Bloomberg: Moodys’ vrea să retrogradeze peste 100 de bănci, riscând să sufoce redresarea economică

Bloomberg: Moodys' vrea să retrogradeze peste 100 de bănci, riscând să sufoce redresarea economică
Publicat: 09/05/2012, 20:17
Actualizat: 09/06/2012, 07:49

Moody”s va începe în luna mai să retrogradeze ratingurile a peste 100 de bănci la nivel mondial, mișcare care riscă să le majoreze costurile de finanțare și să le oblige să restrângă creditarea, cu impact asupra creșterii economice, informează Mediafax, citând Bloomberg.

BNP Paribas, cea mai mare bancă din Franța, Deutsche Bank, lider în Germania, și banca americană Morgan Stanley se numără printre instituțiile financiare ale căror ratinguri pe termen lung și scurt ar putea fi revizuite la cel mai redus nivel atins vreodată, a anunțat Moody”s la începutul acestui an.

Măsurile vor avea loc ca urmare a modificării sistemului de evaluare aplicat de agenție.

Retrogradările, care ar urma unor măsuri asemănătoare luate anul trecut de Standard&Poor”s și Fitch, ar putea eroda profiturile băncilor, iar unele dintre acestea nu vor mai putea să se împrumute de la fondurile de investiții de pe piețele monetare, care au reguli stricte de acordare a banilor.

Fără acces la finanțare din surse private, băncile sunt nevoite să vândă active și să restrângă creditarea.

„Aș vrea să pot spune că opiniile agențiilor de rating nu mai contează, dar din nefericire contează”, a declarat Philippe Bodereau, director la Pacific Investment Management, cea mai mare companie de investiții în obligațiuni la nivel mondial.

El a arătat că este un pas înapoi pentru bănci, având în vedere ce progrese au făcut pentru a deveni mai sigure și mai transparente.

Banca Centrală Europeană (BCE) a acordat băncilor din regiune împrumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro, pe termen de trei ani, în două operațiuni fără precedent, dar creditele către companiile din afara sectorului financiar au scăzut în aprilie cu 0,17%.

Analiștii anticipează că economia zonei euro a intrat în recesiune în primul trimestru, criza datoriilor forțând guvernele să reducă cheltuielile.

Moody”s a anunțat în ianuarie că va modifica sistemul de atribuire a ratingurilor pentru băncile și companiile europene care efectuează operațiuni cu instrumente financiare la novel mondial, pentru a reflecta efectele adverse ale crizei datoriilor suverane, încetinirea creșterii economice și reglementările Basel III referitoare la capital.

În aprilie, Moody”s a precizat că retrogradările vor începe în prima parte a lunii mai cu reevaluarea băncilor italiene. Ulterior, vor fi analizate băncile din Spania, Austria, Suedia, Norvegia, Marea Britanie și Germania.

Este improbabil ca ratingurile companiilor de pe piețele mondiale de capital, inclusiv băncile americane de investiții, să fie modificate până în iunie, consideră analiștii.

Potrivit Moody”s, ratingurile pentru datorii pe termen lung ale UBS și Credit Suisse, cele mai mari bănci din Elveția, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria din Spania și Morgan Stanley din SUA, proprietarul celei mai mari companii de brokeraj din lume, ar putea fi retrogradate cu trei trepte.

Ratingurile JP Morgan, cea mai mare și profitabilă bancă americană, Goldman Sachs Group, a cincea ca mărime din SUA, și HSBC, cea mai mare din Marea Britanie, ar putea fi reduse cu două trepte.

Moody”s ar putea coborî cu două trepte ratingurile pentru datoriile pe termen scurt ale Bank of America (SUA), Barclays și Royal Bank of Scotland, ambele din Marea Britanie, ceea ce ar putea împiedica unele fonduri de pe piața monetară se le acorde împrumuturi.

Astfel, retrogradările pun în pericol accesul băncilor la finanțare pe termen scurt și lung, pentru că investitorii le vor cere randamente mai mari pentru împrumuturi, iar profiturile lor ar putea scădea cu 2%-6%, consideră Kinner Lakhani, analist la Citigroup în Londra.

Măsurile de retrogradare ale Moody”s ar putea totuși să nu fie atât de drastice datorită rezultatelor financiare peste așteptări raporate de multe bănci în primul trimestru. Între aceste bănci se numără JPMorgan, Goldman Sachs, Deutsche Telekom, RBS și BNP Paribas.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BBC: „Nu a fost un eșec. A fost trădare!” Un comandant ucrainean povestește cum rușii...
Nu este un banc! Acești doi soți au găsit lampa lui Aladdin! Care au fost...
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Tragedie în mijlocul petrecerii! Au sărbătorit eliberarea inculpaților în cazul de la Padina, iar un...
Dieta-MINUNE a Ancăi Serea! Ce mănâncă zilnic „mama eroină”, pentru a arăta impecabil după ce...
Şoferii drogați sau băuți nu mai pot scăpa de închisoare de la 1 la 5...
A murit Preotul Gheorghe! Breaking news
Cine este Andrei, bărbatul de doar 37 de ani care s-a aruncat de pe podul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cât costă noul Hyundai i20 în România. Bate Dacia la preț?
Chişinăul sfidează Moscova printr-un acord de securitate cu UE. R. Moldova va fi inclusă în...
OBICEIUL sănătos prin care CÂȘTIGI ani întregi de viață!
Intră BANII în conturi de luni, 20 mai. Decizie pentru sute de mii de români
Filmul care face furori pe Netflix. Povestea e inspirată din realitate
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
"Este oribil acolo, să nu mergeți niciodată". Cea mai ieftină stațiune din Spania, capcană pentru...
Robi și Julia, un nou schimb acid de replici în Casa Iubirii! Concurenta este revoltată...
”Vai de capul meu, a făcut de râs concursul” Saveta Bogdan, critică dur câștigătorul Eurovision...
BANCUL ZILEI. - Îs supărat, mă, Vasile! - De ce, măi Ioane, că de-abia te-ai...
Mit sau adevăr: durerile de cap cauzate de presiune înainte de o furtună sunt reale?
×