Comisia Europeană a sancționat 8 bănci internaționale cu amenzi de 1,7 mld.euro pentru manipularea EURIBOR și LIBOR

Comisia Europeană a sancționat 8 bănci internaționale cu amenzi de 1,7 mld.euro pentru manipularea EURIBOR și LIBOR
Publicat: 04/12/2013, 19:20
Actualizat: 04/12/2013, 19:20

Comisia Europeană (CE) a sancționat 8 bănci internaționale cu amenzi în valoare totală de 1,71 miliarde euro, pentru că au participat la activități de tip cartel prin care au manipulat indicii de dobândă pe piața interbancară EURIBOR și LIBOR, la euro și yeni japonezi.

Cea mai dură sancțiune vizează banca germană Deutsche Bank, amendată cu un total de 725,3 milioane euro – 445,8 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la euro, respectiv 259,5 milioane euro pentru neregulile constatate în zona dobânzilor la yeni japonezi, potrivit unui comunicat publicat miercuri de Comisia Europeană.

Banca franceză Societe Generale a fost amendată cu 445,8 milioane euro pentru participarea la activități de tip cartel în zona derivatelor financiare pe dobânzile interbancare la euro.

Grupul britanic Royal Bank of Scotland, controlat de stat, a fost sancționat cu un total de 391 milioane euro, din care 131 milioane euro pentru nereguli în zona pieței euro, respectiv 260 milioane euro pentru influențarea dobânzilor la yeni.

Băncile americane JPMorgan Chase și Citigroup au de plătit amenzi de 79,9 milioane euro, respectiv 70 milioane euro pentru manipularea dobânzilor la yeni.

Casa de brokeraj RP Martin, cu sediul la Londra și birouri în principalele capitale financiare ale lumii, a fost amendată de CE cu 247.000 euro pentru participarea la manipularea dobânzilor la yen.

„Șocantă la scandalurile LIBOR și EURIBOR nu este doar manipularea indicilor, investigată de autorități din întreaga lume, ci și colaborarea între bănci care se presupune că ar fi concurente. Decizia de astăzi trimite un mesaj clar că CE este hotărâtă să se opună și să sancționeze aceste activități de tip cartel în sectorul financiar. Concurența sănătoasă și transparența sunt de importanță crucială pentu ca piețele financiare să funcționeze corect, în serviciul economiei reale, și nu în interesul câtorva persoane”, a declarat în comunicat Joaquin Almunia, vicepreședinte CE pentru concurență.

Amenzile anunțate miercuri au fost reduse cu 10% după ce băncile au căzut la înțelegere cu CE.

În zona derivatelor pe dobânzile la euro, activitățile de tip cartel constatate au avut loc în perioada septembrie 2005 – mai 2008. Scopul asocierii a fost să distorsioneze evoluția normală a indicatorilor în funcție de care sunt stabilite prețurile acestor derivate. Traderii diferitelor bănci au discutat cifrele transmise de aceste instituții financiare pentru calcularea indicelui EURIBOR, dar și strategiile de trading și de stabilire a prețurilor, se arată în comunicatul CE.

Banca britanică Barclays a fost de asemenea implicată în cartelul care a vizat manipularea dobânzilor la euro, însă nu a fost amendată deoarece a dezvăluit neregulile către CE. Amenzile dispuse împotriva Deutsche Bank, RBS și Societe Generale au fost reduse datorită cooperării băncilor cu anchetatorii, pe lângă scăderea de 10% obținută prin înțelegerea cu CE.

Credit Agricole (Franța), HSBC (Marea Britanie) și JPMorgan (SUA) au refuzat înțelegerea propusă de CE și sunt vizate în continuare de ancheta privind manipularea EURIBOR, fiind expuse la noi sancțiuni.

Pe piața derivatelor privind dobânzile interbancare la yeni japonezi, activități de tip cartel au fost constatate în perioada 2007-2010. Neregulile includ discuții între traderii băncilor participante privind datele transmise de acestea în vederea stabilirii indicilor LIBOR pentru yeni. De asmeenea, traderii împărtășeau ocazional informații sensibile privind pozițiile pe piață și evoluția viitoare a datelor pe baza cărora se calculează indicii de dobândă pe piața interbancară la yeni, inclusiv Euroyen TIBOR, referința pe piața de la Tokyo. Băncile acuzate sunt UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup și JPMorgan, iar casa de brokeraj RP Martin a facilitat colaborarea, notează CE.

Banca elvețiană UBS a fost de asemenea implicată în activitățile ilegale, dar nu a fost sancționată pentru că a dezvăluit existența cartelului către CE. Citigroup, Deutsche Bank, RBS și RP Martin au primit amenzi reduse datorită cooperării cu anchetatorii, pe lângă scăderea cu 10% a sancțiunilor după ce au acceptat înțelegerea propusă de Comisie.

Vlad Popescu, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
Obligație totală în România. S-A DAT ORDIN direct de la Guvern: Deja avem o creştere
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum au avut de suferit estuarele, așa-numitele „pepiniere ale mării”, în ultimii 35 de ani?