Sondaj EY România: Aproape jumătate din companii se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri în 2021. Care au fost cele mai accesate facilități fiscale

Redactor:
Madalina Prundea
Sondaj EY România: Aproape jumătate din companii se așteaptă la creșterea cifrei de afaceri în 2021. Care au fost cele mai accesate facilități fiscale
Sondajul EY indică semnale pozitive din partea mediului de afaceri / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Aproape jumătate dintre companiile participante la Conferința anuală de fiscalitate 2021 EY România anticipează pentru acest an creșteri ale cifrelor de afaceri, iar un procent similar apreciază că facilitățile acordate de stat în 2020 au ajutat puțin sau foarte puțin.

Anul 2021 începe cu semnale pozitive în privința previziunilor de creștere din partea mediului de afaceri, dar și din partea instituțiilor statului, în special în privința dezvoltării procesului de digitalizare, au transmis reprezentanții organizației EY, la finalul Conferinței anuale de fiscalitate 2021.

Cât de mult au ajutat facilitățile fiscale

O mare parte din companii (49,4%) anticipează pentru anul 2021 creșteri ale cifrelor de afaceri, conform rezultatelor sondajului derulat în rândul a peste 1000 de reprezentanți ai mediului de afaceri participanți la acest eveniment.

Întrebați în ce măsură au fost ajutați de facilitățile oferite de stat, aproximativ 50% dintre respondenți au spus că puțin sau foarte puțin. „Explicația ar putea fi că aceste facilități fie au venit prea târziu, fie agenții economici în cauză nu le-au putut accesa”, a explicat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Asistență fiscală și juridică pentru clusterul de Sud al regiunii EY Europa Centrală și de Sud-Est și Asia Centrală (CESA).

Pe de altă parte, din rândul companiilor care au apelat la facilitățile fiscale oferite de stat în perioada stării de urgență și de alertă, de departe cea mai utilizată este reducerea la plata impozitului pe profit – menționată de 40% dintre respondenți, urmată de șomajul tehnic – 23% dintre respondenți, eșalonarea la plată – 9% și ajutor de stat – 9%.

Conform sondajul EY, 44% dintre respondenți au folosit o singură facilitate fiscală, 15% două facilități fiscale și 12% trei facilități fiscale în cursul anului 2020.

„Schimbările pe care le trăim sunt necesare. Traversăm o perioadă dificilă, care poate fi văzută ca un moment de accelerare a anumitor procese – cum ar fi digitalizarea. Ne așteptăm și la alte măsuri de susținere a mediului de afaceri – din câte înțelegem, vor fi noi scheme de ajutor de stat promovate pe platforma unora dintre fondurile europene de care România va beneficia”, a punctat Mihaela Mitroi.

Alex Milcev: „Digitalizarea economiei globale, cel mai mare catalizator al schimbării recente”

Digitalizarea instituțiilor statului, care să ușureze inspecțiile fiscale, este una dintre marile așteptări ale mediului de afaceri.

Președintele ANAF, Mirela Călugăreanu, invitatul special al Conferinței, a dat asigurări că procesul de digitalizare a instituției va continua și în acest și a anunțat că în luna februarie vor avea loc consultări cu toți actorii implicați pentru implementarea sistemului informatic SAF-T, respectiv fișierul standard de audit, care ar urma să fie finalizat în luna iulie.

„Digitalul cred că fost cuvântul anului 2020, iar digitalizarea economiei globale – cel mai mare catalizator al schimbării recente. Și în România, în multe domenii, digitalizarea s-a produs aproape peste noapte. Anul acesta, după mulți alții în care acest proces a trenat, sistemul SAF-T ar putea să înceapă să funcționeze”, a declarat Alex Milcev, liderul practicii de Asistență Fiscală și Juridică, EY România.

„Nu vom asista la majorări ale taxelor, după cum înțelegem din declarațiile oficialilor, în ciuda presiunilor asupra bugetului de stat, provocate de deficitul înregistrat în 2020. În schimb, companiile trebuie să se pregătească, pentru că numărul raportărilor către instituțiile de stat este în creștere, cum ar fi, de exemplu, așteptatul SAF-T sau iminentele raportări pe DAC 6”, a precizat și Mihaela Mitroi.

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
Poveste demnă de Dosarele X, la Cluj! Femeia A MURIT, dar soţul a readus-o la...
FOTO. Oana Radu, cu sânii pe afară! Cântăreață s-a pozat fără jenă
Angajat al unei fabrici de mezeluri rupe tăcerea. „NICIODATĂ nu o să pun gura pe...
Simona Halep a omis un detaliu important când s-a retras de la Dubai! Lovitura primită...
S-a aflat tot adevărul. Cu cine l-a înșelat Lidia Buble pe Răzvan Simion
Noua tehnologie pe care WhatsApp o introduce. Ce poți face acum cu aplicația, e un...
OMS vs Big Pharma. Şeful OMS vrea ca "reţeta vaccinurilor" să fie la liber. Companiile...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Lidera AUR Bistrița-Năsăud, arestată într-un dosar de proxenetism: „Nu credeam sincer că în „România” cineva...
Cuplu bombă la Survivor! Au fost prinşi în pădure, în timp ce se...
Are 72 de ani, dar asta nu l-a oprit să se iubească cu o studentă....
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat. Toţi bărbaţii...
Armata americană va fi dotată cu o armă minune. 'Asta nu e SF!. Obiectele pe...
Schimbarea anului la Whatsapp. Se întâmplă pentru toate conturile: de acum vei sta fără griji
Adevătul trist din spatele depozitelor din „Storage Wars”. Nu te vei mai uita la fel...
Bilanțul tragic al zilei. Cazuri COVID-19 în România
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat,...
Inchide