Cinci firme din România au intrat în top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală

Cinci firme din România au intrat în top 500 cele mai mari companii din Europa Centrală
Publicat: 04/09/2013, 17:27
Actualizat: 31/07/2014, 14:04

România este și în acest an a cincea țară din Europa Centrală după numărul de companii reprezentate în top 500 realizat după rezultatele obținute în 2012 de firma de consultanță Deloitte, cu 35 de companii, ale căror venituri totale cumulate au fost de aproape 39 miliarde de euro, informează Mediafax.

În 2011, România era prezentă cu 37 de companii, ale căror venituri cumulau 39,6 miliarde de euro.

Clasamentul realizat anual de Deloitte Europa Centrală în 18 țări se află la a șaptea ediție și ia în calcul cifra de afaceri raportată de companii pe anul calendaristic precedent.

OMV Petrom este cea mai bine plasată companie în clasament, pe locul 18 în regiune, în scădere de pe 16 în 2011. Pe următorul loc se află Rompetrol Rafinare, pe 41, față de 42 în 2010, urmată de Automobile Dacia (45 față de 41) și Petrotel Lukoil (111 față de 118). În top se mai regăsesc BAT România (118), Kaufland România (121), Lukoil România (135), Renault Industrie Roumanie (153), ArcelorMittal Galați (155) și E.On Energie (164).

Din cele 35 de companii românești din clasament, 14 au urcat în top, 10 au coborât, iar cinci au intrat pentru prima dată în clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală.

Companiile care au intrat în top 500 sunt Electrica Furnizare (205), Ford România (428), Dedeman (441), Samsung Electronics (451) și CE Oltenia (484). Din top au ieșit Michelin, Electrocentrale București, Cargill, CFR Călători și Asirom.

Clasamentul celor mai mari companii din România este dominat în continuare de industria energiei și resurselor (cu 14 companii), urmată de industria bunurilor de larg consum și transporturi ( 10 companii), industria prelucrătoare ( 6 companii), tehnologie, media și telecomunicații (4) și industria farmaceutică (1).

„Anul 2012 a fost un an dificil, atât pentru România, cât și pentru Europa Centrală. Cu toate acestea, România și-a menținut locul în clasament, în ciuda numărului mai mic de companii. 14 companii au urcat în clasamentul din acest an, două dintre ele având o ascensiune de 74, respectiv 70 de poziții. Totodată, avem 5 companii nou-intrate în clasament, față de numai 4 în 2012, ce-și desfășoară activitatea în diferite domenii. În concluzie, multe dintre companiile locale au înregistrat performanțe notabile anul trecut, deși mediul de afaceri rămâne incert”, a declarat Ahmed Hassan, managing partner Deloitte România.

Raportat la diferitele industrii, studiul arată că șase bănci românești să află între primele 50 de instituții de profil europene. Astfel, BCR a căzut de pe 8 pe locul 9, iar BRD a pierdut 6 locuri, de pe 15 pe 21, clasamentul fiind realizat pe baza activelor de la sfârșitul anului trecut. Banca Transilvania se află de asemenea în top pe locul 41, în timp ce UniCredit Țiriac a intrat în top pe locul 45. Pe poziția 46 se plasează CEC, iar pe 50 Raiffeisen Bank.

Și în topul industriei de asigurări regăsim patru firme din România, respectiv Astra, care s-a menținut pe locul 34, Omniasig (37 față de 44), Allianz-Țiriac Asigurări (41 față de 40) și Groupama (45).

Potrivit autorilor studiului, luând în considerare semnalele din piață, există speranțe de revenire economică în viitorul apropiat. Astfel, recenta ieșire din recesiune a zonei Euro și reacțiile pozitive ale managerilor de achiziții din Polonia și ale investitorilor și analiștilor germani au contribuit la o ușoară îmbunătățire a nivelului de încredere pe principalele piețe regionale și de export, ceea ce reprezintă vești bune pentru cele 202 companii ale căror venituri au scăzut în 2012, față de doar 115, cu un an înainte.

„Deși zona Euro își revine cu pași mici, companiile trebuie să-și păstreze prudența, deoarece criza nu s-a încheiat încă. Europa de Vest este prima regiune care înregistrează rate pozitive de creștere, dar acestea sunt încă reduse și insuficient susținute de centrul și sudul Europei. Mediul de afaceri rămâne vulnerabil, ca urmare a unui sistem bancar slăbit, a unui șomaj ridicat și a frământărilor sociale și politice”, a declarat George Mucibabici, președinte Deloitte România.

În funcție de capitalizare, Petrom este cea mai importantă companie din România, plasându-se pe locul 10 în Europa Centrală și de Est.

Pentru prima dată, raportul prezintă componența consiliilor directoare și de administrație din companiile regionale. În România, femeile și managerii străini reprezintă 17,1%, respectiv 35,5% din numărul total de membri ai consiliilor directoare, procente semnificativ mai ridicate decât media înregistrată la nivel regional (12,2%, respectiv 23,8%). Ponderile referitoare la consiliile de supraveghere sunt asemănătoare ca tendință pentru expatriați (36,2% în comparație cu 28,6% în Europa Centrală), dar sunt mai scăzute în cazul femeilor (11,8%, față de 12,8% în CE).

Polonia domină în continuare clasamentul cu 166 de companii. Cehia se situează pe al doilea loc, cu 87 de companii, urmată de Ungaria – 62, Ucraina – 51 și România – 35.

„Condițiile de piață rămân nefavorabile și continuă să afecteze în mod semnificativ deciziile de afaceri. Astfel, companiile trebuie să se concentreze în perioada următoare pe îmbunătățirea eficacității și eficienței operaționale, în vederea generării unor fluxuri de numerar suplimentare. Cele mai multe entități au dificultăți în accesarea creditelor, ceea ce influențează mediul economic și marile companii, deși adesea indirect”, a adăugat Hassan.

Clasamentul prezintă puține modificări față de anul trecut, având în continuare în frunte grupurile petroliere PKN Orlen (Polonia) și MOL (Ungaria). Skoda Auto s-a menținut pe locul 3, Metinvest din Ucraina a urcat pe 4, iar Naftogas (Ucraina) a coborât pe 5 de pe 4. CEZ (Cehia) se află pe locul 6, coborând o poziție. În primele zece companii se mai regăsesc DTEK (Ucraina) și Energorynok (Ucraina), Lotos și PGE (ambele din Polonia).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni