 03/02/2019, 17:04

Producțiile de porumb, floarea-soarelui și rapiță vor scădea cu până la 40% și vor deveni neprofitabile începând de anul viitor, potrivit MADR, după ce Comisia Europeană a hotărât ca de la 1 decembrie 2013 să interzică trei pesticide considerate nocive pentru populația de albine, potrivit Mediafax.

„În România există zone puternic infestate cu dăunători de sol care atacă în mod deosebit culturile de porumb, floarea-soarelui, rapiță, cereale păioase și a căror combatere este asigurată prin tratamentul semințelor cu produse de protecție a plantelor din clasa neonicotinoidelor. Interzicerea acestor produse sub formă de tratament sămânță la culturile de porumb, floarea-soarelui și rapiță va determina pierderi importante de producție și va face aceste culturi neprofitabile pentru fermierul român. România nu are alternative viabile la cele trei neonicotinoide pentru tratarea semințelor”, a declarat agenției Mediafax Daniel Botănoiu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Concluziile au fost extrase în urma discuțiilor purtate cu organizațiile producătorilor, precum și din rapoartele oamenilor de științe referitor la subiect.

Comisia Europeană adoptat săptămâna trecută o restricție care va intra în vigoare de la 1 decembrie 2013 și care vizează utilizarea a trei pesticide identificate drept nocive pentru populația de albine din Europa.

„Comisia a adoptat o restricție privind utilizarea a trei pesticide din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam), identificate drept nocive pentru populația de albine din Europa. Restricția va intra în vigoare de la 1 decembrie 2013 și va fi revizuită în termen de cel mult de doi ani. Ea vizează pesticidele utilizate la tratarea plantelor și a cerealelor care atrag albinele și polenizatorii”, a anunțat vineri Comisia Europeană.

Măsura adoptată face parte din strategia globală a Comisiei de stopa declinul populației de albine din Europa.

„Neaplicarea unui tratament corespunzător la sămânță va impune efectuarea de tratamente în perioada de vegetație cu insecticide care pot fi mai poluante și pot duce la mai multe incidente de mortalitate a albinelor decât tratamentul la sămânță, cu rezultate slabe și mult mai costisitoare, așa cum afirmă producatorii agricoli. De asemenea, pot avea efecte negative asupra sănătății umane prin creșterea numărului de reziduuri de pesticide în cultură”, a adăugat Botănoiu.

El a explicat că studiile realizate de oamenii de știință din Romania și Europa, asociatiile de fermieri și organizațiile profesionale din România au evidențiat că valoarea anuală adusă economiei prin folosirea tehnologiei tratamentului semintelor cu neonicotinoide se ridica la 414 milioane de euro.

„Aproximativ 25 000 de locuri de muncă au fost create în România datorită folosirii tehnologiei tratamentului semințelor cu neonicotinoide și peste 32.000 de locuri de muncă ar fi afectate prin pierderea veniturilor dacă această tehnologie nu s-ar mai folosi. Se estimează că un cultivator de porumb român generează marje de profit de aproximativ 35 % prin utilizarea tehnologiei de tratament a semințelor pe bază de neonicotinoide, iar în absența acesteia multe ferme își vor pierde profitabilitatea”, a arătat secretarul de stat.

El a explicat că renunțarea la tratamentul semințelor cu neonicotinoide va reduce producția la culturi precum porumbul, floarea soarelui și rapița cu până la 20-40 %.

Executivul UE informează că statele membre trebuie să retragă sau să modifice autorizațiile existente pentru a se conforma restricțiilor UE până la 30 septembrie 2013. Ele pot permite utilizarea stocurilor existente până la 30 noiembrie cel târziu. Autoritățile naționale au responsabilitatea de a asigura aplicarea corectă a restricțiilor.

De îndată ce vor fi disponibile informații noi, dar în maximum doi ani, Comisia va revizui această restricție pentru a ține seama de noutățile din domeniul științific și tehnic.

Ca urmare a faptului că statele membre nu au ajuns la un acord (cu majoritate calificată) în cadrul reuniunii comitetului de apel din 29 aprilie 2013, Comisia a anunțat că își va continua demersurile în privința restricției după cum s-a prevăzut.
Restricția în cauză se aplică utilizării a trei neonicotinoide (clotianidin, imidacloprid și tiametoxam) folosite pentru tratarea semințelor, aplicarea pe sol (granule) și tratamentul foliar al plantelor și cerealelor (cu excepția cerealelor de iarnă) care atrag albinele. Celelalte utilizări autorizate rămân accesibile doar profesioniștilor. Derogările vor fi limitate la posibilitatea de a trata culturile care atrag albine din sere și din câmpurile în aer liber numai după înflorire.

S-a constatat că pesticidele sunt unul dintre factorii care ar fi putea fi răspunzători de scăderea numărului de albine. Printre ceilalți factori se numără paraziții, alți agenți patogeni, lipsa de medicamente veterinare sau, uneori, utilizarea abuzivă a acestora, managementul apicol și factorii de mediu, precum lipsa hranei și a habitatelor și schimbările climatice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?