Comisia Europeană a redus semnificativ prognoza de creștere economică a României

Comisia Europeană a redus semnificativ prognoza de creștere economică a României
Publicat: 04/11/2014, 16:48

În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creștere economică de 2,5% pentru acest an.

Estimările Comisiei sunt mai pesimiste decât cele ale Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale. Proiecția FMI indică un avans economic în acest an de 2,4%, în timp ce Banca Mondială estimează o creștere de 2,7%.

„Ritmul creșterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumătate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea a fost sprijinită de consumul privat și exporturile nete, în timp ce investițiile au continuat să contribuie negativ la creșterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%”, se arată în raportul Comisiei publicat luni.

Și prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, față de proiecția de 2,6% prezentată în raportul din primăvară.

Comisia notează că îmbunătățirea încrederii consumatorilor și creșterea veniturilor populației vor sta la baza creșterii consumului în cea de a doua jumătate a acestui an. De asemenea, investițiile sunt estimate să revină pe un trend pozitiv atât în sectorul privat, cât și în cel public.

Raportul menționează că rata inflației a revenit pe creștere ușoară în ultimele luni, după ce în iunie a scăzut la un minim record de 0,66% (indicele armonizat al prețurilor de consum a fost de 0,9%), în principal ca urmare a șocurilor asupra factorilor de ofertă generate de reducerea TVA la pâine, aprecierea leului și inflației scăzute din zona euro.

„Inflația medie anuală este estimată la 1,5% în 2014, în scădere față de proiecția din primăvară (de 2,5% – n.r.), pe fondul unui an agricol bun, al întârzierilor din programul de liberalizare al prețurilor la gazele naturale, al scăderii prețurilor pe piața internațională a energiei și a așteptărilor inflaționiste în scădere”, potrivit raportului.

Pentru 2015 și 2016, Comisia anticipează o inflație medie anuală de 2,1%, respectiv 2,7%, ca urmare a revenirii cererii interne, a efectelor de bază generate de prețurile mici la alimente din acest an și a continuării procesului de convergență a prețurilor de pe piața locală cu cele din UE.

Economia locală va fi sprijinită anul viitor de consumul privat, care își va continua expansiunea, pe fondul avansului salariilor, al inflației scăzute și al dobânzilor bancare în scădere, potrivit raportului.

De asemenea, creditarea este estimată să își revină ușor în 2015, după doi ani de scădere, ca urmare a creșterii numărului de împrumuturi în monedă locală, a înlesnirii condițiilor de creditare și a încetinirii procesului de dezintermediere bancară.

Contribuția pozitivă a exporturilor este estimată să scadă în a doua jumătate a anului 2014 și să devină negativă în 2015-2016, din cauza creșterii importurilor într-un ritm mai alert față de exporturi, se arată în raportul Comisiei, care notează că exporturile își vor continua avansul, în ciuda slabei activități din zona euro.

„Îmbunătățirea încrederii investitorilor în economie, alături de introducerea, în iulie 2014, a unei scutiri pe profitul reinvestit și de reducerea, începând cu 1 octombrie, a contribuției pentru asigurările sociale, sunt așteptate să genereze resurse suplimentare pentru creșterea investițiilor companiilor”, potrivit raportului.

Printre factorii care pot influența negativ economia României în 2015 se numără accelerarea peste așteptări a procesului de dezintermediere, atât din partea gospodăriilor, cât și a instituțiilor financiare, precum și escaladarea tensiunilor geopolitice din regiune, care ar putea afecta încrederea investitorilor.

De cealaltă parte, Comisia menționează efectul pozitiv creat de creșterea investițiilor, pe fondul unei mai bune absorpții a fondurilor UE, și de avansul cererii interne ca urmare a unor potențiale derapaje fiscale generate de alegerile prezidențiale din acest an.
Pentru 2016, Comisia anticipează o creștere economică în România de 2,8%.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Copil de șase ani, ucis de propriul tată! Băiețelul s-a stins din viață la scurt...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Interdicția intră în vigoare pe 3 Mai. Devine ilegal în România de vineri
Cât de grav este Florin Piersic. Medicii au spus adevărul
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
De ce a renunțat actorul Martin Freeman la vegetarianism după 38 de ani?