Electrocentrale Oradea, penalizată cu 33 de milioane de euro de Comisia Europeană

Electrocentrale Oradea, penalizată cu 33 de milioane de euro de Comisia Europeană
Publicat: 25/03/2014, 21:13
Actualizat: 31/07/2014, 14:36

Ministrul Attila Korodi a declarat, marți, într-o conferință de presă la sediul UDMR Bihor, că societatea Electrocentrale Oradea, producătorul de energie termică în sistem centralizat în municipiul Oradea, a fost penalizată cu 33 de milioane de euro de către Comisia Europeană, încă din anul 2013, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Oradea este unul dintre cele șapte orașe din țară care au proiecte pentru termie, dar Oradea are și o problemă specială, de care m-am lovit imediat când am ajuns la minister”, a spus Korodi.

Potrivit acestuia, societatea Electrocentrale a fost penalizată deoarece în cursul anului 2012, când a achiziționat certificate verzi prin intermediul unei firme de brockeraj, tranzacția nu a fost „încărcată” în baza de date dedicată, gestionată la nivelul Comisiei Europene.

„Este o situație atipică, legată de schema certificatelor verzi. În 2012 Electrocentrale Oradea avea definită o anumită cantitate de emisii de gaze cu efect de seră, și ca orice companie din Europa, dacă nu se încadrează în această cantitate, trebuie să achiziționeze certificate verzi și să încarce tranzacția într-o bază de date gestionată la nivel european. Compania de termoficare din Oradea nu s-a încadrat până la 25 aprilie în termenul limită cu încărcarea de date. (…) A fost penalizată cu 33 milioane euro, iar această amendă trebuie cumva gestionată”, a spus Korodi.

El a mai afirmat că „din acel moment s-a dus o corespondență vastă” între Ministerul Mediului și Comisia Europeană, pentru a se afla dacă penalitatea poate fi anulată, „dar Comisia Europeană a răspuns de fiecare dată că nu poate face excepții, pentru că asemenea lucruri se întâmplă des în Europa, și în România s-a mai întâmplat, și atunci decizia trebuie implementată”.

„Problema este că trebuie să notificăm Administrația Fondului de Mediu, care va trimite o decizie de impunere către Electrocentrale, pentru fiecare certificat verde cumpărat și neîncărcat”, a adăugat Korodi, potrivit căruia „două treimi din certificatele verzi cumpărate în 2012 de Electrocentrale au fost încărcate, dar o treime nu a fost încărcată”.

Ministrul a spus că, potrivit informațiilor pe care le deține, Electrocentrale a încercat să introducă tranzacțiile de certificate verzi în baza de date, dar „sistemul european a fost blocat la o anumită oră în 25 aprilie 2012”, astfel că nu știe cine este responsabil și cine ar putea suporta paguba de 33 milioane de euro – Electrocentrale Oradea sau societatea de brokeraj cu care aceasta a colaborat.

„Electrocentrale avea obligația de a încărca în baza de date certificatele verzi cumpărate printr-o societate de borkeraj și nu s-a întâmplat acest lucru înainte de închiderea sistemului”, a spus Korodi.

Ministrul a adăugat că Electrocentrale are posibilitatea să deschidă o acțiune în justiție pentru anularea amenzii.

Întrebat dacă sancțiunea aplicată de Comisia Europeană va influența negativ proiectul Primăriei Oradea, deja aprobat și finanțat cu 77,7 milioane euro din fonduri UE, pentru modernizarea sistemului de termoficare a orașului prin înlocuirea actualei termocentrale pe cărbuni, dată în funcțiune în anul 1964, cu o nouă centrală pe gaz, ministrul a afirmat că nu vede nicio legătură între cele două chestiuni.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, Stănel Necula, administratorul special al Electrocentrale Oradea, societate aflată în procedură de insolvență, a declarat că pe adresa companiei nu a ajuns, până în prezent, nicio notificare privind o eventuală sancțiune.

„La noi nu există niciun document din care să rezulte că Electrocentrale Oradea are de plătit o astfel de amendă”, a declarat Necula, care a fost numit la conducerea societății abia în septembrie 2013, când l-a înlocuit pe Dragoș Gligor.

De asemenea contactat, Dragoș Gligor a refuzat să facă declarații în acest caz, afirmând că s-a retras din viața publică și se ocupă de agricultură: „Nu am ce să vă spun. Cereți aceste informații conducerii societății. De când am plecat din Electrocentrale am încercat să mă rup de aceste probleme”.

În schimb, directorul tehnic al societății, Daniel Francisc, a confirmat înregistrarea cu întârziere a certificatelor de CO2 datorate de societate.

„Noi am cumpărat certificatele de pe Bursa Română de Mărfuri pe 29 aprilie, le-am livrat pe 30 aprilie și nu a mai fost timp pentru cele 26 de ore de verificare a lor în Registrul European al Certificatelor. Pentru că ziua de 1 mai a fost zi liberă, acestea au fost predate efectiv pe 2 mai, fapt pentru care finalizarea procedurii s-a făcut mai târziu. De altfel, așa s-a și notat la acea dată: procedură efectuată, dar nefinalizată”, a declarat Daniel Francisc.

Electrocentrale Oradea a intrat în insolvență în august 2013, după ce acumulase datorii de peste 300 milioane lei, din care 265 milioane lei reprezentau „datorii istorice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii