Cum își pot primi banii cei care au polițe la Astra sau care au fost păgubiți de un asigurat al companiei falimentare

Cum își pot primi banii cei care au polițe la Astra sau care au fost păgubiți de un asigurat al companiei falimentare
Publicat: 01/09/2015, 16:47

„Legea nu face distincție în ceea ce ce privește domiciliul sau cetățenia, drept urmare, toți consumatorii care dețin polițe de asigurare – sau sunt păgubiți de un asigurat al Astra au dreptul de a fi despăgubiți de către FGA. Se reține că și pentru consumatorii care au încheiat contracte de asigurare cu Astra prin intermediul sucursalelor străine ale acestei societăți (Germania, Slovacia, Ungaria), indiferent de domiciliul sau cetățenia consumatorului, aceștia sunt în drept a se adresa FGA, conform procedurii descrise anterior”, se arată în ghidul publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat pe site-ul propriu, precum și pe pagina de Facebook a autorității un scurt ghid al consumatorului care include și un set de întrebări și răspunsuri pentru situații frecvent întâlnite în cazul societății Asigurare-Reasigurare Astra.

Consumatorii care au încheiat un contract sau o poliță de asigurare cu Astra sunt rugați să urmărească informațiile publicate de ASF și FGA sau să solicite detalii telefonic, notează ASF.

Lista potențialilor creditori de asigurări (asigurat, beneficiar al asigurării sau persoană păgubită în cazul asigurării de răspundere civilă – cei îndreptățiți a solicita compensații de la FGA), rezultate din evidențele transmise de asigurator, se publică de către FGA după 30 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a deciziei ASF. Persoanele care nu se regăsesc în lista publicată se pot adresa direct FGA în vederea includerii pe lista potențialilor creditori de asigurări, pe baza documentelor care să susțină cererea.

Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de către o instanță judecătorească, iar FGA va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal, de 450.000 lei/creditor de asigurare.

Creditorii de asigurări pot solicita plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativă, în situația încetării contractului de asigurare; despăgubirile/indemnizațiile cuvenite creditorilor de asigurări pentru evenimente produse până la maxim 90 de zile de la data pronunțării hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, în situația în care contractele de asigurare nu au încetat până la acea dată.

În situația unor daune produse anterior deciziei ASF și pentru care a fost deschis dosar de daună la asigurator, dar și în situația producerii în viitor a riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asigurații/beneficiarii asigurării/ persoanele păgubite se pot adresa FGA.

FGA a fost constituit prin lege pentru protejarea asiguraților, beneficiarilor asigurării, precum și terțelor persoane păgubite, în cazul în care societatea asiguratoare se află în stare de faliment. Destinația principală a sumelor, aflate la dispoziția FGA, este plata indemnizațiilor/despăgubirilor rezultate din contractele de asigurare facultative și obligatorii încheiate în condițiile legii, către creditorii de asigurări îndreptățiți ai societății de asigurare aflată în faliment, cu respectarea plafonului de garantare prevăzut de lege.

Consiliul ASF a cerut săptămâna trecută intrarea în faliment a Astra Asigurări, aflată în administrare specială, după ce compania nu a reușit să atragă 425 milioane lei la capital.

Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce Fondul de Garantare a Asiguraților are disponibilități de un miliard de lei, acoperind necesarul Astra.

Astra Asigurări are 1,8 milioane de asigurați, cu 2,5 milioane de polițe valabile. Acționarii majoritari ai Astra sunt firmele The Nova Group Investments și Epsilon Estate Provider, controlate de omul de afaceri Dan Adamescu.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
România este paradisul băncilor